CRISI DEL MEDITERRANI

Itàlia immobilitza l''Aquarius' per una suposada mala gestió de residus

Metges sense Fronteres assegura que la investigació és "una mesura desproporcionada" i condemna les acusacions

zentauroepp45968422 files  in this file photo taken on august 15  2018 crew memb181120141329

zentauroepp45968422 files in this file photo taken on august 15 2018 crew memb181120141329 / MATTHEW MIRABELLI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia de Catània (Sicília) investiga 24 persones, la majoria d’elles personal de Metges sense Fronteres (MSF) i ha immobilitzat el barco 'Aquarius', acusades de tractament il·legal de residus considerats perillosos.

La Guardia di Finanza ha informat aquest dimarts sobre l’operació, feta juntament amb la policia italiana. Els dos cossos han conduït les investigacions i han establert "que hi va haver un tractament il·legal de residus en 44 ocasions i per un total de 24.000 quilos de rebutjos" a l’embarcació feta servir per al rescat d’immigrants al Mediterrani central.

Entre els investigats hi ha membres de l’oenagé pertanyents al centre operatiu de Bèlgica i Amsterdam, que s’encarregaven de la gestió de les missions de rescat, així com el comandant de l’'Aquarius', el rus Evgenii Talanin, i el primer oficial, l’ucraïnès Oleksandr Yurcchenko. També estan investigats el titular de la societat d’intermediació marítima Mediterranean Shipping Agency (MSA), Francesco Gianino, i el representant legal de l’empresa, Giovanni Ivan.

Sancions

La Fiscalia ha bloquejat els comptes de l’oenagé i immobilitzarà l’'Aquarius' només si el barco entra en aigües territorials italianes o en algun port del país, ja que actualment es troba atracat a Marsella, han indicat fonts de la investigació citades pels mitjans italians.

Segons les acusacions, els investigats "van compartir, van planificar i van realitzar un projecte delictiu per a l’eliminació il·legal d’un ingent quantitatiu de residus perillosos i amb el risc que fossin infecciosos, alguns de sanitaris, derivats de les activitats de socors a immigrants". 

Es tracta, assenyala el comunicat de la Fiscalia de Catània, de "la roba contaminada que portaven els extracomunitaris, restes d’aliments subministrats a aquests, restes sanitàries infectades utilitzades per a l’assistència mèdica". Aquests residus eren perillosos, i hi havia informes que citaven "casos de sarna, el VIH o infeccions respiratòries"

En les transcripcions de les escoltes, facilitades també per la Guardia di Finanza, es llegeix que el titular de l’empresa MSA proposava preus menors en la gestió dels residus si no es reconeixia que existien possibles restes perilloses.

Reaccions

Després de conèixer la notícia, el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, ha assegurat que ha "fet bé" en prohibir a les oenagés arribar als ports italians.

"He fet bé en bloquejar les oenagés i no només pel tràfic d’immigrants, sinó pel que està emergint també pel tràfic de residus", ha afirmat en una nota enviada als mitjans i a Twitter.

La responsable d’emergències de MSF, Karline Kleijer, ha considerat que la investigació de la Fiscalia de Catània és "un nou i inquietant intent de detenir a qualsevol cost l’activitat de socors i recerca al mar".

Notícies relacionades

MSF ha condemnat la decisió de la magistratura d’immobilitzar el barco 'Aquarius' per les presumptes irregularitats en el tractament de residus i considera que és "una mesura desproporcionada i amb l’objectiu de criminalitzar per enèsima vegada l’acció mèdica humanitària al mar".

El fiscal en cap de Catània, Carmelo Zuccaro, ha sigut responsable de diverses investigacions contra les oenagés que operaven al Mediterrani central per rescatar immigrants.