DESAPAREGUT A TURQUIA
Turquia demana investigar l'interior del consolat saudita a Istanbul
L'Aràbia Saudita corre el risc de veure la seva imatge seriosament feta malbé després de les acusacions d'assassinar el periodista Jamal Jashoggi
zentauroepp45359692 file photo a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543 /
A mesura que la investigació turca sobre la desaparició del periodista saudita Jamal Jashoggi avança, les possibilitats que té l’Aràbia Saudita per sortir neta d’aquesta crisi disminueixen. La imatge internacional de la monarquia del Golf, un dels països de la regió amb més aliances amb Occident, està en risc.
Tot va començar fa una setmana: dimarts passat, Jashoggi –col·laborador de‘The Washington Post’– va entrar al consolat saudita d’Istanbul per fer uns tràmits que, normalment, es fan en qüestió de minuts. Tant la seva família com el Govern turc asseguren que mai en va sortir. La seva hipòtesi és que va ser assassinat allà mateix, en ple dia.
Els saudites ho neguen, però Turquia no accepta les seves excuses. Aquest dimarts, les autoritats han demanat permís per entrar a l’edifici consular i investigar. La premsa turca dona més detalls: un diari afí a Erdogan explica que la policia està seguint la pista de sis furgonetes negres que, dimarts passat, tan sols dues hores després que Jashoggi entrés al consolat, van sortir per la porta de l’edifici.
Tenien matrícules diplomàtiques i vidres tintats i, al marxar, es van dispersar. Tres van anar a l’esquerra; tres, a la dreta. Una d’elles va redreçar cap a l’autopista que porta a l’aeroport: la investigació apunta que, després de ser assassinat, les restes del periodista van ser enviades per valisa diplomàtica a l’Aràbia Saudita.
“Estat terrorista”
“Estat terrorista”Sis dies després, el consolat saudita d’Istanbul està blindat. Fa dies que les càmeres estan acampades aquí; qualsevol persona que vulgui entrar és perseguida per una ona de flaixos i periodistes. Les manifestacions han sigut diàries. «Demanem a la comunitat internacional que investigui. El que ha passat aquí és part del terrorisme d’Estat que perpetra l’Aràbia Saudita contra els seus ciutadans tant dins com fora del seu país. I també clar, al Iemen», ha exclamat, davant de l’edifici, la premi Nobel de la Pau de 2011, la iemenita Tawakkul Karman.
Des de març de 2015, Aràbia Saudita –amb armament comprat a països occidentals, Espanya inclosa–porta a cap una guerra sense treva al Iemen, país veí. 10.000 persones han mort i la situació al país és «la pitjor crisi humanitària de l’actualitat», segons Nacions Unides.
Jamal Jashoggi, el periodista desaparegut, havia sigut crític amb la guerra i amb les polítiques del Govern saudita i el seu príncep hereu, Mohammed Bin Salman, qui busca mostrar-se al món com un reformista. «No ho és. Bin Salman no en té res, de reformista. És un assassí que mata gent tant al Iemen com a territori saudita. No li importen per a res els drets humans –ha dit davant del consolat saudita d’Istanbul l’amic personal de Jashoggi, Mohammed Okda–. Demandem que les autoritats saudites donin explicacions. I que si el nostre amic ha sigut assassinat, que els responsables siguin portats a la justícia».
Mohammed Bin Salman
Notícies relacionadesMohammed Bin SalmanEl príncep hereu de l’Aràbia Saudita es va presentar oficialment al món amb promeses de fer que el seu país i tot Orient Mitjà tornessin «a l’islam moderat». Els seus aliats occidentals el jalonaven d’alegria quan va permetre que les dones saudites poguessin conduir. També quan va decidir que els cines reobririen.
Però l’alegria va durar poc: amb ell al tron de Riad, la guerra al Iemen s’ha intensificat i les onades de detencions d’opositors s’han multiplicat. Sota l’excusa de la lluita contra la corrupció, a més, Bin Salman va convertirl’hotel Ritz de la capital saudita en un centre de detenció de luxe on, segons alguns de retinguts allà, les tortures es van convertir en sistemàtiques.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- L’Estat i Criteria evitaran controlar més del 50% d’accions de CaixaBank
- El nou reglament d’estrangeria facilita els contractes en origen
- Les pimes catalanes dediquen 41 hores al mes a la paperassa
- La terminal de Grimaldi de BCN es connectarà a l’electricitat al gener
- Multa de 179 milions per a Ryanair i quatre aerolínies més de baix cost