DEBAT A ALEMANYA

La ultradreta mostra la seva força als carrers de Chemnitz

Fins a 4.500 persones es reuneixen per protestar contra la política migratòria de Merkel mentre que unes altres 4.000 van en contra del discurs racista de l'AfD

undefined44876688 participants of the demonstration of germany s anti immigrat180902173636

undefined44876688 participants of the demonstration of germany s anti immigrat180902173636 / HANNIBAL HANSCHKE

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els carrers de Chemnitz van tornar a viure ahir una jornada de dol explotada amb finalitats ideològiques. Reunits en un acte de protesta per l’assassinat de Daniel H., un ciutadà alemany d’origen cubà apunyalat diumenge en una baralla amb joves estrangers, la ultradreta va aconseguir reunir fins a 4.500 persones que també van demanar la dimissió de la cancellera Angela Merkel per la seva política migratòria i l’expulsió dels “estrangers criminals”.

El freqüentat acte d’ahir també va servir per veure com, per primera vegada, el partit antiimmigració Alternativa per a Alemanya (AfD) desfilava al costat del moviment islamòfob Pegida, el fundador del qual va sermultat per cridar “porqueria” als refugiats. Al seu costat hi havia el màxim dirigent de l’AfD a Turíngia, Björn Höcke, conegut representant de l’ala més radical de la formació.

Tot i que l’AfD va néixer com un partit euroescèptic, a mitjans del 2015 va fer un gir cap a posicions més ultraconservadores i etnonacionalistes, un canvi de discurs que va trobar el seu èxit a l’aprofitar-se de l’arribada de més d’1,2 milionsd’immigrants  a Alemanya.

PETITS INCIDENTS

A diferència del que va passar a començaments de setmana, ahir la policia no va informar de la presència d’incidents importants. “Som ciutadans, no nazis”,deia una de les pancartes de la marxa, en la qual es distanciaven dels actes de violència contra estrangers protagonitzats per caps rapats. Al final de la marxa, a les 19.15 hores, es van viure moments de tensió quan durant mitja hora un grup es va negar a dissoldre la concentració i va insultar els cossos de seguretat anomenant-los “traïdors de la gent”. Fins a 11 persones van haver de ser traslladades a l’hospital.

No obstant, sí que hi va haver coacció i insults a membres de la premsa. Destacats dirigents de l’AfD s’han referit als periodistes com ‘Lügenpresse’ (premsa mentidera), un terme amb un gran pes històric popularitzat de nou a Alemanya pels grups de dreta populista.

Notícies relacionades

CONTRAMANIFESTACIÓ NOMBROSA

Però com ja va passar aquest dilluns passat la manifestació es va trobar amb una contraprotesta que ha aconseguit reunir fins a 4.000 persones. Sindicats, partits i líders polítics, equips de futbol i treballadors van formar part d’una mobilització antifeixista en la qual van criticar el discurs racista en contra dels immigrants i les imatges de neonazis fent la salutació hitleriana i atacant gent d’aspecte estranger. La ministra de Família, la socialdemòcrata Franziska Giffey, va ser el primer membre del govern a visitar Chemnitz.