Tomb cap a la dreta

Bolsonaro suma un altre militar per al seu govern i amplia la presència castrense

El general Dos Santos Cruz s'encarregarà de les relacions entre el Congrés i el poder executiu

El president electe compta amb tres ministres i un vicepresident que venen de l'Exèrcit

h 3414538

h 3414538 / REUTERS Pilar Olivares

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El futur Govern del Brasil es vesteix cada vegada més de verd oliva, el color dels uniformes de l’Exèrcit. El president electe i capità retirat, Jair Bolsonaro, ha designat el general Carlos Alberto dos Santos Cruz com el futur ministre de la Secretaria de Govern. Es tracta del tercer general de l’Exèrcit que tindrà un càrrec de ministre, però el primer que exercirà tasques que sempre havien realitzat civils i que no tenen relacions amb qüestions de seguretat i defensa nacional. Dos Santos Cruz s’haurà d’encarregar de les relacions entre el Palau del Planalto, la seu del poder executiu, i el Congrés Nacional. "Jo no he sigut mai parlamentari, però no hi veig dificultats", va dir al diari paulista ‘Folha’ des de Bangla Desh. 

Nascut l’1 de juny del 1952, Dos Santos Cruz va dirigir les forces de pau de l’ONU a Haití, entre el 2006 i el 2009. Després ho va fer al Congo (2013-2015). També va ser agregat militar a l’ambaixada del Brasil a Moscou. En principi, la seva destinació política semblava que seria la Secretaria Nacional de Seguretat Pública, càrrec que ja va ocupar durant l’actual Govern interí de Michel Temer. Quan li van preguntar sobre el seu coneixement dels vincles entre els dos poders de l’Estat, Dos Santos Cruz va contestar: "Crec que la meva experiència de vida em garanteix qualsevol funció d’aquest nivell. Vostè no necessita ser tan especialitzat".

El pes castrense 

Tot i que Dos Santos Cruz va cridar a no "confondre l’elecció de militars [com a ministres] amb un govern militar", el nou nomenament, que el líder de la ultradreta va anunciar per les xarxes socials, no ha fet més que reforçar la pressió sobre el pes castrense en el Govern que assumirà el primer de gener, i que, a més, té com a vicepresident el general retirat Hamilton Mourao. 

Bolsonaro ha nomenat el general Augusto Heleno com a cap del Gabinet de Seguretat Institucional i el seu col·lega Fernando Azevedo e Silva,al capdavant de la cartera de Defensa. "Que Bolsonaro i jo siguem militars no significa una militarització [del poder]", va dir Mourao, que es proposa, no obstant, tenir un rol que distarà de ser decoratiu, i no només pel fet que exercirà la presidència interina dues setmanes al gener, quan el mandatari se sotmetrà a una nova intervenció quirúrgica.

El comandant de l’Exèrcit fins a principis de desembre, el general Eduardo Villas Bôas, va dir que no creu que el pes dels uniformats en el Govern que assumirà d’aquí poc més d’un mes representi un retorn dels militars en la gestió del poder. "Absolutament no ho és". No obstant, va reconèixer que hi ha una "inevitable associació" entre l’arma que dirigeix i la gestió de Bolsonaro.

La reescriptura de la història

Notícies relacionades

L’arribada de Bolsonaro al poder ha propiciat expressions freqüents de reivindicació de l’última dictadura militar (1964-85).  El futur substitut de Villas Bôas, el general Edson Leal Pujol, s’acaba d’afegir a aquest corrent revisionista de la història brasilera del qual Bolsonaro ha sigut un dels portaveus més emfàtics. Leal Pujol, que va ser company del president electe a l’Acadèmia Militar de les Agulles Negres, creu que les noves generacions estan desinformades del que va passr durant aquelles dues dècades. "Hi ha cert prejudici en l’anàlisi. Però quan la desinformació és elevada a un grau més alt, arriba a estar a prop de l’adoctrinament, d’intentar influir en el pensament de les persones, intensificar opinions", va dir.

El triomf de la ultradreta en les eleccions de l’octubre, han assenyalat diversos analistes, ha acabat trencant el consens que existia sobre els anys de predomini polític militar. Com a part d’aquest tomb polític, l’avinguda de la Legalidad y de la Democracia de Porto Alegre ha retornat al seu nom anterior: Presidente (Humberto) Castello Branco, en homenatge al primer dictador.