MANIOBRES D'ACOSTAMENT
Washington revela que Pyongyang ha promès destruir totes les seves instal·lacions nuclears
L'anunci es produeix en vigílies de la segona cimera bilateral amb els EUA
zentauroepp11548727 misil corea190201124101 /
Corea del Nord s’ha compromès a sacrificar totes les seves instal·lacions nuclears en les vigílies de la segona cimera bilateral amb els Estats Units. Ho ha revelat Stephen Biegun, enviat especial de Washington al país asiàtic. L’hemeroteca prevé contra el fogós entusiasme i la fe en els compromisos nord-coreans però del discurs de Biegun se n’extreu la saludable certesa que Washington ha après la lliçó del fracàs de Singapur.
Pyongyang va avançar que “desmantellarà i destruirà totes les seves instal·lacions per a l’elaboració d’urani i plutoni” que nodreixen les seves bombes. El compromís, va concretar Biegun, va arribar en una reunió recent entre Kim Jong-un i Mike Pompeo, secretari d’Estat dels EUA. L’alt funcionari va remarcar el llistat detallat de totes les instal·lacions i armes nuclears que Pyongyang mai ha entregat com a punt de partida perquè és impossible negociar sobre el que no es coneix. “Necessitem entendre per complet l’extensió del programa d’armes de destrucció massiva i de míssils a través d’una declaració detallada”, va afegir.
La falta de garanties i concrecions va arruïnar la passada cimera presidencial a Singapur. Trump la va airejar com un triomf històric i va donar per conclòs l'afer nord-coreà, però els problemes de què van alertar els experts aviat van començar a emergir. L’acord eren quatre vaporosos compromisos que no contemplaven l’entrega del llistat de les armes i instal·lacions nuclears nord-coreanes, ni la fiscalització del desarmament per inspectors internacionals, ni un calendari amb terminis concrets. L’escrutini des de l’espai del terra nord-coreà ofereix revelacions periòdiques de secrets molt complexos. S’ho van trobar el mes passat: els satèl·lits van mostrar el que s’assembla molt a una base de míssils que mai havia sigut revelada pel règim.
La base de Sino-ri és a uns 200 quilòmetres al nord de la zona desmilitaritzada i ocupa 18 quilòmetres quadrats, segons el ‘think tank’ nord-americà Centre d’Estudis Internacionals i Estratègics (CSIS). Serveix de magatzem per als míssils Norong, amb un abast mitjà que els faculta per a atacs nuclears i convencionals a Corea del Sud, al Japó o a la base nord-americana a l’illa de Guam. El CSIS assegura que és només un dels aproximadament vint centres del programa nuclear i missilístic que no han sigut declarats. El 'think tank' diu que ja n’ha identificat 13. L’èmfasi de Biegun i Pompeo suggereix que Trump no firmarà un altre acord sense la informació i les garanties imprescindibles.
Sancions econòmiques vigents
L’alt diplomàtic també va reiterar que Washington no aixecarà les sancions econòmiques fins que no se certifiqui la completa desnuclearització. Aquest tema també torpedina qualsevol acord. Corea del Nord se sent comprensiblement decebuda perquè l’amuntegament de gestos unilaterals (moratòria de llançament de míssils i assajos nuclears, destrucció de la principal sitja nuclear i altres instal·lacions icòniques...) encara no ha sigut premiat per Washington.
Biegun va entreveure una solució en les mesures que Washington podria aprovar com a al·licients per accelerar el procés. Va al·ludir a l’arribada d’ajuda humanitària o a l’exploració amb altres països de possibilitats d’inversió en una economia escanyada per les sancions. Biegun va negar les paralitzants exigències que molts atribueixen a Washington: “No estem dient que no farem res fins que ells ho hagin fet tot”. Aquesta és, exactament, la sensació que comparteixen Pyongyang i molts analistes internacionals.
Notícies relacionadesEl missatge de la diplomàcia nord-americana ha virat cap a un enfocament més realista després d’aquell optimisme desbordat que veia Pyongyang tirant totes les seves armes nuclears al riu a punta de dia. Biegun va assegurar que Washington està preparat per liquidar un conflicte de 70 anys, però va assumir que “hi ha més feina per davant de la que ja hem fet”.
Trump revelarà la setmana pròxima la data i el lloc de la segona cimera presidencial. Les filtracions apunten a Hanoi l’última setmana de febrer. El president ha repetit el “gran progrés”. “Ells desitgen aquesta reunió i crec que volen fer alguna cosa, ja ho veurem”, va dir dijous. Els seus serveis d’intel·ligència no ho veuen tan clar. En un informe presentat recentment al Senat qualificaven de “molt improbable” que Corea del Nord sacrifiqui la seva carta nuclear.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia