CRISI DIPLOMÀTICA

Trump avala els saudites en el 'cas Khashoggi'

Pompeo a Riad i el president a Twitter aplaudeixen el suposat «compromís amb una investigació transparent i exhaustiva»

La crisi torna els focus a la complexa relació bilateral i també als vincles econòmics personals del president

zentauroepp45485153 epa8896  riad  arabia saud    16 10 2018   el rey saud   sal181016213956

zentauroepp45485153 epa8896 riad arabia saud 16 10 2018 el rey saud sal181016213956 / DEPARTAMENTO DE ESTADO DE EEUU

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump ha seguit aquest dimarts responent amb un doble joc al dilema diplomàtic i d’interessos que s’enfronta en la crisi oberta per la desaparició del periodista saudita Jamal Khashoggi, vist per última vegada el 2 d’octubre entrant en el consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul i presumptament assassinat allà. D’una banda, amb el viatge a Riad del secretari d’Estat, Mike Pompeo, Trump envia el senyal d’estarpressionant  a la corona perquè aclareixi el que va passar. Alhora, les mostres de deferència envers els regents saudites tant de Pompeo com del president posen en qüestió la força i autenticitat d’aquesta pressió.

Pompeo, que aquest dimecres viatja a Ankara, ha mantingut trobades, entre d’altres, amb el rei Salman Bin Abdelaziz i amb el príncep Mohamed Bin Salman, conegut com a MBS, l’autèntica força que dirigeix el país. I potser en privat el to ha sigut exigent, però davant de les càmeres Pompeo ni tan sols ha pronunciat el nom de Khashoggi. Tot han sigut somriures i bones paraules. I una portaveu ha explicat que Pompeo, que ha pressionat perquè es dugui a terme una “investigació exhaustiva, transparent i sense retard”, ha “agraït” el suposat“compromís”de la corona amb aquesta investigació.

Hores després ha sigut Trump qui ha avalat aquest presumpte compromís. Ho ha fet en dos tuits en els quals ha explicat que ha parlat per telèfon amb MBS, ha fet d’altaveu a la negativa del príncep a la implicació i també ha expressat satisfacció amb una investigació “completa i total”. “Hi haurà respostes aviat”,ha promès Trump, que ja dilluns havia donat ales a la versió que segons mitjans nord-americans es prepara per anunciar Riad, que exonerant a la corona podria atribuir  el succeït a un interrogatori que “va sortir malament” i que hauria sigut part d’una operació “no autoritzada”

Pressió creixent a Washington

A Washington, mentrestant, alguns membres del Congrés exigeixen a Trump més fermesa. Un grup de 22 senadors dels dos partits han sol·licitat que els EUA desenvolupin la seva pròpia investigació i presentin les seves conclusions en 120 dies amb la decisió de si imposar o no sancions. El senador demòcrata Chris Murphy ha denunciat que és “absolutament extraordinari que (els saudites) fossin capaços d’allistar el president dels EUA com al seu agent de relacions públiques”per llançar la tesi dels “assassins per lliure”. I fins a un proper aliat de Trump com el senador republicà Lindsay Graham ha trencat files amb la Casa Blanca i ha acusat directament MBS d’haver “ordenat l’assassinat” de Khashoggi. 

El clamor no és absolut a Capitol Hill, on els saudites es van gastar l’any passat 27 milions de dòlars (23,3 milions d’euros) fent ‘lobby’ segons dades del Centre per a Política Internacional, el triple que el 2016. Però per a Trump, de tota manera, la situació és complexa políticament i personalment.

Vincles polítics i personals

Està provant d’esquivar un xoc frontal amb Riad que podria tenir conseqüències polítiques i econòmiques, des dels preus de petroli fins alscontractes militars o els esforços per frenarl’Iran, així com en acords com la inversió de 20.000 milions de dòlars (17.279 milions d’euros) en un fons per a infraestructures, gestat en part gràcies a la bona relació que han desenvolupat el príncep MBS i el gendre i assessor de Trump, l’aquests dies desaparegut Jared Kushner.

Notícies relacionades

Però el ‘cas Khashoggi’ i la seva feble resposta fins ara han tornat els focus també sobre la mateixa història de Trump i els seus vincles econòmics amb els saudites. Tot i que l’única declaració pública del president aquest dimarts ha sigut un tuit en el qual ha negat tenir interessos financers a l’Aràbia Saudita i ha acudit al seu clàssic“notícies falses”,no pot evitar el repàs públic de dues dècades de vincles, operacions que van des de la compra saudita del seu iot i una inversió en l’Hotel Plaza als anys 90 quan ell necessitava diners, fins a les actuals estades de saudites en hotels dels quals avui continua obtenint beneficis.

I ressusciten declaracions com la que va fer l’agost del 2015, poc després de llançar la seva candidatura: “M’avinc amb els saudites, em compren apartaments, es gasten 40, 50 milions de dòlars (34 i 43,19 milions d’euros)”, presumia. “¿Se suposa que no m’han d’agradar? M’agraden molt”.