TENSIÓ CREIXENT AL PAÍS MAGRIBÍ
Milers d'algerians es llancen als carrers contra Bouteflika
La nova candidatura del president, de 81 anys i greument malalt, desencadena una onada de protestes i enfrontaments
zentauroepp47098321 moh 07 algiers algeria 24 02 2019 algerian protesters 190224185108 /
El poble algerià planta cara al poder. Milers de persones, des de divendres passat, estan protagonitzant protestes als carrers contra el cinquè mandat del president del país, el malalt Abdelaziz Bouteflika, de 81 anys, que aquest diumenge va ser traslladat a Suïssa per sotmetre’s a “revisions mèdiques”, segons va anunciar l’agència estatal de notícies APS. Un ictus cerebral va deixar Buteflika postrat en una cadira de rodes el 2013 i des d’aleshores tot just pot moure’s ni parlar. La seva successió obre una caixa de pandora entre les elits i el control del poder econòmic.
Des que es va anunciar la candidatura de Bouteflika per a les pròximes eleccions presidències del 18 d’abril, les xarxes socials a Algèria i a la diàspora europea mobilitzen virtualment les manifestacions que han acabat durant el cap de setmana als carrers de diferents regions del país. Això suposa una nova fita en la història de les mobilitzacions socials a Algèria que no es produïen des de l’anomenada “primavera àrab”, gairebé inapreciable en aquest país per la repressió, llavors, de les forces de l’ordre que van detenir més de mil persones.
Tornada als carrers
Més de vuit anys després, sota eslògans “poder assassí”, “Algèria, Llibertat i democràcia” o “Bouteflika, no al cinquè mandat”, els joves algerians trenquen amb el mur de la por i tornen al carrer amb sòlids arguments que han despertat la indignació de totes la capes socials. “Presentar a les eleccions un home malalt, a punt de morir, és una manera de perpetuar l’actual règim, cosa que significa un acte de gravetat perquè condemna els algerians a la desesperació i alimenta el desig dels joves d’emigrar”, va manifestar en un comunicat Sufian Yilali, el secretari general de la plataforma Muwatana (Ciutadania) i líder de les protestes.
Com a cap visible de les mobilitzacions, Yilali ha sigut arrestat aquest diumenge juntament amb una advocada, Zoubida Assoul, també membre de la plataforma. Aquestes dues detencions se sumen a 41 més des de divendres passat. “Aquestes persones han sigut detingudes per actes de vandalisme, degradació dels béns i violència”, va explicar en un comunicat la Direcció General de la Seguretat Nacional (DGSN).
Tensió creixent
Notícies relacionadesLa tensió creixent a Algèria era d’esperar a dos mesos d’unes noves eleccions presidencials que, en els més de 50 anys d’independència, continua sense aturar els índexs d’atur juvenil, per sobre del 30%, malgrat el potencial dels hidrocarburs i del gas natural de què disposa el país magribí. Qualsevol conjuntura és encoratjadora per sortir al carrer i protestar per part d’una població fastiguejada de reformes constitucionals anuncies que mai quallen.
L’alt atur ha convidat molts joves a abandonar el país i llançar-se a les rutes clandestines cap al sud d’Europa, i també ha provocat una desviació de la massa juvenil cap a l’economia de contraban amb els veïns de Tunísia i de Líbia. Ni tan sols avui els subsidis als productes bàsics que s’emporten més del 30% del PIB representen un al·licient per dissuadir els algerians, cada vegada més connectats amb l’exterior. “La vida política a Algèria es troba en un període de transició amb aquestes protestes pacífiques –explica a aquest diari el periodista algerià Harrit Messaoudi– que mostren la consciència del poble i el rebuig al partit del Front d’Alliberament Nacional (FLN) que encarna Bouteflika”, en el poder des de fa gairebé 20 anys.