L'Eurocambra deixa en evidència els governs de la UE per l'Aràbia Saudita
El ple d'Estrasburg demana, per segona vegada en un mes, un embargament d'armes de la UE al règim de Riad
zentauroepp45359692 file photo a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543 /
No és la primera vegada quel’Eurocambra reprova i demana als governs europeus que deixin de vendre a l’Aràbia Saudita equipament militar susceptible de ser utilitzat per reprimir la població, ni tampoc serà l’última. Va passar fa vint dies, en el marc d’una resolució de condemna dels atacs a civils en la guerra del Iemen, i tornarà a passar al novembre quan el ple de l’Europarlament adopti el seu informe anual sobre l’exportació d’armes.
L’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul (Turquia) el passat 2 d’octubre, ha donat un nou motiu al Parlament Europeu per redoblar la pressió sobre un règim que fa anys que està en el focus de l’Eurocambra per la vulneració de drets humans i l’assetjament a activistes, advocats, escriptors, periodistes i bloguers, davant de la impassible mirada dels estats membres, que continuen venent armes al país.
En una nova resolució pactada pels set grans grups de la cambra–PPE, PSE, Liberals, Verds i Esquerra Europea, els conservadors britànics de l’ECR i els euroescèptics de l’EFDD– l’Eurocambra tornarà a demanar aquest dijous al consell que tanqui una posició comuna per imposar un embargament d’armes en l’àmbit europeu, que inclogui també "un embargament a les exportacions de sistemes de vigilància i altres elements d’ús dual que puguin ser utilitzats per a la repressió a l’Aràbia Saudita", assenyala l’esborrany del text.
Condemna rotunda
Com era d’esperar, la moció condemna en els termes més forts possibles “la tortura i l’assassinat de Khashoggi” i insta les autoritats saudites “a revelar el parador del seu cos”. En aquest sentit, reclamaran unainvestigació independenti que els culpables siguin portats davant d’un tribunal internacional independent.
L’esborrany també remarca que si queda comprovada la implicació dels agents saudites, la cap de la diplomàcia europea,Federica Mogherini, hauria de fer els preparatius necessaris per “imposar sancions selectives, inclosa lacongelació de béns i la prohibició de visatsals individus saudites implicats, així com sancions sobre drets humans contra el regne de l’Aràbia Saudita, una vegada establerts els fets”. Es tractad’una mesura que la UE ja aplica a països com Veneçuela, Bielorússia o Líbia .
Crida de Tusk
Notícies relacionades“Ha sigut un crim horrible sobre el qual qualsevol senyal d’hipocresia hauria d’avergonyir-nos”, va reconèixer el president del Consell Europeu,Donald Tusk, sobre l’assassinat, durant un debat a l’Eurocambra. Segons la seva opinió, la UE hauria de deixar de banda les ambigüitats i exercir màxima pressió per aclarir els fets.
De moment, Alemanya és l’únic estat membre que fins ara ha fet un pas endavant per congelar a títol individual la venda d’armes a l’Aràbia Saudita. La resta de països europeus han condemnat l’assassinat de Khashoggi però s’han limitat a recalcar la necessitat d’adoptar una estratègia coordinada i d’una investigació rigorosa.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia