CONTROVÈRSIA A BIRMÀNIA
Suu Kyi justifica l'empresonament dels periodistes que investigaven la matança de rohingyes
"Em pregunto si la gent ha llegit la sentència", ha dit la nobel de la Pau i antiga defensora de la llibertat d'expressió
zentauroepp45014372 topshot myanmar state counsellor aung san suu kyi speaks a180913103319 /
Els seus 15 anysd’arrest domiciliari i silenci forçós semblen molt llunyans. Aung San Suu Kyi, nobel de la Pau i antiga lluitadora per la llibertat d’expressió, ha defensat l’empresonament dels dos periodistes que van denunciar les matances sobre rohingyes. Wa Lone i Kyaw Soee Oo, birmans i treballadors de l’agència Reuters, van ser condemnats la setmana passada a set anys de presó per revelar secrets d’Estat en aplicació d’una antiquada llei colonial.
La presidenta ‘de facto’ de Myanmar ha negat que fossin empresonats per ser periodistes sinó per vulnerar la llei i ha defensat que el seu cas no té relació amb la llibertat d’expressió. Els condemnats, ha afegit, tenen "el dret d’apel·lar i assenyalar per què la sentència és errònia". "Em pregunto si la gent s’ha llegit realment la sentència", ha dit amb referència al cor condemnatori global.
La seva defensa aferrissada de Birmània com un país regit perl’imperi de la llei ha sigut contestada ràpidament per l’organització Human Rights Watch. "Ella no entén que l’imperi de la llei significa el respecte a les proves presentades en judici, les accions basades en lleis clares i proporcionals i la independència dels òrgans judicials del Govern i les forces de seguretat. El judici als periodistes de Reuters va suspendre en totes aquestes qüestions”, ha assenyalat el vicepresident de l’organització. L’ONU havia lamentat aquesta setmana la fustigació creixent als periodistes en aquest país.
Desprestigi
El judici ha sigut globalment menyspreat com una farsa.L’arrest al desembre suggereix una emboscada: la policia es va reunir amb els periodistes en un restaurant per donar-los uns documents presumptament sensibles i els va detenir minuts després. La sentència va ignorar proves que afavorien els acusats i el tribunal va enviar a la presó un policia que va confessar haver rebut ordres per parar-los la trampa.
Suu Kyi ha parlat per primera vegada del procés aquest dijous en un fòrum econòmic a Hanoi (Vietnam). També ha considerat que "la situació es podria haver gestionat de forma diferent" amb referència a la repressió delsrohingyes a l’estat de Rakhine. No sembla una disculpa contundent per al que l’ONU va qualificar recentment de genocidi. L’informe amuntegava proves contra l’Exèrcit i recomanava portar davant la justícia mitja dotzena d’alts càrrecs militars per assassinats, violacions i cremes de poblats. També lamentava el passotisme de Suu Kyi.
Un atac de l’Exèrcit de Salvació Rohingya Arakan a una trentena de comissaries que va deixar un centenar de morts havia catalitzat la repressió. La resposta de l’Exèrcit va deixar uns 10.000 morts, segons una estimació "conservadora" de l’ONU, i va empènyer la diàspora a 700.000 rohingyes. Suu Kyi ha dilapidat en els seus anys en el poder la seva reputació com a icona democràtica però continua sent molt valorada al seu país.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global