Tercera cimera intercoreana

Pyongyang ofereix la seva principal base de míssils en resposta a les exigències de Washington

Les dues Corees suspendran des de l'1 de novembre les seves respectives maniobres militars al costat dels límits territorials

Kim Jong-un anuncia una pròxima visita a Seül, el primer viatge d'un dirigent nord-coreà des del final de la guerra, el 1953

c7bltnbmtjsdibntxggqe11100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Els Estats Units ja tenen els gestos que exigia. Corea del Nord ha posat sobre la taula les seves instal·lacions de proves nuclears llançaments de míssils i permetrà que experts internacionals supervisin el seu desmantellament. La lògica negociadora suggereix que Washington respongui amb concessions igual de rotundes perquè el procés de desnuclearització superi l’encallament actual.

L’acord va ser anunciat el segon dia de la visita a Pyongyang del president sud-coreà, Moon Jae-in. Kim Jong-un ha accedit a tancar per sempre la base de Tongchan-ri. I també ha expressat el seu desig de fer més passos, com sacrificar Yongbyon, el principal centre d’elaboració de material nuclear, però només si Washington respon amb les "mesures recíproques" que van ser pactades en la cimera de Singapur del juny.  Yongbyon ocupa el centre del programa nuclear nord-coreà i serveix de termòmetre de les seves intencions. El 2008 va enderrocar una de les seves torres de refredament després d’un acord amb elsEstats Units i la va tornar a aixecar anys després quan van tornar les tensions.

Reciprocitat

El sacrifici de Tongchan-ri és el gest més decidit dels molts que ha amuntegat Corea del Nord en els últims mesos. Abans havia decretat una moratòria unilateral de llançaments de míssils i assajos nuclears i destruït la base muntanyosa de Punggye-ri on va practicar les seves sis detonacions atòmiques. Van ser passos insuficients per a Washington, que demanava més empenta en la seva desnuclearització abans d’asseure’s a negociar l’aixecament de sancions econòmiques o la firma d’un tractat de pau. El procés està encallat per la desconfiança mútua malgrat les triomfalistes declaracions de Trump a Singapur. Moon havia acudit a Pyongyang per traduir les declaracions ampul·loses i grandiloqüents en gestos tangibles. Missió complerta.

El president sud-coreà va expressar el seu desig que Corea del Nord i els Estats Units tornin a la mesa de negociació. “Ells han mostrat contínuament la seva confiança mútua i espero que organitzin una altra cimera com més aviat millor", va dir en roda de premsa. Trump va acceptar recentment l’oferta de Kim Jong-un per reunir-se de nou tot i que no se sap encara la data ni el lloc. També es desconeix què entén Pyongyang per "mesures recíproques" o com de lluny pot arribar Washington en les seves concessions. Trump va aplaudir l’acord des de Twitter i va qualificar els gestos nord-coreans de "molt excitants".

Visita històrica

Notícies relacionades

La cimera presidencial també ha servit per avançar en el procés de pacificació entre els dos països. Kim tornarà la visita "l’abans possible" a Moon a Seül. La quarta reunió entre tots dos suposaria la primera vegada que un líder nord-coreà trepitja la capital sud-coreana. La llista de mesures acordades no és breu. També connectaran les seves línies de ferrocarril a les costes est i oest, reprendran la seva col·laboració en el complex industrial de Kaesong, permetran que turistes del sud tornin al mont Kumgang, cancel·laran els exercicis d’artilleria a la frontera i presentaran una candidatura conjunta per organitzar els Jocs Olímpics de l’any 2032.

"El camí no serà sempre còmode sinó que hi haurà reptes i proves, però com més en superem, més forts serem. No estem espantats dels reptes futurs", va afirmar Kim Jong-un en la roda de premsa conjunta. “Una era sense guerres ha començat”, va sintetitzar Moon.