envien condolences a la seva família

L'Aràbia Saudita reconeix que la mort de Khashoggi és un "error enorme i greu"

Però les autoritats d'aquest país asseguren que el príncep Mohamed bin Salman no sabia res d'aquestes accions

FILE - In this April 12  2018  file photo  Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman prepares to leave after a signing ceremony with Spain s Prime Minister Mariano Rajoy in Madrid  Spain  The killing of Saudi journalist Jamal Khashoggi at the kingdoma  s consulate in Istanbul on Oct  2  2018  is unlikely to halt Salmana  s rise to power  but could cause irreparable harm to relations with Western governments and businesses  potentially endangering his ambitious reform plans   AP Photo Paul White  File

FILE - In this April 12 2018 file photo Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman prepares to leave after a signing ceremony with Spain s Prime Minister Mariano Rajoy in Madrid Spain The killing of Saudi journalist Jamal Khashoggi at the kingdoma s consulate in Istanbul on Oct 2 2018 is unlikely to halt Salmana s rise to power but could cause irreparable harm to relations with Western governments and businesses potentially endangering his ambitious reform plans AP Photo Paul White File / Paul White (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Aràbia Saudita va qualificar la mort del periodista Jamal Khashoggi al seu consolat d’Istanbul com un “error enorme i greu”, però va provar de protegir el seu poderós príncep hereu i va dir que Mohamed bin Salman no en sabia res, això segons el ministre de Relacions Exteriors, Adel al-Jubeir.

No obstant, malgrat aquestes declaracions en què accepten obertament la mort de Khashoggi, enmig de la protesta internacional,  no elimina la desconfiança i la incertesa que s’ha generat entorn del Govern saudita i del príncep hereu.

Demanen demostrar que va morir en una baralla

El secretari del Tresor dels Estats Units, Stephen Mnuchin, va dir que l’admissió de l’Aràbia Saudita que el columnista de ‘The Washington Post’ va ser assassinat en una baralla va ser un “bon primer pas, però no suficient”, tot i que va afegir que era prematur discutir qualsevol sanció contra Riad.

Tres grans potències europees, Alemanya, la Gran Bretanya i França van pressionar l’Aràbia Saudita per proporcionar dades que recolzin la seva explicació anterior d’una baralla, mentre que la cancellera Angela Merkel va dir que Alemanya no exportaria armes a l’Aràbia Saudita mentre persisteix la incertesa actual sobre el destí de Khashoggi.

L’agència saudita de premsa va assegurar que el rei Salman de l’Aràbia Saudita i el príncep hereu Mohamed bin Salman van trucar al fill de Khashoggi, Salah, per expressar-li les seves condolences. Parlant a la cadena nord-americana Fox, el ministre saudita de Relacions Exteriors va estendre les seves condolences a la família de Khashoggi el primer diumenge.

“És un terrible error. És una tragèdia terrible. Les nostres condolences van amb ells. Sentim el seu dolor”, va declarar Jubeir. “Desafortunadament, es va cometre un greu error i els asseguro que els responsables hauran d’assumir-ne la responsabilitat”.

Desconeixen la ubicació del cos

Va assenyalar que els saudites no sabien com van matar Khashoggi, un ciutadà saudita i resident dels Estats Units, ni on era el seu cos. També va dir que el príncep Mohamed, governant de facto de l’Aràbia Saudita, no n’era responsable.

“Va ser una operació en què els individus van acabar superant les autoritats i les responsabilitats que tenien. Van cometre l’error quan van matar Jamal Khashoggi al consolat i van intentar encobrir-ho”.

Khashoggi va desaparèixer després d’ingressar al consolat per obtenir documents per al seu pròxim matrimoni. Després de negar qualsevol participació en la desaparició de l’home de 59 anys durant dues setmanes, l’Aràbia Saudita va dir dissabte passat que Khashoggi, un crític del príncep hereu, havia mort durant una baralla a l’edifici. Una hora després, un altre funcionari saudita va atribuir la mort a una estrangulació.

Notícies relacionades

“Res pot justificar aquest assassinat i el condemnem en els termes més enèrgics possibles”, van dir Alemanya, la Gran Bretanya i França en una declaració conjunta.

L’agència turca Anadolu va dir que el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i el mandatari nord-americà, Donald Trump, van parlar per telèfon i “es van mostrar d’acord que el cas de Khashoggi s’ha d’aclarir en tots els aspectes”.