COMICIS HISTÒRICS

Zimbàbue celebra les primeres eleccions sense Mugabe en 38 anys

Chamisa, líder opositor, aspira a guanyar el candidat del poder, Mnangagwa, al qual les enquestes situen al capdavant

zentauroepp44473476 zimbabwe president emmerson mnangagwa talks at the podium at180728172000

zentauroepp44473476 zimbabwe president emmerson mnangagwa talks at the podium at180728172000

2
Es llegeix en minuts
Marcel Gascón

Zimbàbue celebra aquest dilluns les seves primeres eleccions presidencials sense Robert Mugabe, l’històric líder revolucionari obligat a dimitir per l’Exèrcit el novembre del 2017 als seus 94 anys després de gairebé quatre dècades al comandament marcades per la desintegració econòmica i la mà de ferro amb què va perseguir els seus adversaris. Des del retir daurat a què el van forçar els seus antics aliats en l’Exèrcit i el partit, l’ancià expresident assistirà a una contesa electoral excepcional, i no només per la seva absència de la llista de candidats.

Amb el jove pastor evangèlic Nelson Chamisa (40 anys) com a aspirant, l’oposició confia a alçar-se amb la victòria en les presidencials, si bé tem que el partit de Mugabe, encara en el poder, torni a valer-se de les trampes electorals de què va ser acusat repetidament l’expresident per evitar el canvi.

Pel partit de Mugabe, ZANU-PF, es presenta el seu successor en la presidència, el també veterà de la guerra d’alliberament Emmerson Mnangagwa (de 75 anys). Les enquestes el  situen en primer lloc però a molt poca distància de Chamisa, que es presenta sota les sigles del Moviment pel Canvi Democràtic (MDC).

La influència de la primera dama

Mnangagwa va ser vicepresident i va arribar al poder després que els militars retiressin la confiança a Mugabe molestos per les ambicions polítiques de la seva dona, Grace Mugabe, 41 anys més jove que el marit i anomenada “Gucci Grace” per la seva afició al luxe.

Des que es va asseure fa vuit mesos a la butaca presidencial, 'El Cocodril’, com és anomenat Mnangagwa, ha fet esforços per recuperar la confiança dels inversors privats estrangers, que han d’exercir un paper crucial en la recuperació de l’economia. Zimbàbue va experimentar fa una dècada una de les pitjors hiperinflacions de la història a causa de les polítiques de Mugabe i el país continua pagant-ne les conseqüències.

Expropiacions a grangers blancs

La seguretat jurídica i la confiança dels empresaris i propietaris es van desplomar alhora que la producció agrícola a partir de l’any 2000 a Zimbàbue. Mugabe va ordenar llavors la presa violenta de les terres de milers de grangers blancs, que van haver d’abandonar el país.

Algun d’aquests grangers d’origen europeu ha tornat a les seves terres des que assumís el càrrec Mnangagwa, que va protagonitzar recentment un acte a la capital, Harare, per llançar un missatge de germandat i demanar el vot a la minvada comunitat blanca –majoritàriament d’arrels britàniques– que queda a Zimbàbue.

Temor del frau electoral

Malgrat la millora respecte a comicis passats de les condicions en què l’oposició ha pogut fer campanya, nombrosos observadors comparteixen les pors del MDC a un frau per part del Govern, i la prestigiosa Human Rights Watch (HRW) ha denunciat casos d’intimidació a les zones rurals en el blog que ha creat expressament per vigilar les eleccions.

Notícies relacionades

L’ús a favor de Mnangagwa dels mitjans de comunicació públics i la presència massiva de votants morts o duplicats en un cens electoral utilitzat en el passat per afavorir ZANU-PF són altres de les preocupacions de l’oposició i els moviments socials.

Els senyals de democratització i unitat de Mnangagwa han sigut rebuts amb escepticisme per les organitzacions pro drets humans, que no obliden el seu paper protagonista en la constant repressió exercida per Mugabe. Mnangagwa era ministre de la Seguretat de l’Estat als anys 80, quan forces de Mugabe –que pertany com la major part de l’elit a l’ètnia shona– entrenades pels nord-coreans van massacrar més de 20.000 zimbabwesos de l’ètnia minoritària ndebele.