TENSIÓ POLÍTICA AL REGNE UNIT

El Govern britànic preveu mobilitzar l'Exèrcit en cas d'un 'brexit' sense acord

El Govern prepara una partida extra de 2.200 milions d'euros davant d'una sortida convulsa de la UE

navy2

navy2

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

cent dies de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el Govern britànic accelera els plans per a un ‘brexit’ sense acord. Dimarts, a la Cambra dels Comuns, el ministre de Defensa, Gavin Williamson, va anunciar els preparatius per posar “en estat d’alerta” 3.500 soldats, “regulars i de reserva”, preparats per col·laborar amb altres departaments governamentals en les possibles tasques que se’ls assignin en cas d’una sortida abrupta. La vigilància i el control de fronteres, ports i aeroports podria ser una de les seves missions. No obstant, el ministre va indicar que ara per ara no s’ha rebut cap “petició formal” per requerir la col·laboració dels militars. El ministre per al ‘brexit’, Stephen Barclay, va precisar, però, que l’objectiu del Govern continua sent encara una sortida acordada.

Instruccions a empreses i ciutadans

Notícies relacionades

L’Executiu va decidir en la seva reunió de dimarts “donar prioritat operativa” a aquests preparatius d’emergència. En la reunió presidida per Theresa May es van debatre assumptes tan importants com els diners a assignar als diferents departaments i serveis especials, en cas de ruptura a la força, la pitjor de totes les opcions del ‘brexit’. El Govern ha aprovat habilitar 2.000 milions de lliures addicionals (2.200 milions d’euros) i enviarà 140.000 comunicacions a altres tantes empreses i particulars, amb instruccions sobre els preparatius adequats. A més, l’Executiu publicarà una guia informativa de més d’un centenar de pàgines, amb directrius per als ciutadans, amb consells sobre canvis en assumptes quotidians, com ara la reserva de vols o l’ús de targetes de crèdit.  

Guerra psicològica

El líder del partit dels Liberals Demòcrates, Vince Cable, va acusar el Govern d’iniciar “una guerra psicològica”.  Segons sembla, la primera ministra està jugant amb el temps. Deixar la votació de l’acord al Parlament per a la tercera setmana del gener és una manera de pressionar els diputats perquè acabin acceptant el pacte ratificat pels Vint-i-set el mes passat, si volen evitar una sortida desorganitzada.