LLEI POLÈMICA

Itàlia ja pot aplicar més mà dura contra els immigrants

El Parlament italià aprova una llei que pot generar fins a 100.000 persones sense documentació

zentauroepp44358909 editors note  graphic content   a member off the spanish ngo180808095622

zentauroepp44358909 editors note graphic content a member off the spanish ngo180808095622 / PAU BARRENA

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio

Res l’ha aturat. El vicepresident i ministre de l’Interior italiàMatteo Salvini, ha aconseguit finalment que el Parlament aprovi el conegut com a 'decret de seguretat’,una de les promeses estrella de la seva campanya electoral, que endureix dràsticament la política migratòria.

El decret ja és llei i ratifica la primera versió de la legislació aprovada a l’octubre. Obre el camí perquè, de manera sistemàtica, es limiti i dificulti l’ingrés il’estada d’immigrants i sol·licitants d’asil polític al país.

L’aprovació de la llei va ser acompanyada per una gran exhibició de força del líder de la xenòfoba Lliga. El text va ser avalat amb 396 vots a favor i 99 en contra. Tot i així, cert malestar en els socis de Salvini, els parlamentaris del Moviment 5 Estrelles, es va visibilitzar en el fet que 11 diputats d’aquesta formació no hi van participar. De la mateixa manera, els diputats del progressista Partit Democràtic van escenificar una enèrgica protesta per denunciar que les noves normes produiran “milers de nous clandestins”, ja que el decret elimina la possibilitat per als estrangers de sol·licitar asil, forma de tutela coneguda com a protecció humanitària. 

L’asil, que l’any passat va representar el 25% de les sol·licituds presentades en les comissions territorials, serà, de fet, reemplaçada per permisos “especials”, de més breu durada (entre sis mesos i un any) atorgats per catàstrofes naturals, violència domèstica, qüestions religioses i malalties contretes pel sol·licitant. Amb això, segons dades de l’Institut Italià per als Estudis en Política Internacional (INSPI), la mesura produirà, d’aquí al 2020, una xifra estimada d’uns 60.000 immigrants sense permís d’estada a Itàlia. ACNUR eleva aquesta xifra a les 100.000 persones.

“Estem profundament preocupats per aquest decret. Recordem que els sol·licitants d’asil no són criminals, sinó persones que fugen de guerres i persecucions, i la seva criminalització va en contra del dret internacional”, ha dit queixant-se el Consell Italià per als Refugiats.

Expulsions per condemnes

Notícies relacionades

I més encara. El nou decret també preveu que es puguin expulsar del país els estrangers que han sigut condemnats per un delicte en primera instància i que se’ls tregui la ciutadania adquirida als condemnats per delictes greus. També s’estableix l’ampliació del termini de la detenció en centres d’expulsió de 90 a 210 dies, i més restriccions per al funcionament de l’abans exitós sistema per integrar sol·licitants d’asil i refugiats.

La notícia ha coincidit també amb l’anunci de què Itàlia, com els Estats Units, Àustria i Hongria, no firmaran el Pacte Mundial sobre les Migracions, la primera legislació internacional destinada a regular els fluxos migratoris al món. Aquesta nova legislació serà debatuda en una trobada a Marràqueix a mitjans de desembre i després firmada pels països en una posterior Assemblea General de les Nacions Unides.