TROBADA HISTÒRICA

Pyongyang acull la primera cimera amb Corea del Sud en 11 anys

Moon Jae-in demanarà a Kim Jong-un que agiliti el procés de desnuclearització

zentauroepp45070020 topshot   yoon young chan  l   a senior south korean preside180917192352

zentauroepp45070020 topshot yoon young chan l a senior south korean preside180917192352 / JUNG YEON-JE

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Un president sud-coreà aterrarà a Pyongyang aquest dimarts per primera vegada en 11 anys. Kim Jong-un i Moon Jae-in ja s’han reunit dues vegades a la frontera durant la marató diplomàtica d’aquest any però la trobada imminent té una irresistible càrrega simbòlica: recorda aquells temps de la sunshine policy o política de distensió que va portar un `poc freqüent període de tranquil·litat a una península encara en estat teòric de guerra.

Moon és l’hereu d’aquells presidents progressistes l’obra dels quals va ser arruïnada per l'arribada al poder dels conservadors. Arribarà a Pyongyang en temps complicats, amb aquell entusiasme enterrat sota les lògiques turbulències del procés de desnuclearització i l’obligació que aquells ampul·losos i emocionants compromisos es concretin en mesures.

En aquella històrica cimera de finals d’abril a Panmunjom es va acordar que "no hi haurà més guerres a la península i que havia començat una de nova era de pau". Moon va aclarir fa poc que pressionarà per materialitzar una "pau irreversible i permanent". No es discuteix la salut del diàleg entre nord sud. Aquesta setmana va ser inaugurada una oficina mixta al complex industrial de Kaesong, on una vintena de representants per bàndol discutiran cara a cara i setmanalment els assumptes que abans s’esbombaven per fax o per telèfon en els millors casos. El més habitual era la falta de diàleg.

Sancions

Però Moon es juga les garrofes en el difícil tema de la desnuclearització que encara separa Pyongyang de Washington després de la cimera de Singapur. El pacient i admirable líder haurà de bastir ponts entre Kim Jong-un i Donald Trump i propiciar la segona reunió que ja preparen. La desnuclearització és l’assumpte clau, va confirmar Seül, i la cimera de Pyongyang serà etiquetada de fracàs si Moon no arrenca concessions contundents de Corea del Nord. L’escenari idíl·lic de Moon requereix que Washington respongui amb altres cessions immediates i el procés superi la desconfiança mútua.

Notícies relacionades

Pyongyang i Washington veuen el quadro de formes oposades. La primera exigeix garanties de defensa als Estats Units i demana l’aixecament de les sancions econòmiques esgrimint l’acumulació de gestos de bona fe. Washington nega les peticions nord-coreanes i considerainsuficients les seves mesures. El procés de desnuclearització s’hauria enfonsat irremeiablement sense els esforços de Kim Jong-un i Trump per preservar la sintonia personal que va germinar a Singapur al juny.

Moon arribarà acompanyat de representants de Samsung, Hyundai i altres representants de multinacionals per estudiar inversions a Corea del Nord. Pyongyang ha lamentat la falta de cooperació econòmica de Seül des que va començar el desglaç i demana la reobertura dels projectes industrials i turístics d’explotació mixta que omplien les seves arques de divises. Però Moon està lligat de mans: qualsevol acord està supeditat a l’aixecament de sancions internacionals. També els avenços a la península depenen que Moon desencalli el conflicte amb Washington aquesta setmana a Pyongyang.