TENSIÓ A ALGÈRIA

Milers d'estudiants surten al carrer contra el cinquè mandat de Buteflika

El president va arribar al poder el 1999 i torna a presentar-se com a candidat

zentauroepp47135038 argelia190226154815

zentauroepp47135038 argelia190226154815 / MOHAMED MESSARA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Milers de joves s’han unit dimarts a la Marxa Nacional d’Estudiants en diferents universitatsd’Algèria per protestar contra el cinquè mandat del president Abdelaziz Buteflika, al poder des de 1999 i candidat a les eleccions presidencials del 18 d’abril.

La marxa estudiantil, convocada a través de les xarxes socials, tenia previst començar a l’emblemàtica Facultat Central de la capital, que va estar envoltada per un fort dispositiu policial que va mirar d’impedir-la tancant les portes de l’establiment amb candaus.

Davant del tancament forçós, els estudiants retinguts a l’interior van apel·lar a la solidaritat dels agents de policia al crit de "som germans" i hi van repartir flors en un gest "pacificador".

"Som aquí per fer sentir la nostra veu al costat dels companys, però no hi hem volgut entrar per si ens impedeixen tornar a sortir i fer-nos fracassar en la nostra marxa", va declarar a Efe Miriam, alumna de tercer any d’Arquitectura.

"Farts del règim"

"Estem farts d’aquest règim, cinc mandats, això només existeix al nostre país. No hi ha cap democràcia aquí, el president ha d’abandonar el poder", va explicar per la seva banda Ania, estudiant de Dret a la Universitat de Benaknoun, mentre esperava l’arribada de grups d’altres universitats.

Diversos centenars de manifestants van aconseguir arribar al centre de la ciutat, on van ser bloquejats de nou per la policia, i van enarborar consignes i eslògans polítics com "Algèria és una república i no una monarquia" o "ni Buteflika ni Said", amb referència al germà del mandatari, Said Buteflika, a qui s’acusa d’exercir el poder des de l’ombra.

A aquesta marxa s’hi van sumar altres ciutats del país com ara Orà, Batna i Constantina, on no es va observar cap aldarull, segons va reportar la premsa nacional.

Ahir, el primer ministre algerià, Ahmed Ouyahia, va demanar a la ciutadania ser vigilant amb les "convocatòries anònimes de protestes" davant del temor de "desbordaments perillosos" i va assegurar que els algerians podran elegir "lliurement a través de les urnes".

Una nova marxa ha sigut convocada a través de les xarxes socials el pròxim 1 de març, la vigília del 82è aniversari del mandatari, que es troba actualment a Ginebra per ser sotmès al que la premsa oficial qualifica de "revisions mèdiques periòdiques durant un curt període".

Des que va anunciar la seva candidatura el 10 de febrer, milers de persones s’han congregat fent protestes espontànies en diferents punts del país magribí, on les manifestacions estan estrictament prohibides, per condemnar l’anomenat "mandat de la vergonya".

Notícies relacionades

Buteflika va tenir el 2013 un accident cardiovascular i des d’aleshores les seves aparicions en públic s’han reduït dràsticament, sobretot durant els dos últims anys, cosa que no li va impedir guanyar les eleccions del 2014 amb el 81,53% de vots, sense gairebé aparèixer en públic i no participar en cap míting.

En aquest temps, ha deixat de parlar en públic, no viatja a l’exterior excepte per a revisions mèdiques a França, de les quals amb prou feines es coneixen detalls; només es mou en cadira de rodes i, fins i tot, ha cancel·lat en l’últim moment reunions amb líders mundials de visita a Algèria, com la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Temes:

Algèria