PROTESTES SOCIALS
Milers de dominicans marxen per reclamar justícia en el 'cas Odebrecht'
La constructora brasilera va reconèixer haver pagat 92 milions de dòlars en suborns a l'illa caribenya
undefined44643888 sto13 santo domingo r dominicana 12 08 2018 personas p180813113318 /
Milers de persones han marxat a Santo Domingo per reclamar el final del “règim de corrupció i impunitat” i demanar justícia en el cas de la constructora brasilera Odebrecht, que va confessar haver pagat 92 milions de dòlars en suborns per adjudicar-se obres en aquest país entre el 2001 i el 2014. La denominada “Marxa del milió contra la corrupció” va ser organitzada pel col·lectiu Marxa Verda, que va sorgir a començaments del 2017, després del ‘cas Odebrecht’.
L’empresa brasilera va reconèixer el desembre del 2016 davant delDepartament de Justícia dels Estats Units haver pagat milions de dòlars en suborns a funcionaris gobernatius per obtenir beneficis en contractacions públiques a 12 països, entre ells la República Dominicana. De fet, la suma pagada a l’illa caribenya va ser el major import gastat per la constructora fora del seu país d’origen.
Cooperar en la causa
El gener del 2017, el Ministeri Públic va multar Odebrecht per una suma de 184 milions de dòlars, el doble de la suma pagada en suborns. La companyia va acordar cooperar en la causa a canvi que els seus executius no fossin processats i que pogués continuar treballant a l’illa. Actualment, la constructora continua operant a la República Dominicana, un país que es va mantenir durant mesos com l’únic que no havia detingut ningú pel cas. Només el maig de l’any passat, el Ministeri Públic va implicar 14 persones, acusades de corrupció.
Al terme de la manifestació, Marxa Verda va llegir un manifest en el qual va anunciar el seu compromís “per treure d’una vegada i per sempre la delinqüència política i els seus aliats econòmics, empresarials i militars de les institucions”. I també perquè els responsables de gestionar i beneficiar-se dels contractes entre l’Estat i Odebrecht “siguin degudament processats i condemnats, començant pel president (del país), Danilo Medina”.
Règim de robatori
Marxa Verda va acusar Medina, Leonel Fernández, el seu antecessor, i les elits del governant Partit de l’Alliberament Dominicà (PLD) de ser “els principals artífexs i responsables del règim de robatori dels recursos públics”. Medina i Fernández, que presideix el PLD, “controlen de manera antidemocràtica les institucions de persecució del delicte, les altes corts i importants mitjans de comunicació del país per evitar que es faci justícia en el ‘cas Odebrecht’ i en altres importants casos”, va dir el col·lectiu.
Medina arribarà dijous que ve al segon any del seu segon mandat i, segons Marxa Verda, hauria de ser sotmès a un judici polític i a una investigació penal independent perquè respongui per aquests casos. La marxa del col·lectiu, en què els manifestants portaven banderes i pancartes amb missatges com “El final de la impunitat” o “Els lladres a la presó”, va transcórrer sense incidents.
El final de la impunitat
A la República Dominicana “hi ha un milió de raons per marxar, lluitar i vèncer la corrupció i la impunitat” va afirmar la professora María Teresa Cabrera, integrant de la comissió organitzadora del col·lectiu, que qüestiona l’expedient presentat pel Ministeri Públic en el ‘cas Odebrecht’ perquè deixa fora el període “en què es va pagar més del 67% dels suborns”, així com a funcionaris i legisladors.
La marxa va comptar amb el recolzament de diferents organitzacions socials i de partits polítics, com ara el Partit Revolucionari Modern (PRM, principal de l’oposició) que recentment va cridar a la ciutadania a acudir a l’activitat. Dimarts passat el jutge de la Suprema Cort de Justícia (SCJ) de la República Dominicana, Francisco Ortega, va donar inici a l’audiència preliminar contra els 7 imputats de rebre els suborns d’Odebrecht, però després de dues vistes va decidir ajornar-les fins al final d’agost perquè s’entreguin les proves que el ministeri assegura tenir en contra dels acusats.
Els imputats
Notícies relacionadesEls imputats són els expresidents del Senat Andrés Bautista i Jesús Vásquez, tots dos del PRM; l’empresari Ángel Rondón, a qui se l’acusa de distribuir els diners; el senador Tommy Galán, del PLD, i el seu company de partit i exministre d’Obres Públiques Víctor Díaz Rúa. Així mateix, el presumpte testaferro de Díaz Rúa, l’advocat Conrado Pittaluga, i l’exsenador Roberto Rodríguez, del PRM.
El juny passat el procurador general, Jean Alain Rodríguez, va presentar acusació formal contra sis persones de les 14 acusades al maig, deixant-ne vuit fora de l’expedient. Rodríguez va anunciar llavors la inclusió de Jesús Vásquez, fins fa poc secretari del PRM, en la llista dels imputats per aquest cas.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034