CRISI POLÍTICA
Tsipras supera una moció de censura pel canvi de nom de Macedònia
El primer ministre grec ha guanyat el vot de confiança pel mínim, amb 151 dels 300 diputats del Parlament
Les últimes enquestes asseguren que la població ha perdut la confiança en el líder de Syriza: el 65% el volen fora del Govern
zentauroepp46555414 new democracy party leader kyriakos mitsotakis right leave190116180900 /
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha superat, aquest dimecres a la nit, una moció de censura al Parlament grec presentada per ell mateix –abans que ho fes l’oposició– després que el seu Govern de coalició es trenqués aquest cap de setmana passat.
El responsable de tot ha sigut el pacte pel canvi de nom de Macedònia: l’antic soci de govern de Syriza, la formació nacionalista i conservadora ANEL, estava en contra de l’acord, a diferència de Tsipras i els seus ministres, que van ser els que el van impulsar. Aquest diumenge, l’ANEL va abandonar l’Executiu: amb això, Syriza va perdre la majoria parlamentària.
Abocat a l’abisme, Tsipras va decidir posar a prova els seus recolzaments a la cambra per continuar governant fins a les eleccions programades per a l’octubre del 2019 i, sobretot, per aprovarl’acord amb Macedònia. Aquest cap de setmana, el Parlament macedoni va aprovar el text. Ara és el torn del grec, que, si no ho fa, tot acabarà en paper mullat: un any i mig de negociacions entre Skopje i Atenes directes a les escombraries.
Pels pèls
Tsipras no ho ha tingut gens fàcil: la moció d’aquest dimecres, com estava previst, l’ha superat pels pèls. El primer ministre ha comptat amb els vots de la seva formació (145), amb part dels del seu antic soci de coalició (4), un vot d’un diputat independent i un altre del partit de centreesquerra To Potami.
En total, Tsipras ha salvat la cara amb 151 vots dels 300 que té el Parlament grec. Fregant el travesser. Però, a partir d’aquí, es preveuen revolts.
En els pròxims dies, la cambra baixa grega ha de votar l’acord amb Macedònia, la veritable prova de foc per a Tsipras. To Potami, que ha salvat el primer ministre en la moció de censura, no assegura que ho faci una segona vegada.
«Veig que vostè, senyor Tsipras, ha aconseguit 151 vots per a aquesta moció, però no m’atreviria a dir que es repeteixi en la votació de l’acord», ha dit un diputat de To Potami aquest dimecres en el debat parlamentari previ a la votació.
Debat dur
La jornada parlamentària ha sigut tensa fins a l’extrem. El líder del principal partit de l’oposició, Nova Democràcia (ND), ha comparat el Govern de Syriza amb una bossa de roba vella, desgavellada i bruta; ha dit que Tsipras fa malbé Grècia i que no té suport popular.
I mirant les enquestes, l’ND –la formació que va governar Grècia abans de Syriza– té raó: el 65% dels grecs creu que Tsipras hauria d’haver perdut la moció de censura d’aquest dimecres; si se celebressin avui eleccions, Syriza aconseguiria el 15% dels vots i l’ND el 30%.
La majoria de grecs, a més, sempre segons els sondejos, volen eleccions anticipades i consideren més capacitat el líder de l’ND, Kyriakos Mitsotakis, que Tsipras per al càrrec de primer ministre.
Davant d’aquest panorama, Tsipras lluita a mort per mantenir a la superfície el seu govern i el pacte amb Macedònia: arribar viu, en definitiva, a les eleccions parlamentàries de l’octubre i aconseguir una mica de temps per reflotar la seva popularitat.
«Hi ha vegades que a un se'l jutja pels seus actes i no per les seves paraules. Hi ha temps de responsabilitat i de decisions crítiques. Adreçant-me a tots vosaltres, us demano que parleu honestament; que escolteu les vostres consciències i que respecteu l’interès real de la gent», ha dit el primer ministre grec en el debat parlamentari.
Futur incert
Ningú sap, ara, què passarà en els pròxims dies. Tsipras espera poder ratificar al Parlament l’acord amb Macedònia. Però la jugada li pot sortir malament: el Govern esperava que, amb el pacte, donarien una "sacsejada al panorama polític". Ho han fet, però aquesta sacsejada no ha sortit com s’esperaven.
Notícies relacionades«El problema és que la llei de Murphy diu que quan alguna cosa pot sortir malament sortirà malament, i això cobra més valor en països en els quals tot està tensat al límit, on l’economia descarrila i on un foc forestal és capaç de matar 100 persones. I precisament perquè tot el pot anar malament a Grècia acaba malament, aquest país necessita un Govern amb una capacitat de maniobra més gran que aquest», ha escrit l’analista i comentarista polític grec Paschos Mandravelis.
Passi el que passi amb l’Executiu de Tsipras, al final, les successives crisis que, en els últims anys, ha passat Grècia, canviaran el seu sistema polític: «La contesa política –assegura al seu editorial el diari liberal d’esquerres‘To Vima'- serà, en el futur, entre un partit de dreta nacionalista [Nova Democràcia] i un altre [Syriza] cada vegada més centrista, sense gairebé diferències programàtiques entre tots dos. La lluita, a partir d’ara, no serà ideològica sinó estètica».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia