Bateria de sancions

Entra en vigor la nova tanda de sancions dels EUA a l'Iran

Un dels càstigs és la restricció de compra de bitllets de dòlars dels EUA per l'Iran

zentauroepp45192322 president donald trump reacts to laughter from diplomats dur180925175900

zentauroepp45192322 president donald trump reacts to laughter from diplomats dur180925175900 / Bebeto Matthews

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern dels Estats Unitsha imposat avui noves sancions a l’Iran que penalitzen la venda de petroli iranià, les transaccions financeres amb el seu Banc Central i el sector portuari del país, tot i que contempla exempcions per a vuit països.

"Són les sancions més fortes que ha imposat mai el nostre país", va dir el president nord-americà, Donald Trump, en declaracions als periodistes unes hores abans que comencessin a implementar-se les restriccions.

El Govern nord-americà va programar l’entrada automàtica en vigor de les sancions per a la mitjanit de diumenge a dilluns a la Costa Est dels Estats Units (05.00 GMT de dilluns).

La nova bateria de sancions és una conseqüència de la decisió de Trump de retirar els EUA de l’acord nuclear amb l’Iran del 2015, i inclou la penalització de les empreses de tot el món que comprin petroli iranià.

El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va explicar divendres que els EUA planegen eximir de manera temporal d’aquest càstig un màxim de vuit països o "jurisdiccions" territorials, que en els últims temps han treballat per "reduir a zero" les importacions de petroli del país persa.

"Hi ha una sèrie de llocs on els països ja han fet reduccions significatives en les seves importacions de petroli cru i necessiten una mica més de temps per arribar a zero, i els donarem aquest temps", va explicar Pompeo en una entrevista amb la cadena Fox News aquest diumenge.

Pompeo no va identificar els països que es beneficiaran de l’exempció durant sis mesos, però s’espera que hi hagi la Xina, l’Índia, el Japó i Corea del Sud, segons el diari ‘The New York Times’.

Les sancions

En la primera tanda de sancions, que va entrar en vigor el 6 d’agost, es van reprendre les restriccions a la compra de bitllets de dòlars dels EUA pel Govern de l’Iran, l’adquisició de deute iranià i el comerç d’or i altres metalls preciosos, entre d’altres.

Amb motiu d’aquesta segona ronda, el Departament del Tresor nord-americà inclourà més de 300 noves entitats a la seva llista negra, a part de 400 més que hi tornaran després d’haver-ne sortit el 2015, quan es va posar fi a les sancions amb l’Iran, en virtut de la firma de l’acord nuclear, conegut com a Pla Integral d’Acció Conjunta (JCPOA, sigles en anglès).

Les presumptes violacions d’aquest pacte, així com la "influència maligna" que exerceix el "règim" iranià a l’Orient Mitjà, han sigut els principals arguments esgrimits per la Casa Blanca des de fa mesos per justificar les sancions, que no han comptat amb el suport de la comunitat internacional.

Per aquesta raó, Washington va donar al maig a Teheran sis mesos, termini que es va complir la mitjanit passada, per complir una dotzena de condicions que li haurien permès evitar aquest càstig; una oferta que des del principi va caure en sac foradat.

No obstant, com si es tractés d’un compte enrere, des de fa dotze dies el Departament d’Estat ha estat publicant en el seu compte oficial de Twitter amb un degoteig diari de missatges aquests "dotze requisits".

Aquestes condicions contemplen des de detallar "les dimensions" del programa nuclear iranià i el seu abandonament "permanent i verificable", fins a l’alliberament de qualsevol ciutadà nord-americà o procedent d’un país aliat, passant pel final del recolzament a organitzacions considerades terroristes pels EUA.

Malgrat aquesta campanya de pressió, l’Iran, lluny d’acovardir-se, va posar en dubte en l’última setmana la viabilitat de les sancions, i el seu president, Hassan Rouhani, va opinar que Washington podria estar considerant fer "marxa enrere" en la decisió.

Pompeo va recalcar aquest cap de setmana que l’objectiu és "privar" el Govern iranià dels recursos necessaris per continuar finançant el terrorisme al món, i va remarcar que el president dels EUA, Donald Trump, no vol perjudicar el poble iranià.

Notícies relacionades

Per aquesta raó, va dir, també estaran exempts de les sancions alguns productes bàsics per a la població, com els aliments i els medicaments.

"Comptem amb el poble iranià, i treballem perquè tinguin el Govern que volen", va observar Pompeo.