Els 27 recolzen l'acord de divorci entre la UE i el Regne Unit
Els dirigents europeus insisteixen que aquest és el «millor acord possible» i tanquen la porta a una renegociació
Després de disset mesos d’intenses negociacions, amenaces de veto i molt drama d’última hora perl’estatus de Gibraltar a la futura relació, els Vint-i-set han recolzat aquest diumenge durant un consell europeu extraordinari els papers del divorci entre la Unió Europea i el Regne Unit i la declaració política que marca els contorns de la futura relació entre els dos blocs.
Un moment “ni de duel ni de celebració” però essencial per posar punt final a 45 anys de matrimoni que s’ha conclòs durant una reunió de poc més de mitjana hora. “És un dia trist veure un país com el Regne Unit sortir de la UE. No és un dia ni de joia ni de celebració”, ha lamentat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. “No és un dia per alegrar-se’n ni de duel. És un moment de dignitat col·lectiva”, ha afegit el president francès, Emmanuel Macron, que considera que la marxa del Regne Unit, la primera sortida d’un país de la UE, demuestra “la fragilitat de la UE i que Europa necessita una refundació.
La mateixa sensació de tristesa han expressat altres mandataris europeus a la seva arribada a la cimera del ‘brexit’. “Òbviament encara lamentem que el Regne Unit abandoni la Unió Europea. El millor per a Irlanda i la Unió Europea seria que seguissin a la UE, al mercat interior i a la unió duanera. Però respectem la seva decisió. Ens hem dedicat dos anys a negociar un acord que protegeixi els interessos i l’economia dels nostres ciutadans i crec que tenim aquest acord”, ha resumit el primer ministre irlandès, Leo Varadkar.
Pròxima parada: Westminster
El camí cap al ‘brexit’ serà encara llarg i dependrà en primer lloc del Parlament britànic que en els propers dies s’han de pronunciar també sobre el pacte tancat entre Londres i Brussel·les. Però si alguna cosa ha de tenir clara la Cambra dels Comuns és que no obtindran un millor acord de divorci, perquè aquest és el millor possible. Ha sigut la consigna més repetida pels caps d’estat i de govern de la UE a la seva arribada a la cimera, descartant la possibilitat que la negociació pugui ser reoberta. “És impossible reobrir el text”, ha conclòs el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani.
“Això és el millor que hi ha. És un acord equilibrat”, ha insistit el primer ministre holandès, Mark Rutte, que ha recordat que “no hi ha guanyadors. Tots perdem, però atès el context és un acord acceptable”, ha resumit el primer ministre holandès, Mark Rutte, negant-se a contemplar un no a Westminster al Tractat de sortida, que conté 585 pàgines, 186 articles i 3 protocols, un d’aquests dedicat a Gibraltar. Juntament amb aquest document, els 27 també han avalat la declaració política que, tot i que no té caràcter vinculant, sí que estableix les bases a com serà la relació futura entre els dos blocs.
El futur del Penyal
Notícies relacionadesAquests dos textos s’esmenten en un document de conclusions aprovat pels 27 en què s’agraeix a Michel Barnier, el negociador en cap de la UE, pels seus “incansables esforços” i que remarca que l’estratègia europea seguirà la mateixa línia que la definida en les directrius de negociació d’abril del 2017, en què es recollia que una vegada que el Regne Unit hagi abandonat la Unió “cap acord entre la UE i el Regne Unit podrà aplicar-se al territori de Gibraltar” sense l’acord previ espanyol.
El compromís ha sigut possible després de la retirada del vet del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que s’acontenta amb el compromís polític de Brussel·les i Londres que Espanya tindrà poder de vet sobre la futura relació de la UE amb el Penyal. Un compromís que ha arribat en forma de declaració política dels 27, afegida a les actes de la cimera, i d’una carta remesa per l’ambaixador permanent del Regne Unit davant de la UE al Consell.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034