PRÒXIM ORIENT

La falta d'electricitat i combustible asfixia els hospitals de Gaza

Al centre sanitari de Bait Hanun, la llum dura entre sis i vuit hores i gairebé no disposen de combustible per funcionar la resta de la jornada

zentauroepp8673341 a palestinian dialysis patient undergoes treatment at a hosp180921214120

zentauroepp8673341 a palestinian dialysis patient undergoes treatment at a hosp180921214120 / IBRAHEEM ABU MUSTAFA

4
Es llegeix en minuts
Ana Alba

A la sala infantil de diàlisi i quimioteràpia del’Hospital Al-Rantisi de Gaza, diversos nens i una nena, connectats a màquines, veuen dibuixos a la televisió, llegeixen contes o dormisquegen.

“Al Ghasem no li funcionen els ronyons i des de fa dos anys venim tres vegades per setmana per a la diàlisi”,explica Abir Haman. El seu fill Ghasem, de 13 anys, ja ha fet una hora de tractament i encara n’hi queden tres.

“Esperem poder acabar la sessió avui. Es fa quan hi ha electricitat, tot i que de vegades es talla, el tractament es queda a mitges i hem de tornar al matí següent. Tenen generadors, però hi ha problemes de combustible”, explica Haman.

“Atenem cada dia uns 200 nens que segueixen teràpies o venen a consultes externes, i d’ingressats en tenim uns 50. Tenen càncer, problemes cardíacs, renals o respiratoris”, assenyala el director del’Hospital Al-Rantisi, Mohamad Abu Salmiyeh. 

Situació molt crítica

“L’electricitat ens arriba unes 10 hores al dia, el subministrament ha millorat gràcies als diners que Qatar va enviar a Gaza. La resta de la jornada necessitem els generadors. Estem en una situació molt crítica, tenim un nivell de combustible molt baix”, diu Abu Salmiyeh. 

En aquest hospital, la diàlisi, la quimioteràpia, els TAC, les ressonàncies i les radiografies es programen les hores en què hi ha electricitat, i quan també funciona la calefacció. Les 14 hores restants el centre hauria d’escalfar-se amb fuel, però, com que en queda molt poc, es reserva per a emergències i l’edifici està gelat. Abu Salmiyeh assegura que el centre no disposa de fons per pagar el combustible. “Sempre hem rebut donacions d’oenagés o d’organitzacions internacionals públiques (OIG)”, indica.

Tots els hospitals de Gaza pateixen la mateixa situació. Al de Bait Hanun, al nord de la franja, l’electricitat arriba aquests dies entre sis i vuit hores i gairebé no disposen de combustible per funcionar la resta de la jornada, segons explica F. A. Shrain, infermera en cap de l’hospital.

%scoreboardHtml%

Arbitro: ,.

Tarjetas:

%

Campo: ()

“Tenim tres generadors que necessiten entre 500 i 600 litres de fuel diaris. Abans de la crisi d’energia fèiem entre 30 i 40 operacions setmanals. Però ara no. Hem tancat dos quiròfans, els laboratoris només funcionen quan arriba l’electricitat, i no fem proves com rajos x, TAC i ecografies”, comenta Shrain. 

Operacions d’orella

L’hospital  de Bait Hanun és l’únic del nord de Gaza especialitzat en cirurgia pediàtrica i d’orella i nas per a nens i adults. Té 66 llits i a les consultes externes atén uns 150 pacients al dia. 

Gràcies a una donació de 2.000 litres de combustible, els cirurgians han pogut practicar 13 petites operacions d’orella. Però el fuel no arriba per mantenir el sistema de calefacció encès.

On no han pogut tancar cap servei, malgrat la falta de combustible, és a la unitat de cures intensives de Neonatologia del’Hospital Pediàtric Al-Nasser de Gaza ciutat, segons explica la seva cap, la doctora Sherin N. Abed.

“Hi ha talls d’electricitat sempre i falta de fuel en moltes ocasions. Forma part de la situació que ens provoca el bloqueig [israelià]. Aquests problemes posen en perill els nostres nadons. Necessitem electricitat per les incubadores, ventiladors [màquina per a respiració artificial], bombes”, assenyala Abed.

A Al-Naser es recorre a la ventilació manual per als nadons si no hi ha electricitat ni combustible. “És perillós per als nens i estressa molt el personal. Una infermera sol encarregar-se de dos o tres nadons i ha de córrer constantment per donar-los ventilació a tots. Demanem ajuda a altres departaments per no posar en perill la vida dels nens”, afegeix la doctora.

Situacions límit

En la unitat que dirigeix van estar ingressats l’any passat 1.700 nounats d’entre 0 i 28 dies. A l’estiu ja van patir greus problemes pels talls d’electricitat i la falta de combustible per a generadors. El personal està ben preparat per a situacions límit, però a més de faltar-los mitjans, només cobren una part del seu salari o no el rep puntualment.

“Alguns companys venen a l’hospital caminant llargues distàncies perquè no poden pagar-se el transport”, comenta Abed.

Tantl’Organització Mundial de la Salut (OMS) com el Ministeri de Sanitat de la franja han advertit que es produirà “una catàstrofe” si els centres mèdics no reben més combustible.

El 2017, el president palestí, Mahmud Abbas, va tallar el finançament de l’ANP del fuel per a Gaza i la de diversos medicaments, com a part d’una sèrie de mesures per pressionar el grup islamista Hamas, que controla Gaza, i va augmentar el sofriment dels habitants de Gaza.

Presa de poder

Hamas i el moviment Al-Fatah d’Abbas, que governa a Cisjordània, estan enemistats des que el 2007 els islamistes van prendre el poder a Gaza.

Notícies relacionades

“El que necessitem no és fuel sinó arreglar el problema de l’electricitat, però Israel vol que l’hi comprem i la pagui l’ANP. El principal obstacle és el bloqueig imposat per Israel, però l’Autoritat Palestina és responsable per imposar mesures que castiguen el seu propi poble”, opina el director del Centre Palestí per als Drets Humans, Raji Sourani.

El Coordinador Humanitari de l’ONU delsterritoris palestins ocupats, Jamie McGoldrick, va vaticinar a finals del 2018 que “el greu desastre humanitari empitjorarà” el 2019 per l’escassetat de combustible i va remarcar la necessitat d’aconseguir dos milions de dòlars per “salvar vides en hospitals i clíniques”.