Espanya, França i Alemanya exigeixen eleccions immediates a Veneçuela
Els tres països són partidaris de reconèixer Guaidó si no hi ha una convocatòria electoral en un termini curt
La Unió Europea treballa en una nova declaració política per redoblar la pressió sobre Nicolás Maduro
zentauroepp46702635 venezuela s president nicolas maduro gestures as he speaks d190125192902 /
Els governs de la Unió Europea es preparen per endurir el to i enviar una nova advertència a Nicolás Maduro, en línia amb l’ultimàtum avançat des de Madrid, París o Berlín: o es convoquen eleccions a Veneçuela en un termini molt curt de temps o altrament es plantejaran el reconeixement de l’autoproclamat Juan Guaidó com a president interí del país.
Els 28 ambaixadors del Comitè de Política i Seguretat de la UE (COPS), responsables de fer el seguiment a la política exterior europea, han mantingut aquest divendres la primera discussió des que Guaidó fes el pas endavant dimecres passat. Ha sigut un debat breu, de tot just una hora, en el qual han parlat pràcticament totes les delegacions, en el qual no hi ha hagut xocs, però sí diferències d’opinió entre els que defensen cautela i els que exigeixen una resposta ambiciosa com Espanya.
"El termini ha de ser necessari i raonablement molt curt", va avisar aquest divendres el ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, després de la reunió del consell de ministres, informa Iolanda Mármol. “Recolzem l’Assemblea Nacional que ha sigut elegida i el seu president. Però cal anar a un procés de diàleg per a unes eleccions creïbles i espero que passi sense més ni més violència en els pròxims dies", ha indicat el cap de la diplomàcia belga, Didier Reynders.
França ha plantejat donar un termini de "vuit dies" a Maduro per comprometre’s a convocar eleccions. Només en cas de no arrencar cap compromís al líder del règim veneçolà farien el pas de reconèixer Guaidó. “Caldrà veure com es formula, però parlem de dies, no de setmanes”, van corroborar altres fonts diplomàtiques.
Llengua destemprada de Borrell
La pressió de la UE i, sobretot, l’actitud expressada per Espanya va tenir una rèplica immediata del president Nicolás Maduro. El mandatari va dir al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, sembla "repetir el guió" de l’excap de l’Executiu José María Aznar (1996-2004) "donant suport al cop d’Estat" de 2002 amb el seu suport a Juan Guaidó. A més, va qualificar Borrell com un home amb “la llengua destemprada”. Per això Maduro va dir que Veneçuela es planta "davant Espanya com sempre" ho ha fet davant "del seu racisme, la seva discriminació"
De moment,no hi ha unanimitatal si de la UE perreconèixer Guaidó com a president interídel país de forma immediata, tal com exigeixen des de l’Eurocambra els grups polítics delPPE o els Liberals. Tampoc està clar si els 28 aconseguiran posar-se d’acord sobre unadata o termini límitperquè Maduro convoqui la nova cita electoral. Alguns països com Grècia continuen resistint-se i hi ha matisos però "hi ha consens", segons fonts diplomàtiques, que la situació ha canviat, és d’urgència i que la prioritat ara ha de ser mantenir la unitat.
Nova declaració política
“Tothom està disposat a fer un pas més, fins i tot els països més reticents a interferir s’adonen que no és una actitud que pugui mantenir-se”, asseguren fonts diplomàtiques. Per això, l’alta representant per a la política exterior i de seguretat comuna de la UE,Federica Mogherini, treballa ja en una nova declaració política que els 28 podrien aprovar en les pròximes hores o dies per procediment d’escrit i que podria veure la llum una vegada que passi la reunió delConsell de Seguretat de les Nacions Unides,prevista per aquest dissabte.
La intenció de la UE, segons les mateixes fonts, és reivindicar "amb més claredat" encara la petició d’eleccions presidencials immediates, a celebrar-se "en un futur molt pròxim" en el que seria una espècie d’"últim avís" a Maduro. “Cal veure com es formula, però per a un nombre d’estats membres està clar que la conseqüència ha de ser, si no es fan passos cap a les eleccions i la democràcia, reconèixer Guaidó. No tots els països estan en aquesta línia i no es sí es reflectirà en aquests termes en la declaració però per a un nombre significatiu d’estats membres està clar que hi ha d’haver un ultimàtum”, afirma una persona coneixedora del debat.
De moment, no està prevista cap reunió deministres d’Exteriors de la UEperò els 28 es veuran les cares divendres que ve a Bucarest en un consell informal organitzat per la presidència semestral de la UE que lidera Romania. Serà la primera ocasió per abordar una crisi que ha aconseguit fer oblidar per uns dies elbrexit.
Notícies relacionadesMentrestant Rússia, va tornar a sortir en defensa de Maduro. El ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, va condemnar i va qualificar d’"inadmissible" i contrària a la carta de l’ONU l’actitud dels Estats Units i dels que els segueixen cegament" sobre la situació a Veneçuela. Lavrov va qualificar el reconeixement de Washington a Guaidó com “una política destructiva” perquè significa “una crida directa al cop d’Estat”.
Rússia és fins ara el principal aliat internacional amb què compta el president veneçolà, Nicolás Maduro, juntament amb la Xina, Turquia, Bolívia, Cuba i Nicaragua.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors