Crisi humanitària

Colòmbia demana a l'ONU un enviat especial per atendre la crisi d'immigrants veneçolans

La situació a Veneçuela ha obligat milions de persones a intentar travessar la frontera amb Colòmbia

mbenach42017777 topshot   venezuelan citizens cross the simon bolivar intern180212173932

mbenach42017777 topshot venezuelan citizens cross the simon bolivar intern180212173932 / GEORGE CASTELLANOS

2
Es llegeix en minuts
El Periódco

Davant el creixement de l’onada de migrants procedents de Veneçuela que ingressen a Colòmbia per provar de trobar opcions per millorar la seva qualitat de vida, els representants diplomàtics d’aquest país han declarat que busquen la mediació de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per atendre aquesta situació  i que les coses no es descontrolin.

D’aquesta manera, Colòmbia va anunciar que demanarà  a l’ONU que designi un enviat especial perquè coordini l’atenció de la crisi humanitària per la immigració de centenars de milers de veneçolans que arriben al seu territori i a altres països de la regió, va dir el canceller Carlos Holmes Trujillo.

“Insistirem en l’enfortiment d’un fons humanitari d’emergència i plantejarem la creació de la figura d’un enviat especial dins del marc de les Nacions dUnides perquè coordini l’acció multilateral que es requereix en vista de lacrisi humanitària que estem vivint”, va dir el canceller en una conferència de premsa.

Es produeix una arribada massiva de veneçolans

Més d’un milió de persones han arribat a Colòmbia des de Veneçuela en l’últim any i mig, segons xifres oficials, pressionades sobretot per la hiperinflació de la seva economia, a més d’una escassetat generalitzada d’aliments i medecines. Els dos països comparteixen una frontera terrestre de 2.219 quilòmetres i això ha provocat que sigui una sortida natural per als veneçolans, que busquen millorar la seva condició a l’exiliar-se en altres nacions.

Segons el govern de Colòmbia, ells han destinat recursos milionaris per subministrar atenció mèdica, aliments i alberg a veneçolans que han arribat al seu territori, mentre que els Estats Units han aportat més de 46 milions de dòlars en ajuda humanitària per a la resposta regional a la crisi veneçolana, una situació que comença a descontrolar-se per l’enduriment de les mesures imposades pel govern de Nicolás Maduro.

L’atemptat contra Maduro

D’altra banda, el diplomàtic colombià es va referir a la petició de Veneçuela per a l’extradició de sis persones, inclòs el diputat opositor Julio Borges, a qui acusen d’estar implicat en l’explosió de drons en un acte militar.

Trujillo va afirmar que malgrat que Maduro i els membres del seu govern han dit públicament que esperen l’extradició dels sospitosos, la cancelleria colombiana no ha rebut cap petició formal. “Fins aquest matí se m’ha dit que la sol·licitud d’extradició no ha arribat formalment, si arribarà o no, no ho sé... a mi no m’agrada parlar sobre hipòtesis”.

Notícies relacionades

Trujillo també va reiterar que Colòmbia es retirarà de la Unió de Nacions Sud-Americanes (Unasur), un bloc creat fa una dècada per contrarestar la influència dels Estats Units en la regió, i va revelar que està en consulta amb altres països com l’Argentina, Xile i el Perú per fer-ho conjuntament.

“Estem en un procés de consultes amb altres països que aparentment desitjarien prendre el mateix rumb. Així que si finalment es consolida arran d’aquestes consultes una decisió similar actuarem en conjunt, si això no passa de totes manera ens retirarem d’Unasur. Aquesta és una decisió política irreversible”, va concloure el canceller colombià.