CORRUPCIÓ POLÍTICA

Alemanya deté el sospitós d'assassinar la periodista Marinova

La fiscalia búlgara continua investigant si l'homicidi està relacionat amb l'ús fraudulent de fons europeus

fotonoticia 20181007191112 640

fotonoticia 20181007191112 640

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya ha detingut el principal sospitós de la violació i assassinat de Viktoria Marinovala periodista d’investigació búlgara que aquest dissabte va ser trobada morta a la ciutat de Ruse. Com ha confirmat la Fiscalia búlgara, aquest dimarts la policia alemanya va arrestar a Stade, a prop d’Hamburg, Severin Krasimirov, un home de 21 anys de nacionalitat búlgara i d’origen turc.

Totes les proves semblen apuntar cap el detingut. “Durant la investigació s’han reunit prou evidències que mostren la seva connexió amb la víctima i l’escena del crim”, ha assegurat aquest dimecres el ministre de l’Interior búlgar, Mladen Marinov. El govern ha afegit que han trobat mostres de l’ADN de la periodista a la roba de Krasimirov i que les indagacions segueixen en marxa. Les autoritats també han posat en llibertat un altre home de nacionalitat romanesa detingut ahir a Bulgària.

Després de la seva detenció, les autoritats judicials búlgares han apuntat que “n’esperen l’extradició” i han assegurat que en el moment de l’assassinat l’acusat estava “extremadament borratxo”. Marinova, que va morir a causa de traumatisme al cap, també va ser violada “de forma especialment violenta” durant el matí o dissabte a la tarda i el seu cos va ser abandonat en un parc de la ciutat a la vora del Danubi.

Periodistes assassinats

La periodista, de 30 anys d’edat, era també directora administrativa i presentadora del canal de televisió privat regional TVN. Tres setmanes abans del seu assassinat, Marinova va presentar un reportatge en què estava investigant un assumpte de corrupció relacionat amb l’ús indegut de fons europeus, una activitat que se sospita com a possible causa del’homicidi.

Tot i que el titular d’Interior ha insistit que “aparentment no hi ha vincles de l’assassinat amb la seva feina” el fiscal general del país, Sotir Tsatsarov, ha assegurat que es continuen investigant “totes les hipòtesis”. Marinova és la tercera periodista d’investigació assassinada a la Unió Europea (UE) en menys d’un any. Afegit als casos de la reportera maltesa Daphne Caruana i de l’eslovac Jan Kuciak, l’assassinat de periodistes al continent ha encès totes les alarmes.

Indignació del primer ministre 

Aquest dimarts, el primer ministre búlgar, Boyko Borisov, s’ha mostrat indignat amb les crítiques d’altres mandataris europeus que van assenyalar el possible vincle entre l’assassinat de la periodista i la seva investigació i que pressionen l’executiu conservador perquè aclareixi el que ha passat com més aviat millor.

Notícies relacionades

No obstant, l’historial de Bulgària amb la llibertat de premsa no és gaire encoratjador. Uns altres dos companys de la periodista, Dimitar Stoyanov i Attila Biro, ja van ser detinguts per les autoritats búlgares per investigar aquest mateix cas de corrupció. No sense relació, el Govern búlgar del Partit Popular i l’extrema dreta és el més corrupte de la UE.

Això l’ha portat a ser el país més mal valorat del club comunitari a l’informe anual de Reporters Sense Fronteres (RSF), en què s’assegura que els periodistes búlgars estan sotmesos a tota mena de pressions i amenaces i que fins i tot s’han registrat “casos d’intents d’assassinat de periodistes, així com de pallisses i explosions o crema d’automòbils”. Aquesta organització ha fet una crida perquè els companys de Marinova estiguin sota protecció policial fins que es resolgui la investigació.