Els nous obstacles que esperen el 'brexit'

May encara ha de vèncer l'escull més difícil: l'aprovació del Parlament britànic

zentauroepp42710367 a anti brexit demonstrator dressed in a union flag suit and 180603195213

zentauroepp42710367 a anti brexit demonstrator dressed in a union flag suit and 180603195213 / DANIEL LEAL-OLIVAS

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Res està jugat encara, ni la polèmica sobre el ‘brexit’ acabada. Les properes dues setmanes seran vitals perquè Theresa May aconsegueixi el suport dels ciutadans i sobretot del Parlament a l’acord de sortida del Regne Unit de la Unió Europea i a la declaració política que enarcarà les futures relacions comercials.  De moment li falten mig centenar de vots a la Cambra dels Comuns –necessita el vot favorable de 320 diputats– per tirar endavant el pacte.

En campanya

Theresa May tornarà a informar aquest dilluns el Parlament sobre la cimera celebrada a Brussel·les. Després començarà una campanya de desplaçaments per tots els racons del Regne Unit per vendre el seu acord amb la Unió Europea, especialment entre els militants conservadors en diferents circumscripcions, de manera que forcin els seus respectius diputats a votar a favor de la proposta.

La votació

Tot i que encara no hi ha data oficial, tot indica que després de cinc dies de debats al desembre, la votació de l’acord tindrà lloc algun dia de la setmana del 10 de desembre. El dimecres 12 sembla la data més probable, només un dia abans de la pròxima cimera de mandataris de la Unió Europea a Brussel·les. El pacte té moltes possibilitats de ser rebutjat.

Des de fa setmanes, els diputats de la Cambra dels Comuns de totes les tendències asseguren que el bloquejaran. És l’amenaça d’un important grup d’euroescèptics conservadors, la línia oficial de l’oposició laborista, dels unionistes i d’altres partits menors. May necessita el recolzament de 320 diputats per tirar endavant l’acord. D’aquests 318 són conservadors. Almenys 40 d’ells s’oposen al pacte. 

Si s’aprova l’acord

Si la perseverança de May torna a triomfar i l’acord aconsegueix els vots necessaris es posarà en marxa el procés per integrar el pacte en la legislació britànica, com la Llei de sortida, abans del 29 de març a les 11 de la nit (mitjanit a la resta d’Europa), dia i hora perquè es faci efectiva la sortida del Regne Unit de la UE i comenci el període transitori que mantindrà el país dins de la unió duanera. Una vegada s’aprovi l’acord, el Parlament Europeu ha de donar el seu vistiplau i després votar en el consell de ministres de la UE per majoria qualificada. 

Si es rebutja l’acord

Si finalment els parlamentaris voten en contra, s’obren diverses possibilitats. Fins ara la primera ministra ha donat sempre a entendre que l’alternativa seria una sortida de la UE sense acord, la fórmula que les dues parts proven d’evitar. En la cimera de Brussel·les, May i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, van tornar a repetir que aquest és l’únic acord possible. Malgrat això els líders de la UE haurien de decidir en el pròxim consell del 13 de desembre si reobren les negociacions o no, cosa que implicaria deixar per més endavant la data de sortida.

Futur de May, eleccions i referèndum

En cas de rebuig al Parlament, els diputats conservadors euroescèptics podrien finalment reunir les 48 firmes que necessiten per tirar endavant la moció de confiança contra May amb la idea de reemplaçar-la. Simultàniament l’oposició laborista pot fer el mateix i plantejar una moció de censura a la Cambra dels Comuns.

Notícies relacionades

Si May surt indemne, podria intentar sotmetre l’acord a una segona votació en el Parlament en el termini de 30 dies, però si la torna a perdre, ella o el seu successor podrien haver d’escollir entre una sortida sense acord, unes eleccions generals, (la preferida de Jeremy Corbyn, líder laborista), o un segon referèndum.

Aturar el rellotge

¿Com exerciran exactament els diputats col·lectivament el poder per aturar el rellotge del mecanisme de l’article 50, que fixa el 29 de març com a data límit per a la sortida?, es preguntava la passada setmana el ‘Financial Times’. D’acord amb l’Institut per al Govern, tot dependrà de com respongui la Unió Europea. Una incògnita.