PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA
Exnunci dels EUA acusa el Papa de conèixer els abusos del cardenal McCarrick
El Pontífex torna a demanar perdó al final del seu complicat viatge a Irlanda
El papa Francesc va posar fi al seu viatge a la República d’Irlanda amb una missa multitudinària sota la pluja a Dublín i l’ombra d’una acusació enverinada de cobrir delictes sexuals per part d’un diplomàtic retirat del Vaticà. Es tracta de l’arquebisbe Carlo Maria Viganò, exambaixador de la Santa Seu als EUA entre el 2011 i el 2016, que va acusar el Papa, en una carta d’11 pàgines, de tapar i silenciar els abusos del cardenal Theodor McCarrick, arquebisbe emèrit de Washington.
Viganò afirma que el juny del 2013, tres mesos després que Francesc fos elegit Papa, va tenir una conversa amb ell en què li va exposar les acusacions que pesaven sobre McCarrick d’abusos sexuals a seminaristes i escolans, per les quals l’Església va haver de compensar diverses víctimes. Fins i tot li havien prohibit oficiar misses públiques. Assegura que el Papa ni s’hi va immutar, va fer com que no havia sentit res i el va mantenir en el càrrec d’emissari públic de l’Església. “Va ser una conspiració de silenci no molt diferent de les que prevalen a la màfia”, va escriure Viganò, de 77 anys.
Reclòs durant la investigació
El passat 20 de juny, McCarrick va ser apartat del seu càrrec per l’Església després que l’Arquebisbat de Nova York trobés que les al·legacions d’abús a un menor el 1971 i 1972, quan era sacerdot a una parròquia de Nova York, eren “creïbles i provades”. El mes passat un home d’uns 50 anys va acusar McCarrick d’haver abusat d’ell quan tenia 11 anys i d’altres nens de forma sistemàtica durant anys. McCarrick, de 88 anys, va negar tots els càrrecs i va dimitir com a cardenal. El papa Francesc va acceptar la seva renúncia i el va confinar a una reclusió mentre duri la investigació interna que havia posat en marxa.
Viganò va enumerar altres alts càrrecs religiosos que, assegura, també van tapar els abusos. “La corrupció ha arribat a dalt de tot de la jerarquia religiosa”, sentencia. I va sol·licitar la dimissió de Francesc: “En aquest moment tan extremadament dramàtic per a l’Església universal, hem de reconèixer els errors i, d’acord amb el principi de tolerància zero, el Papa ha de ser el primer a donar exemple a bisbes i cardenals que van tapar els abusos de McCarrick i dimitir ara amb tots ells”.
Ressentiment acumulat
El Vaticà no va voler valorar les acusacions de Viganò. Apunten que podria tractar-se d’una venjança d’aquest per haver sigut rellevat del seu càrrec d’ambaixador als EUA fa dos anys. L’arquebisbe, conegut per les seves idees conservadores, va ser qui va organitzar el 2015 les dues controvertides reunions del Papa amb Kim Davis, secretària de Kentucky que va preferir anar a la presó abans d’emetre llicències de matrimoni a parelles del mateix sexe. La missiva exposa les vergonyes de la cúpula eclesiàstica i posa de manifest la divisió interna al papat de Francesc.
Notícies relacionadesEl Papa va despertar aquest diumende amb aquesta carta deixada anar com una bomba just abans de finalitzar la seva complicada visita a Irlanda, en què va torejar amb el rebuig de les víctimes dels crims de l’Església. Dissabte es va reunir en privat amb algunes d’elles per demanar-los perdó en persona. Aquest matí, davant de milers de pelegrins a l’exterior del santuari de Knock, va dir que l’Església “s’ha de mostrar ferma i decidida en la recerca de la veritat i la justícia”. A la tarda, va oficiar una missa davant de 200.000 persones a Dublín en la qual va resar una lletania demanant clemència per cada un dels crims comesos per l’Església catòlica irlandesa.
Més crims i milers de denúncies
En els últims anys s’han obert múltiples investigacions a Irlanda per les fosses comunes trobades en institucions cristianes per a prostitutes i mares solteres, per les adopcions il·legals entre 1946 i 1969, tots els casos de violacions i maltractaments a nens i nenes. En total més de 9.000 denúncies de pedofília contra sacerdots catòlics que se sumen als casos dels EUA, Xile i Austràlia. “Volem que els bisbes, Germans Cristians, monges i qualsevol que cometés o tapés abusos de nens, siguin portats a la justícia”, va sentenciar Margaret McGuckin, una de les víctimes.
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo
- Indústria Celsa ven les seves filials al Regne Unit i els països nòrdics per 600 milions
- Revisió al poder territorial socialista Un xoc i moltes espines