CRISI POLÍTICA AL REGNE UNIT

May inicia les converses amb l'oposició per proposar un altre acord per al 'brexit'

La primera ministra supera de forma folgada la moció de censura i continuarà en el càrrec

Corbyn es nega a reunir-se amb la 'premier', i reclama que dimiteixi i la convocatòria d'eleccions

undefined46574706 british prime minister theresa may speaks after winning a co190116215937

undefined46574706 british prime minister theresa may speaks after winning a co190116215937 / REUTERS TV

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May va iniciar dimecres a la nit els contactes amb els líders dels diferents partits de l’oposició. A última hora, i per sorpresa, va citar individualment unionistes, laboristes, liberals, independentistes escocesos i nacionalistes gal·lesos, per intentar remodelar el pla per al ‘brexit’, després del massiu rebuig que va rebre dimarts el seu acord a la Cambra dels Comuns. “El Govern emprèn aquestes reunions amb un esperit constructiu i demano als altres que facin el mateix. Hem de buscar solucions que siguin negociables i aconsegueixin prou recolzament en aquesta Cambra.  Tornarem a aquesta Cambra dilluns amb una modificació i una declaració sobre el rumb futur a prendre”, va assenyalar May.

La primera ministra promet escoltar i “intentar identificar què pot conduir al recolzament de la Cambra”, per aconseguir una solució pactada, però en els pròxims dies quedarà clar quin tipus de concessions està disposada a fer.  La possibilitat d’una sortida sense acord continua sent una opció, malgrat que el líder dels laboristes, Jeremy Corbyn, va rebutjar participar en les converses fins que sigui retirada.  

Victòria confortable

La invitació de May es va produir instants després que el Govern superés la moció de no confiança presentada per Jeremy Corbyn. L’intent d’enderrocar l’Executiu va ser rebutjat per 325 vots en contra, davant 306 a favor. Va ser una victòria confortable per 19 vots de la primera ministra que governa en minoria. May va comptar amb el recolzament dels diputats conservadors, més els 10 unionistes nord-irlandesos amb escó a Westminster que li van donar suport en aquesta ocasió.

La votació va estar precedida d’un debat de sis hores, que Corbyn va obrir acusant May d’haver elaborat un acord “Frankenstein”, que està mort, i dirigir un “Govern zombi”, que ha de ser reemplaçat per un altre de nou. “Aquest Govern no pot governar i no pot obtenir el recolzament del Parlament en l’assumpte més important a què s’enfronta aquest país”, va declarar en to acalorat. “Qualsevol primer ministre anterior, en aquestes circumstàncies, hauria dimitit i convocat una elecció. És el deure d’aquesta Cambra mostrar el camí, quan aquest Govern ha fracassat”.

Corbyn va recordar que May havia perdut la passada setmana una votació de la llei de finances, per encaixar dimarts una altra derrota d’una magnitud sense precedents. “La pèrdua, tant de confiança com de provisions, indica que el que és procedent és dimitir”. Corbyn pretenia, amb la moció, desbloquejar la crisi del ‘brexit’ convocant una elecció general.  

Com si no hagués perdut

Notícies relacionades

Malgrat la massiva derrota, May creu conservar l’autoritat per dirigir la sortida. “Vull fer una simple pregunta: ¿el pròxim pas ha de ser una elecció general? Crec que és el pitjor que podem fer. Aprofundirà les divisions quan el que necessitem és unitat; portarà caos quan necessitem certesa, i durà retards quan necessitem seguir endavant”. L’exministra laborista Yvette Cooper li va retreure “estar comportant-se com si hagués perdut per 30 vots i no per 230”.

El vot de no confiança va ser fins a cert punt una distracció, perquè el resultat es coneixia per endavant i el temps apressa. La qüestió fonamental continua sent com May pot tirar endavant un nou acord prou modificat, perquè sigui acceptat al Parlament britànic i per Brussel·les. La primera ministra insisteix, ara per ara, en les línies vermelles ja fixades en l’acord rebutjat, com la sortida del mercat únic i de la unió duanera, entre altres qüestions. També augmenta la pressió sobre Corbyn. Dimecres, 71 diputats laboristes, el 27% del grup parlamentari, van firmar una carta en què demanaven un segon referèndum.