El futur d'Europa

May sobreviu a la batalla contra els 'tories' més euroescèptics

La 'premier' supera per poc una moció dels conservadors que volien desbancar-la

Per obtenir recolzaments 'in extremis', la dirigent ha promès que no es presentaria a la reelecció

fzmdkpdek2zplv8uw5zf741100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May continua en el càrrec. La primera ministra britànica ha superat la moció de confiança que havia presentat contra ella un grup de diputats euroescèptics conservadors descontents amb el seu pla per albrexit. Però el resultat, 200 vots a favor de la líder, enfront de 117 en contra, anunciat a les nou en punt de la nit a Londres pel president del Comitè 1922, Graham Brady, ha mostrat el pes considerable que continuen tenint els euroescèptics radicals i, fins i tot, el descontentament amb May d’altres membres més moderats del Partit Conservador.

Un cop sabut el resultat, May ha comparegut breument davant de la porta de Downing Street i ha assegurat haver "escoltat els col·legues" que han votat en contra seu.  Una hora abans de l’inici de la votació la primera ministra s’ha reunit a porta tancada amb els diputats tory. En el seu missatge els ha fet una concessió important: prometre’ls que, si superava la moció, no seria la candidata en les pròximes eleccions generals, previstes per al 2022, al mateix temps que es va mostrar disposada a complir la legislatura.

Però quan li han preguntat què passaria en el cas d’unes possibles eleccions anticipades, l’any vinent, per exemple, May ha defugit la resposta.  La possibilitat no es pot descartar. May no té prou recolzaments a la Cambra dels Comuns per tirar endavant el seu acord sobre el brexit. La votació s’ha ajornat al gener, però si no aconsegueix superar-la tornarà a qüestionar-se el canvi de govern per desbloquejar la situació.

Desafiadora

La victòria implica, segons els estatuts del Partit Conservador, que no pot presentar-se cap altra moció contra May en el termini d’un any. El resultat deixa els brexiteers apallissats, però no marginalitzats, com la primera ministra hauria desitjat. La d’aquest dimecres ha sigut una altra jornada calamitosa i tensa a Westminster. La nit anterior, el president del Comitè 1922 havia anunciat telefònicament a May que tenia en el seu poder les 48 firmes necessàries per a la moció de no confiança. Tot just clarejava quan la primera ministra va comparèixer davant del país per, desafiadora una vegada més, recollir el guant i acceptar el repte dels rebels euroescèptics. "Em defensaré amb totes les meves forces", ha promès.  

May ha advertit que "un canvi de líder en el Partit Conservador ara posaria en perill el futur" del país i "crearia incertesa", una cosa que no es podia permetre ateses les circumstàncies. La dirigent ha afirmat que el nou líder tampoc "tindria temps de renegociar la retirada de l’acord i tramitar la legislació per al 29 de març", cosa que pot "retardar o fins i tot detenir el brexit"El ministre de Justícia, David Gauke, ha advertit que si May perdia la votació seria inevitable retardar el brexit i prorrogar l’article 50 del Tractat de Lisboa.

Garanties legals i polítiques

L’ajornament dimarts del vot de l’acord de sortida a la Cambra dels Comuns, decidit unilateralment per May per evitar una gran derrota, va ser la gota que va fer vessar el got. Estava clar que el Govern no era capaç de dirigir una negociació del brexit acceptable per al Parlament. Unionistes i euroescèptics van comprendre que la salvaguarda a Irlanda del Nord serà inamovible. Demanar als membres de la Unió Europa "aclariments i clarificacions", com havia assenyalat May, no solucionava l’obstacle i era, a més, una súplica humiliant als Vint-i-set. Tot això va acabar per convèncer els radicals que l’única manera d’aconseguir un nou acord era tenir un nou líder.

Notícies relacionades

La primera ministra viatja aquest dijous a Brussel·les per assistir a la cimera dels líders europeusi demanar "garanties legals i polítiques", segons ha afirmat després de la votació.  May ha suspès avui un viatge a Dublín, on s’havia d’entrevistar amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar.

Els últims esdeveniments al Parlament han augmentat la gran inquietud dels mitjans financers. "No exagerem al dir que veiem amb enorme consternació els esdeveniments a Westminster. Les nostres firmes estan preocupades, els inversors de tot el món estan desconcertats i frustrats i els mercats estan mostrant serioses tensions mentre aquesta política saga, continua i continua", ha assenyalat Adam Marshall, director general de la Cambra de Comerç Britànica. "Els empresaris necessiten polítics, independentment del seu partit o dels seus punts de vista, que entenguin que els seus jocs d’alt risc tenen enormes conseqüències al món real", ha afegit Marshall.