tensió diplomàtica
'The Washington Post' publica l'últim article del desaparegut periodista saudita
A la seva columna Khashoggi defensa que la majoria de països àrabs tenen els seus ciutadans "desinformats o mal informats"
saudi arabia lobbying 48695-4679d /
El diari nord-americà 'The Washington Post’ ha publicat l’últim article del desaparegut periodista saudita Jamal Khashoggi, on advoca per la llibertat d’expressió, informació i de premsa als països àrabs.
L’editora de Khashoggi al rotatiu de la capital, Karen Attiah, va rebre la columna de mans del traductor del periodista l’endemà de la seva desaparició el 2 d’octubre passat al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul.
"El ‘Post’ va frenar la publicació [de l’article] perquè esperàvem que Jamal tornés amb nosaltres perquè ell i jo el poguéssim editar junts. Ara he d’acceptar-ho: això no passarà", va explicar Attiah.
A la seva columna, titulada ‘El que més necessita el món àrab és llibertat d’expressió’, Khashoggi defensa que la majoria de països àrabs tenen els seus ciutadans "desinformats o mal informats", per això "no poden abordar adequadament, i molt menys discutir en públic, els assumptes que afecten la regió i les seves vides quotidianes".
"Una narrativa dirigida per l’Estat domina l’opinió pública, i si bé molts se no la creuen, una gran majoria de la població és víctima d’aquesta falsa narrativa. Lamentablement, aquesta situació és poc probable que canviï", va escriure el periodista saudita.
Per a Khashoggi, "els governs àrabs han donat curs a silenciar cada vegada més els mitjans de comunicació", inclòs internet, per això la regió "s’enfronta a la seva pròpia versió del teló d’acer, imposat, no per actors externs, sinó per forces internes que es disputen el poder".
Els països no s’informaven
Més enllà de la censura interna, el periodista saudita lamenta en el seu article que, amb l’excepció de Qatar, a la resta de països no s’informa sobre el que passa a la regió, per preservar, així, el "vell ordre àrab".
"El món àrab necessita una versió moderna del vell [model] de premsa internacional perquè els seus ciutadans puguin estar informats sobre els afers globals. I més important encara, hem d’oferir una plataforma per a veus àrabs", es llegeix al seu article.
"Patim pobresa, mala gestió i mala educació. A través de la creació d’un fòrum internacional independent, aïllat de la influència dels governs nacionalistes que propaguen l’odi a través de la propaganda, la gent comuna al món àrab podria abordar els problemes estructurals a què s’enfronten les seves societats", conclou Khashoggi.
Notícies relacionadesSegons 'The New York Times', l’Aràbia Saudita planeja reconèixer que Khashoggi va morir sota la seva custòdia en un interrogatori que es va escapar de les mans als seus autors al consolat i culpar un funcionari amic del príncep hereu. No obstant, fins ara, Riad ha negat qualsevol implicació en la desaparició del periodista.
Turquia, d’altra banda, va registrar aquest dilluns –dues setmanes després de la desaparició– el consolat saudita a Istanbul a la recerca de proves dels fets.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació