ACTE SIMBÒLIC

Tsipras viatja a Ítaca per donar per liquidat el rescat de Grècia

El país hel·lè ha rebut 288.000 milions d'euros des del 2010 en un període de gran sacrifici per a la població

zentauroepp43910090 tsipras corbata180622200329

zentauroepp43910090 tsipras corbata180622200329 / COSTAS BALTAS

1
Es llegeix en minuts

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha viatjat fins al’illa d’Ítaca, en un gest carregat de simbolisme clàssic, per donar per tancat el tercer rescat econòmic del país, després de vuit anys de tutela sota inspectors de la UE, que deixa enrere un interminable període de sacrificis i sofriment per a la societat grega que segueix, no obstant, exhausta i amb nombroses ferides obertes, malgrat que el país comença a emergir lentament a través de les dades macroeconòmiques.

“No estem dient que tots els problemes s’hagin resolt perquè sortim del rescat, no ho celebrarem”, va dir el viceministre d’Economia, Alexis Haritsis, a la televisióestatal ERT. “Però és un dia important i és un èxit aconseguir sortir d’una vigilància difícil”, va reiterar donant per liquidat el període de rescat i obrint pas a una nova etapa d’autogestió.

“Un moment difícil”

L’exprimer ministre George Papandreou, que va sol·licitar el primer rescat dels socis de la zona euro de Grècia i el Fons Monetari Internacional l’abril de 2010, també va recórrer als clàssics per referir-se al moment que viu Grècia. “Som en un camí difícil, una nova odissea per a Grècia i per a la nació grega. Però coneixem el camí d’Ítaca i hem traçat les aigües en la nostra recerca”.

Notícies relacionades

El rescat econòmic va suposar per a la societat grega entrar de ple en un període de dura austeritat i agitació política. L’economia del país es va reduir en un 25%, un terç de la població va entrar en paràmetres de pobresa i milers de ciutadans es van veure forçats a marxar a l’estranger.

Després del rescat del 2010, van seguir el del 2012 i 2015. En total,el país ha rebut 288.000 milions d’euros,elevant el deute fins al 180% de la seva producció econòmica anual. En els pròxims anys, Grècia haurà de mantenir els superàvits pressupostaris primaris –exclosos els reemborsaments del deute– i es podran fer noves retallades a les pensions el 2019.