LLIBERTAT DE PREMSA
Birmània empresona dos periodistes que van revelar les matances de rohingya
Els reporters de Reuters estan acusats de revelar secrets d'Estat
La sentència ignora proves i testimonis que afavoreixen els acusats.
undefined44859653 people march to show solidarity for jailed reuters journalis180903114851 /
Birmània continua lliscant cap a la infàmia. Un tribunal s’ha agafat a una arnosa llei colonial per condemnar a set anys dos periodistes que investigaven sobre les matances de rohingya. No ha servit la pressió global que veia en el procés un flagrant atac a la llibertat de premsa del Govern que oficiosament lidera el Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi.
Wa Lone, de 32 anys, i Kyaw Soe Oo, de 28, tots dos birmans i empleats per l’agència internacional Reuters, han sigut condemnats per revelar secrets d’Estat. Els periodistes van aconseguir trencar el blindatge militar decretat a la província de Rakhine i van denunciar l’assassinat d’una desena de nens i homes de l’ètnia rohingya poc després de ser detinguts.
El seu arrest al desembre suggereix una emboscada: la policia va convocar els periodistes en un restaurant per donar-los uns documents presumptament sensibles. Poc després de sortir del restaurant, uns altres agents els van detenir i en aquests documents descansen la sentència. El tribunal afirma que pretenien compartir-los amb la insurgència rohingya mentre els periodistes qualifiquen la versió de ridícula, insisteixen en la seva innocència i defensen que només feien la seva feina.
Estament conservador
La sentència ignora proves i testimonis que afavoreixen els acusats. Un policia, per exemple, va revelar les ordres del seu superior per parar-los la trampa. L’agent després va ser condemnat a un any a la presó i la seva família va ser expulsada de les dependències policials on vivia. Tampoc els documents van resultar ser ni secrets ni comprometedors. La defensa ha denunciat els maltractaments que els periodistes van patir durant la seva detenció, la reiterada negativa del tribunal a concedir-los la llibertat sota fiança i altres decisions que suggereixen un procés polític. La justícia birmana és un dels estaments més conservadors, nacionalistes i aferrats al vell ordre militar.
“El que ha ocorregut avui amenaça amb soscavar l’imperi de la llei i la llibertat de premsa que necessita una democràcia”, ha denunciat Kevin Kolicki, director de Reuters a Àsia. L’ONU i Washington han exigit repetidament a Birmània l’alliberament dels dos detinguts i desenes de periodistes i activistes prodemocràtics es van manifestar en la vigília a Rangun en la seva defensa.
Símbols de democràcia
Afirmen els experts que Suu Kyi, com a líder de facto del Govern civil, té capacitat per a l’indult. És improbable si atenem el menyspreu amb què s’ha referit alsperiodistes la que anys enrere era un dels símbols globalsmés grans de la democràcia i els drets humans. Molts birmans veuen els periodistes com uns traïdors que van atemptar contra l’estament militar en connivència amb els terroristes rohingya.
Notícies relacionadesUn informe de l’ONU va parlar la setmana passada per primera vegada de genocidi per referir-se a la persecució de l’ètnia musulmana rohingya a la província birmana de Rakhine. L’informe amuntegava proves contra l’Exèrcit i recomanava portar davant la Justícia mitja dotzena d’alts càrrecs militars per assassinats, violacions i cremes de poblats. També lamentava el passotisme de Suu Kyi.
L’última ofensiva contra l’ètnia més castigada del món va ser desencadenada per l’atac de l’Exèrcit de Salvació Rohingya Arakan a una trentena de comissaries que va deixar un centenar de morts, insurgents majoritàriament. La resposta de l’Exèrcit va deixar uns 10.000 morts, segons una estimació “conservadora” de l’ONU, i va empènyer la diàspora a 700.000 rohingyes.
La UE demana l’alliberament "immediat sense condicions"
La Unió Europea (UE) ha instat Birmània a revisar les sentències dels dos periodistes de l’agència Reuters condemnats a set anys de presó, i ha demanat alliberar els dos reporters de forma "immediata i sense condicions". <span style="font-size: 1.6rem;">En un comunicat, un portaveu del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) va advertir que la sentència que condemna Wa Lone i Kyaw Soe Oo, acusats de vulnerar la llei de secrets oficials mentre investigaven una matança de musulmans rohingyes, "soscava la llibertat de premsa, el dret a la informació del públic i el desenvolupament de l’Estat de dret".</span>
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao