EL DRAMA MIGRATORI
La CE pagarà 6.000 € pels immigrants resituats des d'un centre del país de desembarcament
Brussel·les proposa equips mòbils de 500 especialistes per gestionar la situació dels nouvinguts
zentauroepp44394525 internacional 12 7 2018 fotos de campos de refugiados de gre180721083214 /
La idea de crear centres controlats a la Unió Europea en els quals es puguin desembarcar els immigrants rescatats al Mediterrani, pactada pels 28 líders de la UE durant la tensa cimera del juny, comença a prendre forma. La Comissió Europea ha presentat aquest dimarts un pla que encara deixamoltes preguntes en l’aire però que garanteix "ple recolzament de la UE" als països que acceptin participar voluntàriament en aquest nou esquema, així com finançament europeu. Una de les poques qüestions que es concreten és un incentiu comunitari als estats membres: als països que acceptin acollir immigrants de centres dels estats de desembarcament se’ls oferirà 6.000 euros per persona resituada i uns altres 500 euros addicionals per cobrir el trasllat.
L’Executiu comunitari parteix de la idea que la nova estratègia ha de posar-se en marxa de manera urgent, si és possible des d’aquest estiu, com a "mesura a curt termini" destinada a millorar i agilitzar la tramitació de peticionsd’asil entre les persones rescatades al mar amb dret a protecció internacional. Per a això, una de les poques propostes que ha concretat consisteix a crear "equips de desembarcament" mòbils, de 500 persones i formats per guàrdies de fronteres, intèrprets, professionals mèdics, experts en asil, funcionaris responsables de gestionar les repatriacions de l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex), l’agència d’asil, l’Europol i els estats membres.
Al marge d’aquestes dues propostes, l’òrgan comunitari amb prou feines concreta detalls sobre com desenvolupar l’estratègia sobre el terreny: no aclareix de moment com es determinarà el port de desembarcament, ni on s’ubicaran aquests centres, ni quants se’n crearan. "És una cosa que els estats membres han de discutir i decidir", afirma la portaveu del comissari d’immigració, Dimitrios Avramopoulos.
Coordinació
Al document, la Comissió Europea proposa actuar com a coordinadora. No determinarà el port de desembarcament però sí que coordinarà els països voluntaris al repartir-se a les persones rescatades en alta mar. Una vegada a port seran els equips de desembarcament els que faran el registre inicial de les persones en un termini màxim de 72 hores. A partir d’aquí, Brussel·les planteja tres vies d’actuació: o bé el trasllat d’aquestes persones als centres de recepció de l’Estat membre per a la tramitació de la sol·licitud, o bé el trasllat a altres països que accedeixin a acollir part d’aquestes persones, o bé la repatriació als seus països d’origen als que no reuneixin els requisits per ser considerats sol·licitants d’asil.
El pla estarà finançat a través del pressupost europeu, que ajudarà a cobrir el cost de les infraestructures i les despeses operatives d’aquells països que ofereixin els seus ports per als desembarcaments i acceptin crear centres controlats.
Plataformes de desembarcament regionals
La Comissió Europea també esbossa per primera vegada la idea de crear plataformes de desembarcament en tercers països del nord de l’Àfrica en estreta cooperació ambl’Organització Internacional per a les Migracions (IOM) i l’ACNUR, la idea plantejada pel president de la UE, Donald Tusk, i també la que va quedar recollida en les conclusions de l’última cimera. Segons Brussel·les, aquest nou concepte –denominat en realitat 'acords regionals de desembarcament’– no amaga ni la creació de camps ni de zones detenció.
"Significa oferir una gamma de procediments establerts i regles per assegurar desembarcaments segurs i ordenats i un processament que respecti plenament els drets humans i la legislació internacional", afirma la Comissió, que també aclareix que la possibilitat de reubicació no estarà disponible per a totes les persones que necessiten protecció internacional.
Notícies relacionadesSegons el document, els punts de recepció hauran d’establir-se el més lluny possible dels punts de sortida. En aquests punts de desembarcament regionals es traslladarien les persones rescatades en aigües territorials d’un tercer país, com pot ser Síria, tot i que Brussel·les no descarta la possibilitat de traslladar també els rescatats en aigües internacionals si es respecta el principi de no devolució.
"Més que mai necessitem solucions europees comunes en matèria d’immigració", ha reclamat el comissari d’immigració, Dimitrios Avramopoulos. "Estem preparats per recolzar als estats membres i tercers països per millorar la cooperació en els desembarcaments dels rescatats al mar però per a això hem d’estar units no només ara sinó a llarg termini”, ha afegit Avramopoulos a través d’un comunicat. Els ambaixadors permanents dels 28 examinaran per primera vegada les propostes aquest dimecres i l’ACNUR i l’IOM ho faran el pròxim 30 de juliol a Ginebra.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao