NOUS DETALLS
La mà dreta del príncep Bin Salman va veure en directe l'assassinat de Khashoggi
Saud al Qahtani, conseller de la cort reial fins fa uns dies, va supervisar la mort del periodista per Skype, segons fonts anònimes turques, que asseguren que se'l sentia cridar "porteu-me el cap d'aquest gos"
zentauroepp45487050 saudi stand next to a portrait of saudi crown prince mohamme181018174854 /
Podrien ser moltes coses: que fos despit o que Saud al Qahtani estigués enfadat amb Khashoggi perquè aquest rebutjava les seves invitacions. En els últims mesos, tots dos, el conseller de la família reial saudita i mà dreta del príncep hereu, i el periodista crític havien parlat en diverses ocasions per telèfon. Qahtani convidava Khashoggi de retorn a l’Aràbia Saudita, a casa. El periodista no se’n fiava.
«Li oferia una feina com a assessor del rei. Qahtani, a més, li deia de forma molt educada que encara era molt respectat a Riad –ha comentat a la premsa un amic del periodista–. Però, llavors, Jamal deia:“¿Es creu de veritat que tornaré perquè em fiqui a la presó?».
Khashoggi, per descomptat, mai va tornar al seu país; sí que ho faria, no obstant, al consolat saudita d’Istanbul. I allà dins, a les habitacions d’aquest edifici, passaria la història que tots coneixem: seria assassinat per un grup de 15 homes enviats aquell mateix 2 d’octubre des de Riad. L’Aràbia Saudita assegura que van actuar pel seu compte i sense autorització. Turquia ho nega. El món ho dubta.
Assassinat per televisió
I un dels motius és el mateix Qahtani: la mà dreta de Mohamed bin Salman va estar –tot i que de forma virtual–present aquell dia en el consolat, segons han dit diverses fonts anònimes a l’agència Reuters. Expliquen que Khashoggi va ser portat a una habitació, on una televisió connectada a través de Skype l’estava esperant. A l’altre costat de la connexió, des de Riad, hi havia Qahtani, que va començar a insultar el periodista.
Khashoggi va contestar i, llavors, entre insults, suposadament, Qahtani va acabar per explotar: «Porteu-me el cap d’aquest gos», va dir. Els 15 homes van saltar sobre el periodista. Les versions saudites diuen que va ser assassinat en una baralla o estrangulat. La turca, que va ser esquarterat viu per un dels integrants del grup, de professió metge forense. El que és segur és que Khashoggi és mort.
Segons aquestes fonts, el mateix Recep Tayyip Erdogan té proves audiovisuals de tot això i, també, de la participació virtual de Qahtani en l’assassinat. Han sigut suposadament entregades a la directora de la CIA, Gina Haspel, que ha estat a Turquia aquesta setmana. “Totes les proves demostren que va ser una cosa premeditada”, ha dit Erdogan, que aquest dimarts va parlar per telèfon amb Mohamed bin Salman. Aquest últim, precisament, va parlar aquest dimecres per primera vegada del cas. "És molt dolorós, és un crim odiós i la justícia prevaldrà per damunt de tot", ha assegurat. Mentrestant, mig món ho contempla amb incredulitat.
Les investigacions a Istanbul, mentrestant, continuen, tot i que amb dificultats. Aquest dimecres la policia turca ha volgut investigar l’interior d’un poudins del consolat saudita. L’Aràbia Saudita ha negat el seu accés.
«El poli dolent» de MbS
Saud al Qahtani ha sigut, fins ara, l’encarregat de supervisar la legió de ‘trolls’ saudites a internet amb l’objectiu de fer callar els crítics i donar una bona imatge de l’Aràbia Saudita a l’exterior. No només això: també se’l suposa com l’artífex del segrest del primer ministre libanès, Saad Hariri, fa uns mesos.
Hariri va ser enganyat per anar a Riad en visita oficial. Allà va ser detingut, suposadament agredit i interrogat. Qahtani va supervisar l’operació: va forçar Hariri a dimitir. El primer ministre libanès, que després va tornar al seu lloc, va ser rescatat en unes negociacions diplomàtiques gràcies a Emmanuel Macron, president francès.
El rei saudita, Salman bin Abdulaziz, ara, ha destituït Qahtani del seu lloc, i els experts consideren que pot ser ell qui pagui pels plats trencats. Però Qahtani, en les seves pròpies paraules, mai actuaria sense el beneplàcit del seu amo. «¿Creieu que prenc decisions sense ser guiat? –va escriure en el seu Twitter aquest estiu. Soc un treballador i un fidel executor de les ordres del meu senyor el rei i el meu senyor el príncep hereu».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín