LA CRUÏLLA EUROPEA
Londres i Brussel·les pacten una declaració política que s'oblida de Gibraltar
L'esborrany aprovat pels negociadors no esmenta l'exigència d'Espanya d'incloure el seu dret de veto sobre el Penyal

/
L’esborrany de la declaració política sobre la relació futura entre la Unió Europea i el Regne Unit ja té llum verda de Londres i Brussel·les. Es tracta d’un document de 26 pàgines i 147 punts en el qual, no obstant, no apareix esmentada ni una sola vegada la paraula ‘Gibraltar’. Això significa que, de moment, ni les demandes d’Espanya ni les seves amenaces de veto davant de la cimera extraordinària d’aquest diumenge han fet efecte.
Segons ha anunciat aquest dijous el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ja hi ha un preacord polític entorn del text, que ha sigut enviat a les capitals europees per a un examen en profunditat. “Acabo d’enviar als 28 l’esborrany de la declaració política sobre la futura relació entre la UE i el Regne Unit. El president de la Comissió m’ha informat que ha sigut acordada a nivell de negociadors i acordada en principi a nivell polític, subjecta a l’aval dels líders”, ha anunciat en el seu compte de Twitter.
La Comissió Europea ha eludit valorar el contingut del document i insisteix que el treball no està tancat i admet que tant l’estatus de Gibraltar com les quotes pesqueres i l’accés als caladors britànics després del 'brexit’ –un altre dels esculls en aquesta recta final–s’han d’abordar. "Cal esperar i veure. Hi ha idees i contactes en marxa, però no prejutjaré quines solucions poden emergir", ha indicat Margaritis Schinas, portaveu del president Jean-Claude Juncker, que aquest dimecres es va reunir a Brussel·les amb la primera ministra britànica, Theresa May, per provar de superar els tres esculls.
Sánchez insisteix en el veto
Notícies relacionadesAquest dimecres passat a la nit Pedro Sánchez va tornar a advertir des de Valladolid, després d’una cimera bilateral amb Portugal, que si no es resol l’escull sobre Gibraltar no li tremolarà la mà i bloquejarà els dos textos sobre la taula el25 de novembre: el ‘Tractat de sortida’ i la ‘Declaració política’. “Ens sentim contrariats. Si no es resol, Espanya haurà de votar que no i exercir la seva capacitat de veto, perquè afecta l’essència de la nostra nació”, va avisar.
Segons va explicar dilluns el ministre d’exteriors, Josep Borrell, i el mateix Sánchez un dia després, Espanya vol que tant l’acord de divorci –que inclou un protocol sobre la relació amb Gibraltar durant el període transitori– com la declaració política deixin negre sobre blanc que no hi haurà acords entre la UE i el Regne Unit que s’apliquin al Penyal sense el vistiplau previ d’Espanya.
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Seguretat a Catalunya Els Mossos llancen el pla Kanpai, que estén el model contra la multireincidència de Barcelona a tota l'àrea metropolitana
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- La resposta La Lliga recorrerà de manera immediata la decisió del CSD sobre Dani Olmo i Pau Víctor
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- ACTUALITAT BLAUGRANA El CSD dona la raó al Barça i permet que Dani Olmo i Pau Víctor acabin la temporada