TENSIONS AL PRÒXIM ORIENT
L'Iran desafia Israel i els EUA al traslladar míssils balístics a l'Iraq
La mesura empitjora encara més les relacions amb Washington i posa en una posició delicada els signants europeus de l'acord nuclear amb Teheran
undefined8545308 in a picture released on the online service of the iranian d180831122634
L’Iran ha lliurat míssils balístics als seus aliats xiïtes a l’Iraq que podrien arribar a Riad, la capital de l’Aràbia Saudita, o Israel, i està desenvolupant capacitat per fabricar més projectils a terra iraquià, una mesura que augmentarà encara més la tensió entre Teheran i Washington.
Segons fonts iranianes, iraquians i occidentals consultades per l’agència Reuters, el règim dels aiatol·làs pretén així dissuadir els seus enemics a l’Orient Mitjà que ataquin els seus interessos regionals, a més de reforçar-se per lluitar contra ells. Aquestes mesures han ajudat els grups xiïtes de l’Iraq a començar a ser autònoms.
“La lògica era tenir un pla alternatiu si atacaven l’Iran. El nombre de míssils no és alt, només són dues dotzenes, però es pot augmentar si cal”, va dir un responsable iranià a Reuters. Una altra font va assenyalar que “sembla que l’Iran ha convertit l’Iraq en la seva base de míssils”. L’Iran havia dit fins ara que les seves activitats amb míssils balístics tenien un objectiu purament defensiu.
Decisió de Trump
Qualsevol senyal que l’Iran està practicant una política militar més agressiva a l’Iraq exacerbarà les tensions entre Teheran i Washington, ja intensificades per la decisió del president nord-americà, Donald Trump, de retirar els EUA de l’acord sobre el programa nuclear iranià que el seu país i unes altres cinc potències mundials -França, Gran Bretanya, Alemanya, Xina i Rússia- van firmar el 2015 amb l’Iran.
D’altra banda, posaria en un compromísParís, Londres i Berlín, que intenten salvar el pacte nuclear, malgrat que els EUA han imposat noves sancions a Teheran. Els iranians estan implicats en diversos conflictes a l’Orient Mitjà com Síria, el Líban, l’Iraq i el Iemen. Teheran ha transferit míssils i tecnologia al règim sirià, als rebels hutís iemenites i al grup libanès xiïta Hezbollah, entre d’altres.
Els míssils de curt abast que la República Islàmica ha entregat als seus aliats a l’Iraq són del tipus Zelzal, Fateh-110 i Zolfaghar, i tenen un rangd’entre 200 i 700 quilòmetres. Si es col·loquessin al sud o a l’oest de l’Iraq, zones on la Guàrdia de la Revolució de l’Iran i les seves Forces Al Quds tenen bases, podrien assolir Riad, capital de l’Aràbia Saudita, i Israel.
Senyal d’avís
Els traspassos de míssils efectuats pels iranians serien un senyal d’advertència als EUA i Israel, sobretot després dels atacs que aquests dos països han dut a terme contra forces iranianes a Síria.
Notícies relacionadesEls Estats majoritàriament sunnites del golf Pèrsic, veïns i rivals de l’Iran, i Israel, a qui el règim iranià considera enemic i viceversa, han expressat la seva preocupació per les activitats del règim iranià, que veuen com “una amenaça” per a la seva seguretat.
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir dimecres passat amb referència a l’Iran que “qualsevol que amenaci d’esborrar Israel del mapa hauria de posar-se sota un perill similar”.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
-
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili