CRISI MIGRATÒRIA
Els alcaldes italians, en peu de guerra contra Salvini pel tracte als immigrants
Importants ciutats d'Itàlia es neguen a aplicar la llei de seguretat que s'acaba d'aprovar
zentauroepp33510770 migrants wait to disembark from the german naval vessel fran181219113150 /
L’alcalde de Palerm, Leoluca Orlando, ha decidit no aplicar al seu territori la part del decret de seguretat, aprovat al desembre pel Parlament, que impedeix registrar com a residents els immigrants que esperen la resolució sobre la seva petició d’asil. Si no estan registrats, els immigrants no poden beneficiar-se de l’assistència sanitària pública ni altres serveis que ofereixen els municipis. S’han adherit a la mesura l’alcalde de Nàpols, el de Bari, alguns alcaldes líders de centredreta, el president de la regió del Laci (Roma) i l’Associació Nacional d’Alcaldes.
"Que treballin, en lloc de desobeir les lleis", ha replicat el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, que ha afegit: "Respondran legalment". El decret subscrit per Salvini, a més, amplia també el dret a la legítima defensa, la qual cosa comporta un augment dels permisos d’armes.
"Es tracta d’una mesura deshumana i que indueix al crim", ha explicat l’alcalde de Palerm al comentar la mesura ja implementada a la seva localitat. L’edil assegura que no pot ser còmplice d’"una evident violació dels drets humans, previstos per la Constitució, davant persones que són legalment presents al territori nacional".
Orlando ha donat ordre al registre civil de no posar en pràctica la nova normativa de moment. Ha obtingut la rèplica immediata del ministre. "Amb tots els problemes que té Palerm, l’alcalde d’esquerres pensa a desobeir la normativa sobre els immigrants", ha escrit Salvini en les xarxes socials.
Primer, els italians
Tot seguit ha dit que no enviarà l’Exèrcit a Palerm per aplicar la llei. "No exerciré mai accions de força, seran els electors els qui jutgin l’actuació dels alcaldes", ha afegit per remarcar que els alcaldes respondran "personalment, legalment i civilment" si no acaten la llei. "Abans hem de pensar en els milions d’italians pobres i que estan a l’atur, defensant-los dels massa delictes comesos per immigrants clandestins, després salvarem la resta del món", ha subratllat amb sorna el ministre de la ultradretana La Lliga.
Antonio Decaro, president de l’Associació Nacional d’Alcaldes, ha recordat que "els alcaldes ja havíem advertit unànimement i independentment de la militància política i abans de l’aprovació del decret, que l’associació s’havia expressat negativament sobre la mesura, al considerar que els drets humans no són negociables".
La decisió de l’alcalde de Palerm s’ha escampat en pocs minuts a tota la península, no només entre els alcaldes progressistes, sinó també entre independents i altres partits. Luigi de Magistris, alcalde de Nàpols, ha dit que "no es tracta d’un acte de desobediència civil, sinó d’un acte d’obediència constitucional, perquè la llei sobre la seguretat contrasta amb la Constitució, amb els drets com els d’igualtat i asil, per la qual cosa no serà aplicada en el mode més absolut".
"Decret contra la dignitat"
"És un decret contra els drets humans i la dignitat de les persones", ha remarcat Mimmo Lucano, alcalde de Riace, al sud, suspès de les seves funcions i exiliat del poble, per les seves polítiques d’acollida, al marge d’altres temes que estan sent investigats. Federico Pizzarotti, alcalde de Parma, al nord, expulsat del Moviment 5 Estrelles (els indignats), comparteix la decisió d’Orlando a Palerm, afirmant que amb aquestes normes "és difícil obtenir documents", tot i que es pregunta com cal actuar per no aplicar una llei.
"Entenc la fatiga de posar remei a unes normes confuses, escrites només per l’obsessió de fer propaganda i que amb freqüència provoquen caos, més desconfiança i la inseguretat de tots", ha dit de part seva Nicola Zingaretti, president de la regió del Laci (Roma). Zingaretti forma part de la minoria progressista, el líder de la qual, Maurizio Martina, ha posat en marxa aquest dimecres la iniciativa de promoure un referèndum per derogar la llei.
Notícies relacionadesL’article 13 del decret sobre seguretat, ja transformat en llei pel Parlament, estableix que el permís de residència atorgat a qui ha demanat asil polític ja constitueix un document d’identitat, però que no serà suficient per inscriure’s en el registre civil i obtenir la residència.
Per aquesta raó els municipis no podran tampoc emetre un DNI als afectats, ni oferir-los els serveis de l’Ajuntament, com l’accés a la sanitat pública i a les oficines d’ocupació. "Ens diuen que cal expulsar les persones en situació irregular, però no indiquen on col·locar-los, per la qual cosa a la nostra ciutat no aplicarem mai unes normes que són anticonstitucionals", ha dit Giuseppe Falcomatà, alcalde de Reggio de Calàbria, al sud de la bota italiana. "No ens doblegarem", ha replicat Dario Nardella, alcalde de Florència. Interior "s’ha de reunir amb els alcaldes d’Itàlia", repliquen des de l’associació d’alcaldes. Després de lamentar que el decret ha descarregat sobre els municipis la gestió dels immigrants irregulars, Marco Alessandrini, alcalde de Pescara, a l’est del país, ha reblat que "la qüestió de la seguretat es dirimeix a través de drets i deures".
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Eva Tortajada: "En la seva primera etapa de vida, els fills necessiten sentir-se segurs"
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- La guerra d’Ucraïna silencia el gulag bielorús sota el jou de Lukaixenko