EL FUTUR DE LA UNIÓ EUROPEA
May i Juncker segellen 'in extremis' un pacte del 'brexit'
La primera ministra britànica celebra haver aconseguit "canvis jurídicament vinculants" en l'acord de divorci
El president de la Comissió Europea adverteix als diputats britànics que no tindran una "tercera oportunitat" si rebutgen aquest pacte
zentauroepp47293686 britain s prime minister theresa may leaves after attending 190310210916 /
A menys de 24 hores d’una nova ronda de votacions clau a Westminster, la primera ministra britànica, Theresa May, ha tornat a creuar –per onzena vegada des de l’inici de les negociacions– el canal de la Mànega per intentar salvar el seu pacte del 'brexit'. La cita ha sigut aquesta vegada a Estrasburg, onha segellat in extremis amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, un acord que inclou garanties addicionals que el mecanisme de salvaguarda per evitar la tornada d’una frontera física a l’illa d’Irlanda serà temporal i que el Regne Unit no quedarà atrapat indefinidament en la unió duanera.
“El nostre acord proporciona aclariments significatius i garanties legals sobre la naturalesa de la salvaguarda”, ha explicat el president de la Comissió Europea després d’aquesta última negociació llampec a Estrasburg, recordant que és la tercera reunió que manté l’últim mes amb la primera ministra britànica. "En política de vegades tens segones oportunitats però no n’hi haurà una de tercera”, va advertir als diputats que s’hauran de pronunciar de nou aquest dimarts en la Cambra dels Comuns. “No hi haurà noves negociacions. Aquest és l’acord”, ha conclòs.
L’acord del 'brexit' no ha sigut reobert ni renegociat. Tampoc modifica el mecanisme de salvaguarda per protegir l’Acord de pau de Divendres Sant. Però amb els aclariments "legalment vinculants" obtinguts,Theresa Mayespera poder evitar una nova derrota que podria acabar amb la poca credibilitat que li queda tant a casa com en l’esfera europea. "És difícil donar una mà a la gent que les té totes dues a les butxaques", deia aquest dilluns el primer ministre danès, Lars Loekke, davant de les dificultats que s’han trobat els governs europeus per resoldre aquesta greu crisi política.
Solució de desbloqueig
La solució que permet desbloquejar la negociació es va presentar com uninstrument jurídicque garantirà que elmecanisme de salvaguardadissenyat per evitar el retorn d’una frontera dura a l’illa d’Irlanda, i que obligaria el Regne Unit a continuar a la unió duanera en cas d’activar-se i a no poder negociar els seus propis acords comercials, no sigui indefinit. Segons May, l’acord garantirà que aquesta xarxa de seguretat no serà permanent gràcies a un sistema d’arbitratge que els protegirà de qualsevol mala fe per part de la UE i que, en última instància, els permetria suspendre l’aplicació de forma “unilateral i proporcional”.
"Amb els canvis vinculants queda clar que serà temporal i que si s’apliqués també garantiríem alternatives [tecnològiques] com va demanar el Parlament", ha explicat May al final de la seva visita llampec a la capital alsaciana en què ha estat poc més de dues hores. Juncker, per la seva part, ha tornat a deixar clar que el mecanisme és una pòlissa d’assegurança necessària i que com tota pòlissa està feta per no ser utilitzada i si fes falta “mai serà una trampa” perquè si alguna de les parts actua de mala fe “hi ha una via legal per sortir” ha explicat. “Hem negociat durant molt temps. Ens hem acostat mil·límetre a mil·límetre i aquesta és la millor solució possible”, ha resumit el luxemburguès remarcant per activa i passiva que és “aquest acord o el ‘brexit’ podria no tenir lloc”.
Declaració unilateral
L’acordtambé inclou una declaració unilateral del Regne Unit en què es reserva el dret a abandonar la salvaguarda de forma unilateral si les futures negociacions comercials amb la UE no arriben a bon port. La incògnita a aquestes hores és si aquest paquet de declaracions i compromisos serà suficient per convèncer els diputats britànics que virin la direcció que van prendre el gener passat quan van tombar l’acord. Per si de casJunckerha tornat a dir alt i clar que aquesta és l’última vegada que reinterpreten l’acord sobre la taula. “No hi haurà més interpretacions de les interpretacions ni més garanties sobre les garanties si la votació fracassa”, ha conclòs.
Notícies relacionadesJunt amb els documents publicats per la Comissió Europea, Juncker ha fet pública una carta dirigida al president del Consell Europeu, Donald Tusk, en què exposa les garanties addicionals posades per escrit i acordats entre els equips negociadors de Londres i Brussel·les i en què recomana als líders de la UE l’aprovació en la pròxima cimera del 21 i 22 de març. “Recomano que el Consell Europeu avali aquests documents si hi ha un vot positiu a la Cambra dels Comuns”, assenyala Juncker, que també adverteix que si el Regne Unit no completa la sortida abans de les eleccions europees del 26 de maig haurà de participar en els comicis europeus.