La política xenòfoba de l'executiu populista
La justícia italiana es planteja demandar Conte per «retenció il·legal»
Els 177 immigrants del guardacostes 'Diciotti' continuen sense poder desembarcar i alguns pateixen sarna
Una fiscal exigeix al Govern la sortida immediata dels 29 menors que hi ha a bord
zentauroepp43729546 epa289 catania italia 13 06 2018 varios inmigrantes a 180820223233 /
“Retenció il·legal”. És l’acusació explícita que llancen els magistrats italians pels 177 emigrants retinguts des de fa set dies en una nau militar italiana, per ordre del ministre d’Interior, Matteo Salvini.
Des del 15 d’agost passat, la nau, amb 29 menors a bord, s’ha anat traslladant d’aigües de Malta fins a l’illa italiana de Lampedusa i ara es troba a Sicília, primer sense poder atracar i ara sense poder desembarcar els hostes. Ahir, Luigi Patronaggio, fiscal de Catània, va pujar a bord de la nau per inspeccionar la situació dels immigrants, que a causa del bloqueig d’Interior no han passat cap revisió sanitària, com és preceptiu en aquests casos. Segons el resultat de la inspecció, que es va fer amb màscares, guants i gravació d’imatges, el fiscal podria procedir per “segrest de persones”, en cas del qual hauria de passar el sumari al tribunal encarregat d’enjudiciar ministres del Govern de Giuseppe Conte.
Després de la inspecció, el fiscal va declarar que “la situació a bord és crítica, hi ha diversos casos de sarna i, en qualsevol cas, sobre la base de la convencions internacionals i la llei italiana, els 29 menors no acompanyats tenen el dret a desembarcar”.
Caterina Ajello, fiscal cap del tribunal de menors de Catània, port en què es troba atracat el barco guardacostes Diciotti, va escriure ahir al ministre de l’Interior en nom dels seus col·legues nacionals: “Permeteu a tots els menors i als subjectes vulnerables presents en el Diciotti que desembarquin immediatament, perquè sigui possible obrir els procediments judicials per a la seva tutela i inserció en estructures d’acollida adequades”. “És un imperatiu humanitari”, va recordar un portaveu de la Comissió Europea.
En el cas va intervenir també el president del Congrés, Roberto Fico (Moviment 5 Estrelles, M5S), que va dir que els retinguts “han de poder desembarcar” i el repartiment entre els països de la UE “pot prosseguir sense problemes”, tot i que desembarquin. La presa de posició enfronta una vegada més Lliga i els indignats, coalitzats a l’Executiu.
També va intervenir la Magistratura Democràtica, de tendència esquerrana, un dels tres principals corrents en què hi ha reunits els magistrats italians. Va qüestionar l’actuació del ministre Salvini “de privar de la llibertat persones, sense que hi hagi intervingut la magistratura”.
Les fiscalies de Catània i Agrigento van obrir dos sumaris sobre el cas, que enfronta el Ministeri d’Interior amb el de Defensa, el de Transports, la Guàrdia Costanera, i a la mateixa Presidència de la República. Els magistrats d’Agrigento van procedir per “il·lícita retenció a bord d’immigrants”.
La missiva de la fiscala de Catània a Salvini va ser coneguda gràcies a un tuit d’Intersos, organització humanitària que compta amb efectius a bord del Diciotti, ja que els militars no poden ocupar-se’n. Intersos també va presentar a la magistratura un al·legat sobre el cas. És la segona vegada en un mes que Interior bloqueja una nau militar amb expatriats a bord. En el primer cas hi va haver d’intervenir el mateix president de la República, Sergio Mattarella, per desbloquejar l’ordre d’Interior.
Els magistrats que s’encarreguen de menors a tota la península recorden a la carta que “les obligacions internacionals assumides per Itàlia exigeixen que la situació dels subjectes vulnerables ha de ser presa amb particular consideració”, per la qual cosa “l’acollida ha de ser adoptada sense retard”.
A terra italià
Notícies relacionadesEls magistrats afegeixen que, trobant-se a bord d’una nau italiana, “els menors ja es troben a Itàlia” i que “les autoritats per a la seguretat pública han d’informar de seguida el tribunal de menors perquè els pugui nomenar un tutor”. L’estocada final de la carta afirma que és “evident que en aquest cas, aquests drets han sigut eludits”. Endolcint la píndola afegeix que “d’altra banda, es tracta de subjectes eritreus, que poden ser resituats en altres països membres” de la UE. Atès que Eritrea és una de les dictadures més despietades de l’Àfrica, existeix un acord a la UE per admetre’ls tots.
L’escriptor Roberto Saviano, que habitualment anomena a Salvini “ministre de la mala vida” per les seves xenòfobes polítiques migratòries, va dir ahir: “Ha jurat sobre la Constitució i si la viola d’una manera clara com està fent amb el Diciotti, ja no es tracta de política, sinó de subversió, per a la qual existeix la presó”.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia