Reunió amb joves
El papa Francesc se'n va de Panamà preocupat per la situació de Veneçuela
El summe pontífex expressa el seu descontentament pels escàndols d'abusos sexuals en l'Església contra menors d'edat
AME4538 PANAMA PANAMA 27 01 2019 - El papa Francisco c se despide este domingo tras su participacion en la Jornada Mundial de la Juventud 2019 JMJ en Ciudad de Panama Panama EFE Rodrigo Sura /
Francesc va demanar una sortida pacífica per a la "greu situació" a Veneçuela a l’acabar la seva visita a Panamà, en què va denunciar el drama dels migrants i la crisi interna de l’Església per l’escàndol dels abusos sexuals. Abans de la seva tornada a Roma, el Papa va celebrar una missa multitudinària per clausurar la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ). Francesc va exhortar les noves generacions de catòlics a no deixar-se "adormir" i impedir que els seus somnis perdin "vol".
Destinat en principi a tractar el drama dels migrants, el viatge del pontífex va tenir dos inesperats coprotagonistes: la complexa situació al país petrolier i l’impacte del vergonyós expedient d’abusos sexuals i el seu encobriment en el clergat.
Durant l’oració de l’àngelus, el cap del Vaticà va clamar per una "solució justa i pacífica" a Veneçuela, submergida en una greu crisi que divideix les potències del món, així com també va condemnar l’"odi terrorista" a Colòmbia després d’un recent atac amb cotxe bomba.
El focus se centra en Veneçuela
En ple col·lapse econòmic, Veneçuela ha entrat en una perillosa escalada de tensions, arran del rebuig internacional del govern de Nicolás Maduro i l’autoproclamació del cap del Parlament, l’opositor Juan Guaidó, com a president interí.
Els Estats Units són al capdavant dels governs que desconeixen el segon mandat de Maduro per considerar la seva elecció "fraudulenta", mentre la Xina, Rússia i Turquia recolzen el dirigent. Mentrestant, França, Alemanya, Espanya i el Regne Unit han donat un ultimàtum de vuit dies perquè convoqui eleccions, sota pena de reconèixer Guaidó.
En el seu missatge, Francesc va evitar alinear-se amb algun bàndol, una posició que contrasta amb les durs qüestionaments que va formular contra el chavisme en el poder la Conferència Episcopal Veneçolana.
Però durant la seva trobada de cinc dies amb els joves catòlics, Francesc va cridar l’atenció sobre la corrupció política, la "plaga dels femenicidis" il’assetjament dels migrants a l’Amèrica Llatina. Unes 700.000 persones –segons l’organització de la JMJ– van assistir a l’última missa del Papa al Metro Park, una àrea descoberta als afores de Panamà. El president amfitrió i els de Colòmbia, el Salvador, Costa Rica, Guatemala, Hondures i Portugal –país que acollirà l’edició de la JMJ el 2022– també van ser-hi presents.
El pontífex argentí va dedicar les seves últimes hores a Panamà per recordar també les víctimes del’"odi terrorista" a Colòmbia, després d’un mortífer atac amb cotxe bomba de rebels de l’ELN contra una acadèmia de policia. Després de recordar un a un els 20 joves que van morir, Francesc va enviar una nova crida per la pau en aquest país. El presumpte agressor també va morir en l’atemptat.
Abusos sexuals a l’església
La vigília, en un missatge molt a to amb els temps actuals, Francesc va demanar als mil·lennistes catòlicsexperimentar "una cosa més gran" que la vida a les xarxes socials. Però el Papa no només va haver d’encarar això, també es va veure afectat per l’allargada ombra dels abusos sexuals del clergat.
Va admetre davant de la comunitat religiosa que l’Església està "ferida pel seu pecat", abans d’una crucial reunió convocada per Francesc per tractar els escàndols de pederàstia i el seu encobriment. Del 21 al 24 de febrer, el Papa buscarà amb els bisbes "mesures concretes" per combatre "aquesta terrible plaga", va manifestar el director de premsa de la Santa Seu, Alessandro Gisotti.
Tot i que en aquest viatge no va condemnar explícitament les agressions comeses per sacerdots que han erosionat la credibilitat a l’Església, Francesc les va descriure com un "horrible crim" en un dinar posterior amb joves de cinc continents en un seminari, segons una de les assistents. Des de les primeres revelacions el 2000, l’escàndol ha crescut i l’any passat va sacsejar l’Església a Xile, els Estats Units i Alemanya.
El drama dels migrants
Al llarg de la seva visita, Francesc es va ocupar del drama de les persones forçades a abandonar els seus països d’origen i va condemnar la seva estigmatització com a responsables de "mal social" davant del moviment migratori sense precedents a l’Amèrica Llatina.
Notícies relacionadesCaravanes amb milers d’hondurenys, salvadorencs, guatemalencs i nicaragüencs intenten creuar cap als Estats Units, malgrat la política antimigrant del president Donald Trump, que inclou una proposta de construcció d’un mur a la frontera amb Mèxic. Minada pel col·lapse econòmic, Veneçuela també ha vist migrar 2,3 milions de veneçolans (7,6% de la població de 30 milions) des del 2015, segons estadístiques de l’ONU.
Francesc va oferir l’ajuda de l’Església: "Volem ser l’Església que propiciï una cultura que sàpiga acollir, protegir, promoure i integrar" els migrants.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia