TRAGÈDIA EN AIGÜES DE L'ATLÀNTIC
Argentina deixarà el submarí ARA San Juan a les profunditats
La nau ha sigut localitzada a 800 metres de profunditat i a 600 km d'on es va muntar el centre de recerca
La notícia va il·luminar la nit de Buenos Aires com un llampec i va sobresaltar amb la mateixa força cada argentí desesperançat al despertar-se. La companyia nord-americana Ocean Infinity havia trobat el submarí ARA San Juan, desaparegut fa un any a les inescrutables aigües de l’Atlàntic sud, i introbable després de mesos de recerques que mai portaven enlloc. Els indicis que esperava el Govern des de dijous es van confirmar. “Resem”, va demanar el president Mauricio Macri a l’assabentar-se pel seu ministre de Defensa, Oscar Aguad, que s’estava a prop de trobar-lo. Quan ja no hi havia cap dubte de la troballa, l’Armada els va comunicar primer la impactant novetat als familiars dels tripulants. Després va tuitejar: “El #MinisterioDeDefensa i la #ArmadaArgentina informen que el dia de la data, havent-se investigat el punt d’interès N°24 informat per Ocean Infinity, mitjançant l’observació feta amb un ROV a 800 mts de profunditat, s’ha donat identificació positiva al #AraSanJuan”.
El submarí va desaparèixer el 15 de novembre de l’any passat amb 44 persones a bord mentre es dirigia des d’Ushuaia a la seva base a la ciutat Mar del Plata, 400 quilòmetres al sud de la capital. Diverses agències internacionals van reportar una explosió hores després que la nau perdés tot contacte. En el seu moment es va explicar que havia entrat aigua pel sistema de ventilació del submergible, cosa que va provocar un curtcircuit a les bateries. “Un 15 ens els va treure i un 15 els ha tornat!! Tants sentiments tenim en aquests moments, demanem respecte i honor per a ells, un pas més a prop de tornar a casa #44herorespresentes #arasanjuan”, van escriure els seus familiars en el compte oficial.
Segons va indicar Ocean Infítiny, que cobrarà 7,5 milions de dòlars per la troballa, la nau estava localitzada a uns 600 quilòmetres de la ciutat patagònica de Comodor Rivadavia, on s’havia muntat el centre d’operacions durant la recerca en què van participar els Estats Units i Rússia, entre altres països.
Dijous passat, Mauricio Macri havia encapçalat a la base naval Mar del Plata un homenatge als tripulants a un any del desastre de l’ARA San Juan. “No els abandonarem, els continuarem buscant fins que realment el puguem trobar. No estan sols, compten amb mi des del primer dia”, va dir, davant familiars crítics i incrèduls. Per llavors, Macri no tenia més que paraules de condolences per oferir-los, i només va rebre desaprovació. Però alguna cosa va passar les hores següents. El barco Seabed Constructor, que pertany a Ocean Infinity, va fer un últim recorregut abans de partir a Sud-àfrica per efectuar tasques de reparació i retornar a l’Argentina al febrer. Va arribar així al denominat “Lloc 1”, on havia sigut detectat un objecte de “60 metres de longitud” a partir d’una nova anàlisi d’imatges recopilades. Poc més tard, va arribar la confirmació més esperada.
LA REACCIÓ DELS FAMILIARS
Jorge Vila-real, pare de Fernando (el cap d’operacions de l’ARA) va expressar l’únic alleujament possible sota les circumstàncies dramàtiques que va passar: “ahora podem portar el duel de millor manera. Va ser una mica estrany perquè ja havien rastrejat en aquest lloc, però l’important és que els van trobar”. Va dir que les autoritats els van prometre als familiars “que seriem els primers en veure el submarí”. Yolanda Mendiola, mare de Leandro Cisneros, es va quedar gairebé sense veu quan els mitjans van voler que comentés les seves sensacions. “El nostre pròxim objectiu és aconseguir que el treguin”. Segons Clarín, els 800 metres de profunditat on van quedar les restes de l’ARA fan en fan molt difícil la recuperació. “L’empresa que el va trobar diu que té les eines per treure'l”, va afirmar Luis Alberto Niz, pare d’un sotsoficial desaparegut. No obstant, va afegir, “des del Govern, es fixen més en els diners que gastaran que en els seus soldats i que puguin tornar amb les seves famílies”. Oscar Vallejos, pare d’un altre dels tripulants, va afirmar que la troballa és només el primer pas. “Volíem saber on és i ara hem de lluitar per saber què va passar i per què va passar el que va passar”.
Notícies relacionadesEL FINAL DE LES ESPECULACIONS
El portaveu de l’Armada, Rodolfo Ramallo, va celebrar també l’esdeveniment. “Ara s’obre un altre capítol”, va dir i va demanar “tenir la cautela necessària” per respecte les mares, dones i fills dels tripulants. “Anirem pas a pas, i sempre a disposició de la Justícia”. La jutge Olivia Marta Yáñez, a càrrec de les investigacions de l’ocorregut fa un any, va ser una d’aquestes poques persones que el Govern va despertar a mitjanit. Mai li havia passat una cosa així. Li van demanar que no digués res del que aviat coneixeria un país i el món. Per a Yáñez ara, sobre la base d’imatges concretes i el peritatge dels especialistes, es podran conèixer coses que només es responien sobre fonaments teòrics. “Especulacions n’hi va haver milions, com que va ser desballestat a Ushuaia o que estava segrestat a les Malvines. Això descarta moltes hipòtesis i baixa a terra un munt d’elucubracions que hi va haver de les que mai em vaig deixar portar”.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao