PACTE SOBRE LA MIGRACIÓ

La República Txeca votarà si segueix en el pacte migratori de l'ONU

Praga es planteja seguir els passos dels EUA, Hongria i Àustria, i Polònia ho estudia

zentauroepp41807950 czech president milos zeman reacts as he defeated pro eu aca181107105949

zentauroepp41807950 czech president milos zeman reacts as he defeated pro eu aca181107105949 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern txec votarà la setmana del 12 de novembre si abandona el Pacte mundial per a una migració segura, regular i ordenada. Ho ha assegurat aquest dimecres un portaveu del Partit Socialdemòcrata de la República Txeca (CSSD). L’acord s’ha de firmar al Marroc al desembre. 

El document planteja 23 objectius, que es marquen la meta d’una migració segura, ordenada i regular. Alguns dels punts més destacats són facilitar les vies per a la immigració regulada, combatre el trànsit de persones, proveir els migrants de serveis bàsics i evitar sempre que sigui possible la detenció de migrants, utilitzant-se només com a últim recurs. El text no és vinculant per als països signants.

Discrepàncies amb l’ONU

D’aquest tractat ja n’ha sortit els Estats Units. La portaveu d’aquest país a l’ONU, Nikki Haley, va afirmar que "l’enfocament mundial de la declaració de Nova York és incompatible amb la sobirania nord-americana". El país nord-americà no ha sigut l’únic reticent a aquest pacte global sobre migració. A Europa, països com Hongria o Àustria ja han assegurat que no el secundaran i Polònia està estudiant seguir els mateixos passos. 

Notícies relacionades

Àustria ja ha confirmat que no firmarà  el pacte. El canceller austríac, Sebastian Kurz, va confirmar que el seu país no serà partícip d’aquesta iniciativa de l’ONU perquè considera que "el dret a la migració" col·lideix amb la legislació austríaca. Kurz és del partit democratacristià i governa amb el recolzament del’extrema dreta, el Partit de la Llibertat d’Àustria. 

Hongria creu que aquest pacte només té en compte els interessos de l’Amèrica Llatina, l’Àfrica i petits estats insulars. El ministre d’Exteriors hongarès, Péter Szijjártó, va afirmar que "el pacte vol fer obligatori per als països proveir de tota classe de serveis els migrants al llarg de la ruta, i que aquests serveis siguin els mateixos que ofereixen als seus propis ciutadans".  Per aquesta raó el país dels magiars es va retirar del pacte, perquè creia que aquesta iniciativa perjudicaria la seva economia.