el futur del regne unit
El Parlament britànic rebutja l'acord del 'brexit'
Els contraris al pacte han sumat 432 vots pels 202 dels favorables
La votació de l’acord ‘brexit’ passarà a la història com la derrota més gran infligida per la Cambra dels Comuns a un govern al Regne Unit. El pla presentat per Theresa May, ratificat pels vint-i-set països de la Unió Europea (UE), va ser rebutjat per 432 vots en contra davant 202 a favor. El marge de la derrota va ser de 230 vots. Un càstig que va superar totes les expectatives, clavat en bona mesura pels mateixos diputats conservadors. En total, 118 d’ells van votar contra el seu líder i primera ministra, en un xou de desunió i indisciplina a una escala sense precedents al Parlament de Westminster.
May va aconseguir l’impossible. Va poder unir contra el seu pla conservadors i oposició, partidaris radicals de la sortida de la UE i decidits entusiastes de la permanència, els que advoquen per una sortida sense acord i els que demanen un segon referèndum. Un fracàs colossal, després de gairebé dos anys de negociacions i a poc més de deu setmanes de la sortida oficial del Regne Unit, prevista per al 29 de març.
Moció de no confiança
Immediatament després del resultat, la primera ministra va convidar el líder de l’oposició a proposar una moció de no confiança al Govern. El cap dels laboristes, Jeremy Corbyn, que estudiava la possibilitat des de feia temps, la va presentar immediatament. “Aquesta és una derrota catastròfica. La Cambra ha expressat el seu veredicte sobre l’acord. Els retards i el negar la realitat s’han acabat”, va assenyalar Corbyn. El debat tindrà lloc aquest dimecres i es votarà a última hora de la tarda, però May té possibilitats de superar la prova, després que els conservadors de l’European Research Group, els mateixos que van presentar la moció contra ella recentment, igual que els unionistes, confirmaran que la recolzaran.
La votació va deixar clar el rebuig sense pal·liatius a l’acord de May, però no resol en absolut el futur del ‘brexit’. Si, com sembla, sobreviu a la moció, May es proposa celebrar consultes amb parlamentaris de tots els partits, “per identificar el que és necessari fer per aconseguir el recolzament de la Cambra”, segons va dir. “L’acord està mort”, va declarar Boris Johnson. “La derrota dona a May un mandat massiu per tornar a Brussel·les i renegociar”.L’exministre d’Exteriors i el capitost més popular dels ‘brexiteers’ va insistir que l’opció d’una sortida sense acord no estava “en absolut” fora de qüestió. “No només hem de conservar les parts bones de l’acord (de May) i deslliurar-nos de la salvaguarda (d’Irlanda del Nord), també ens hem de preparar activament per a una sortida sense acord amb fins i tot més entusiasme”. La líder del Partit Unionista Democràtic, Arlene Foster, també creu que la derrota dona a May més poder per demanar nous canvis a la UE. “May pot demostrar ara als negociadors de Brussel·les que fan falta canvis si volen que qualsevol acord tingui el recolzament del Parlament”.
La primera ministra va provar fins a l’últim moment de convèncer els diputats i limitar els danys. En el discurs final, amb el qual va tancar el debat abans de la votació, els va recordar la transcendència de la seva decisió. “Aquest és el vot més significatiu en el qual qualssevol de nosaltres prendrem part en les nostres carreres polítiques. Després de tot el debat, tots els desacords, tota la divisió, ha arribat el moment per a tots nosaltres de prendre una decisió. Una decisió que marcarà el nostre país en les pròximes dècades”.
Divisions i enfrontaments
Però la intervenció dels diputats ‘tory’ va posar en evidència al llarg del cinquè i últim dia de discussions fins a quin punt el partit està dividit i enfrontat. L’exministra conservadora d’Educació, Justine Greening, va demanar una ampliació del calendari de sortida i va defensar l’opció d’un segon referèndum, igual que la seva col·lega Anna Soubry. L’exministre per al ‘brexit’, Dominic Raab, partidari d’una sortida dura, va explicar que rebutjava l’acord perquè suposaria per al Regne Unit cedir control de la seva sobirania i podia col·locar la “democràcia al caire de l’abisme”. El ‘tory’ ‘brexiteer’ Julian Lewis amb prou feines va necessitar 20 segons per deixar clara la seva actitud. ‘Brexit’ significa ‘brexit’. És millor que no hi hagi acord a un mal acord, i per tant votaria “no, no, no”, imitant una famosa resposta de Margaret Thatcher.
El Govern irlandès va decidir tramitar amb el procediment d’urgència plans de contingència en cas d’una sortida del Regne Unit sense acord. La macrollei consta de 17 apartats i inclou assumptes que van dels impostos a la salut, el transport o l’energia.
Reaccions des dels organismes europeus
Notícies relacionadesEl president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha assegurat que el rebuig de l’acord del 'brexit' augmenta el risc d’una sortida sense pacte del Regne Unit del bloc europeu i va demanar a Londres "aclarir" les seves intencions amb rapidesa. "El risc d’una retirada desordenada del Regne Unit ha augmentat amb el vot d’aquesta nit. Malgrat que no volem que això passi, la Comissió Europea continuarà amb la seva feina de contingència per ajudar que la UE estigui totalment preparada", ha afirmat Juncker en un comunicat.
També s’ha pronunciat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que ha reclamat "valor" per trobar "l’única solució positiva" al procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. "Si un acord és impossible, i ningú vol un 'no acord’, ¿qui tindrà finalment el valor de dir quina és l’única solució positiva?", ha reclamat Tusk en el seu compte de Twitter.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao