BLOQUEIG D'ITÀLIA

Ja no hi ha barcos d'oenagés per rescatar migrants al Mediterrani

Les autoritats italianes impedeixen al 'Sea Watch 3' salpar per mantenir les tasques de rescat

46788975 601

46788975 601 / Salvatore Cavalli (AP)

3
Es llegeix en minuts
Efe / Laura Serrano-Conde

El bloqueig per part d’Itàlia de l’embarcació de l’oenagé alemanya Sea Watch al port de Catània (Sicília, sud) deixa el Mediterrani, de moment, sense els barcos d’organitzacions humanitàries que socorrien migrants. L’embarcació ‘Sea Watch 3’ està paralitzada al port sicilià, després que les autoritats italianes hagin detectat una sèrie d’“irregularitats”, i no podrà tornar a sortir al Mediterrani fins que no s’aclareixi la situació.

Segons les dades del Ministeri de l’Interior italià, des de començament d’any han arribat a les costes del país 202 migrants, un 95,58% menys que les 4.566 persones que ho van fer el 2018 i que les 4.531 del 2017. 

La Fiscalia de Catània ha obert una investigació, que de moment no va dirigida contra ningú en concret, després que aquesta oenagé desembarqués el 31 de gener 47 migrants que havia assistit al mar 12 dies abans. Aquestes persones van esperar durant gairebé dues setmanes que se’ls concedís l’accés a algun port, fins que Itàlia va indicar a l’embarcació que podia dirigir-se a Catània, després d’haver acordat la reubicació dels salvats amb uns altres set països europeus.

La investigació s’ha obert amb la hipòtesi de suposada associació criminal dirigida a facilitar la immigració il·legal i, segons els mitjans italians, el fiscal Carmelo Zuccaro vol determinar si l’actuació de la tripulació va ser legal a cada moment i identificar possibles traficants de persones.

Zuccaro és conegut al país perquè ja ha emprès diverses causes contra les oenagés que operaven al Mediterrani central i per acusar aquestes organitzacions en el passat de complicitat amb les xarxes de trànsit de persones. Per a l’oenagé alemanya, la decisió de bloquejar el seu vaixell no és més que “un pretext tècnic per aturar les activitats de socors al mar”.

El ‘Sea Watch 3’ era l’últim que quedava fins ara al Mediterrani per rescatar els migrants que intenten arribar a les costes europees en barcasses inestables. Al gener, l’oenagé espanyola Proactiva Open Arms va denunciar que les autoritats espanyoles impedien a l’‘Open Arms’ sortir del port de Barcelona, ja que la Capitania Marítima, que depèn del Ministeri de Foment, no li concedia autorització per salpar cap al Mediterrani central. El fundador i director d’aquesta oenagé, Òscar Camps, va assegurar llavors que la seva organització complia tots els requisits legals.

Avui, Camps ha lamentat, en declaracions a Efe, la “persecució” que viuen des de fa dos anys les oenagé que salven vides al mar, una campanya que va començar amb l’acusació que feien ‘efecte crida’, després es van atacar les seves fonts de finançament i més tard es va procedir a l’ensinistrament dels guardacostes libis. Ara, els estats estan aïllant els barcos als seus ports amb bloquejos administratius “incomprensibles” que, segons la seva opinió, busquen deixar el Mediterrani sense testimonis. “Tot fa pensar que és una decisió política que intenta fer fora del Mediterrani” les oenagé “que porten a bord polítics, periodistes, que posen llum i taquígrafs al Mediterrani central i que donen fe del que està passant”, com devolucions en calent per part dels guardacostes libis i la inacció de països europeus, va apuntar.

El barco de l’oenagé Sea Eye està fent les accions pertinents per al canvi de tripulació i la seva posada al punt, i té previst tornar a navegar en dues setmanes. Tampoc opera ja l’‘Aquarius’, després que al desembre les oenagé SOS Méditerranée i Metges sense Fronteres anunciessin el final de la missió d’una embarcació que des que va salpar per primera vegada el febrer de 2016 del port de Marsella havia assistit gairebé 30.000 persones en aigües internacionals.

Des del juny està retingut el ‘Lifeline’, de l’oenagé alemanya homònima, a Malta, on afronta una investigació per la seva situació administrativa, després que desembarquessin a La Valletta uns 230 immigrants socorreguts sis dies abans.

Notícies relacionades

La petita oenagé alemanya Jugend Rettet també va veure confiscat el seu barco ‘Iuventa’ per part de les autoritats italianes l’agost del 2017, el mateix mes en què l’organització Metges Sense Fronteres (MSF) va cancel·lar les operacions de “Prudence” i Save the Children va fer el mateix amb el ‘Vos Hestia’.

Un mes després, l’oenagé maltesa Migrant Offshore Aid Station (MOAS) va posar fi a les seves activitats de socors en el Mediterrani per falta de “garantia d’acollida dels rescatats en ports segurs” i va posar rumb al sud-est asiàtic per ajudar el poble rohingya.