El dilema europeu

Sánchez dona el vistiplau a l'acord sobre el 'brexit'

El Govern espanyol considera que l'amenaça sobre el futur de Gibraltar queda aclarida

El PP creu un «fracàs històric» el pacte aconseguit perquè no és «jurídicament vinculant»

zentauroepp42710367 a anti brexit demonstrator dressed in a union flag suit and 180603195213

zentauroepp42710367 a anti brexit demonstrator dressed in a union flag suit and 180603195213 / DANIEL LEAL-OLIVAS

5
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern espanyol volia que quedés clar que cap negociació entre la Unió Europea i el Regne Unit s’apliqués a Gibraltar sense el vistiplau d’Espanya. I assegura, exhibint orgull, haver-ho aconseguit. Hi haurà per tant aquest diumenge Consell Europeu per segellar l’acord sobre el ‘brexit’ sense amenaces espanyoles de boicot. “He anunciat al cap de l’Estat que Espanya ha arribat a un acord sobre Gibraltar”, va dir Pedro Sánchez aquest dissabte, durant una declaració des de la Moncloa amb la qual confirmava que hi havia ‘fumata blanca’ sobre el Penyal. Hores més tard el líder de l’oposició, el popular Pablo Casado, titllava de “fracàs històric” l’obtingut per Sánchez per no ser “jurídicament vinculant” i suggeria que no li donaria el seu aval.  

La interpretació ‘monclovita’ va ser ben diferent. Després de conversar amb el màxim responsable del Consell Europeu, Donald Tusk, el president Sánchez va asseverar que “Europa i el Regne Unit han acceptat les exigències d’Espanya”, i que desapareixia el fantasma del veto i garantia el seu suport al pacte del ‘brexit’”. En aquest context es va felicitar per haver aconseguit un “triple blindatge” que permetrà afrontar d’ara endavant amb el Regne Unit les negociacions sobre Gibraltar en condicions totalment diferents a les existents fins ara. La traducció pràctica d’això és, segons el seu parer, que quan el ‘brexit’ sigui ja una realitat, el futur polític, jurídic i territorial de Gibraltar haurà de passar sí o sí pel beneplàcit espanyol. I tot això amb la Unió Europea com a “guardiana” de l’acordat sota tres forrellats diferents.

Les garanties arrencades

Sánchez va especificar que aquest triple acord consisteix, en primer lloc, en unadeclaració conjunta de la Comissió i el Consell europeuque descarten que el polèmicarticle 184de l’acord amb el Regne Unit, que tracta sobre la relació futura entre els europeus i els britànics una vegada sigui ferm el divorci polític, sigui aplicable a l’àmbit territorial. O sigui, que s’interpreta oficialment l’esmentat article, però no es toca. El contingut d’aquesta nova declaració conjunta ha sigutreconegut per escrit pel govern britànic, el que suposaria el segon dels punts del blindatge, al qual l’Estat espanyol atorga un valor “transcendental”. I el tercer és una carta firmada pels presidents de la Comissió i del Consell de la UE en la qual deixen constància que s’accepta i ratifiquen totes i cada una de les exigències espanyoles en aquesta complicada negociació.

Anant més al detall, el president s’ha aturat a explicar que l’esmentada declaració conjunta de la Comissió i el Consell inclou un reforçament “com no havia existit mai” de l’actitud d’Espanya a l’hora d’afrontar futures converses sobre Gibraltar: tota mesura que s’adopti des de la Unió relacionada amb la zona haurà de tenir el vistiplau previ d’Espanya i, en l’àmbit dels acords amb el Regne Unit, hauran de ser específics i separats dels generals a què es pugui arribar amb les institucions europees. Segons Sánchez, això significa que el govern espanyol negociarà directament amb el britànic sobre Gibraltar, però a més després que s’hagi posat en negre sobre blanc “l’obligació de respectar la integritat territorial dels Estats”.

“Vull traslladar un missatge a la població del camp de Gibraltar, que durant aquests dies ha viscut amb autèntic sobresalt i preocupació el bloqueig que s’ha produït durant aquestes últimes hores: El Govern d’Espanya sempre vetllarà pels seus interessos econòmics i socials –ha emfatitzat el també líder del PSOE, amb un peu posat en la política exterior i un altre en les eleccions andaluses en aquests dies. Al conjunt d’espanyols voldria traslladar-los que hem fet un pas decisiu i que estem amb les garanties absolutes per defensar un conflicte que dura més de 300 anys entre el Regne Unit i Espanya. Als britànics: “Espanya vol continuar mantenint les millors relacions”. 

Diferents visions sobre el pacte

D’acord amb les seves paraules i el seu to, el president espanyol estava molt satisfet de l’acord arrencat a la UE a última hora, fins al punt que ha dedicat diverses lloes als negociadors diplomàtics i a l’advocacia de l’Estat pel resultat, recalcant que és molt més que l’establert en anteriors etapes, posant com a exemple les orientacions del Consell europeu que sobre aquest mateix assumpte van ser aprovades el 2017. Els populars rebutgen aquesta tesi i acusen Sánchez d’haver desaprofitat una gran oportunitat que l’Executiu de Mariano Rajoy havia deixat “encarrilada”.

Per boca de Casado el principal partit de l’oposició ha criticat un pacte que, al seu entendre, és una cessió davant de la Gran Bretanya en tota regla. “L’article 184 no ha sigut modificat, per tant, de res serveixen cartes del president del Consell i de la Comissió; de res serveixen cartes de l’ambaixador a Brussel·les del Regne Unit. Aquestes cartes no són jurídicament vinculants i, per tant, en un futur Espanya no guanyarà legislativament en els tribunals qualsevol decisió que el Regne Unit prengui referent a això”, va advertir.

Notícies relacionades

“Senyor Sánchez, així no. Aquest acord, no. Vostè ha demostrat que és capaç de cedir el que faci falta amb tal d’estar un dia més a La Moncloa. Espanya no mereix un president com Pedro Sánchez. Que convoqui eleccions ja i deixi d’humiliar Espanya en l’entorn internacional”, va afegir Casado. Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, diu que recolzarà Sánchez sempre que la lletra petita de l’acord serveixi per defensar els treballadors del Camp de Gibraltar.

De tota manera hi haurà oportunitat de comprovar la reacció de l’oposició a Espanya en les pròximes hores. El Ministeri d’Afers Estrangers es posarà en contacte amb tots els responsables de l’àrea dels diferents grups parlamentaris per explicar-los el resultat de la negociació. Sánchez farà el mateix la propera setmana amb els caps d’aquests grups. “Compareixeré a més el 12 de desembre al Congrés per explicar els extrems d’aquest acord i també els del Consell que se celebrarà aquest diumenge”, va afegir el president en la seva compareixença.