LA TROBALLA DE L'ARA SAN JUAN
Creix la indignació entre els familiars de les víctimes del submarí argentí
Macri anuncia que s'obrirà una «etapa de serioses investigacions» per conèixer la veritat
45930970 60 /
El president argentí, Mauricio Macri, es va prendre cinc minuts per explicar-li al país i al món que el seu Govern emprendrà “investigacions serioses” per conèixer “tota la veritat” del que va passar amb el submarí ARA San Juan, trobat a les profunditats de l’Atlàntic Sud després de 366 dies de recerca.
Macri va decretar tres dies de duel nacional per homenatjar els 44 tripulants del submergible, la troballa del qual, va dir, és una “una notícia que ens produeix un enorme dolor”. El cap d’estat va destacar l’“heroisme” de les víctimes. Havien escollit “una professió de risc” i “van dedicar la seva vida a cuidar-nos”.
Entre els familiars dels tripulants creix la indignació perla reticència del Govern a treure el submarí de les profunditats al·legant qüestions operatives, tècniques i també de cost econòmic. Macri els va dir, no obstant, que les mares, dones i fills dels que van morir a l’implosionar el submergible “no estan sols” i “compten amb mi des del primer dia” així com “persones de tot el món que han resat per vostès”.
D’acord amb Ocean Infinity, les restes de l’ARA San Juan eren a més de 800 metres de profunditat i, com va recordar després el mateix Macri, “en una àrea propera on se l’havia situat per última vegada”. L’empresa nord-americana va difondreun vídeo que capta el moment de la troballa en les profunditats.
Els familiars dels tripulants no estan conformes amb els missatges de les autoritats. Ells van fer la seva pròpia cerimònia a la base naval de Mar del Plata, uns 400 quilòmetres al sud de la capital argentina. Allà van recordar els seus noms, van entonar l’himne nacional i van resar un parenostre. “Volem que el Govern, amb col·laboració de la jutge, pugui reflotar el submarí. No ens conformem amb imatges. No volem que es quedin abandonats al mar. Ara tenim ara una segona lluita”,va dir un dels presents.
Segons un altre dels testimonis, “el Govern no es va fer càrrec de la situació. Se’n van rentar les mans àmpliament. No ens van atendre”. Però també, durant aquesta cerimònia improvisada, van llançar fortes crítiques. “¡Van utilitzar la sang dels nostres marits per fer política!”, va dir una viuda. “És una vergonya perquè estan amagats com rates”, va assenyalar una altra, en relació amb l’absència de les autoritats.
“La recerca s’ha acabat. Ara falten la veritat i la justícia. A aquests cabrons els volem presos”, va dir Claudio Rodríguez, en relació amb les presumptes responsabilitats del Ministeri de Defensa en el destí sofert pel submarí i la seva tripulació. El seu germà, el sotsoficial major Hernán Rodríguez, era cap de màquines de l’ARA San Juan. “Que la Justícia investigui les responsabilitats i vegi qui és culpable. No frenarem”.
Itatí Leguizamón, l’esposa del submarinista Germán Omar Suárez, també va criticar el ministre de Defensa, Oscar Aguad. “Em vaig assabentar per la televisió (de la troballa). Oficialment de l’Armada no vaig rebre cap trucada, ni quan va desaparèixer ni quan el van trobar”.
Els organismes de drets humans van reclamar també “veritat i justícia” per als 44 marins. “Tant el president de la nació, Mauricio Macri, com el ministre de Defensa, Oscar Aguad, han demostrat reiteradament un destracte cap a les famílies i la manca de polítiques d’estat urgents i contundents”, van assenyalar. Van recordar en aquest sentit que mares, dones i fills dels que van perdre la seva vida al mar austral van arribar a encadenar-se a la seu del Govern per pressionar les autoritats quan no estaven decidides a contractar l’empresa Ocean Infinity que va trobar el submergible. El ARA San Juan, van ressaltar, va ser trobat “gràcies a la lluita i perseverança de les famílies”.
Aguadva reconèixer errorsen la gestió de la crisi desencadenada després de l’enfonsament, però va insistir que “no hi ha factibilitat tècnica de reflotar” el submarí del fons del mar. “No hi deu d’haver al món eines tecnològiques per concretar aquesta tasca amb èxit”. Segons el criticat ministre, “és tant el dolor d’alguns familiarsque encara estan fent el dol, que no es poden generar aquestes expectatives”. El sever ajustament econòmic que ha posat en marxa el Govern per complir l’acord amb el Fons Monetari Internacional (FMI) que va permetre evitar la suspensió de pagaments del deute extern, no sembla ser aliè a les decisions que es prendran en el futur en relació amb l’ARA San Juan. “Nosaltres ara hem de pagar 7,5 milions de dòlars i això, en aquest moment del país, és tota una xifra, i no obstant no hem posat cap objecció en fer-ho perquè sabíem que podíem trobar el submarí”, va dir sobre els diners entregats a Ocean Infinity.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034