CATÀSTROFE NATURAL
El pitjor cicló en dues dècades sembra la devastació a Moçambic
El balanç de morts es podria elevar i superar el miler de persones
zentauroepp47411005 men carry a coffin on along a makeshift path on the river in190318193720 /
Les imatges que transmet la televisió moçambiquesa des del centre del país donen la mesura de la devastació. Cabaloses aigües enfangades baixen entre espessa vegetació verda sense cap control ni obstacles pel que fins dijous eren carreteres i camins. Als pobles, les cases de fang o xapes metàl·liques han sigut enderrocades per la tempesta. El vent ha arrencat les teulades a les zones més urbanes, i gairebé tota la regió central del país s’ha quedat sense llum i incomunicada per terra de la resta de Moçambic.
El cicló tropical 'Idai' és el pitjor que ha viscut la regió en els últims vint anys. En el seu últim balanç, l’ONU xifrava en un milió i mig els desplaçats, i les autoritats dels països afectats –que estan entre els més pobres de l’Àfrica– havien informat de la mort de 222 persones a causa del cicló. 84 d’aquestes persones van morir a Moçambic, 82 més a la veïna Zimbàbue i 56 més en una altra nació limítrofa, Malawi.
S’espera, no obstant, que aquests balanços augmentin en les pròximes hores i que s’arribi al miler de persones mortes. Durant la seva visita a la zona, el president de Moçambic, Filipe Nyusi, va qualificar els fets com un “veritable desastre de grans proporcions”. “Tot indica que podríem registrar més de mil morts”, va afirmar Nyusi. “Les aigües dels rius Pungué i Buzi es van desbordar, van fer desaparèixer pobles sencers i van aïllar comunitats”, va explicar el president, que va dir haver vist “cossos flotar” durant el seu viatge en helicòpter a les províncies de Sofala, Zambezia, Manica i Tete.
Vents de 177 quilòmetres per hora
El cicló 'Idai' va entrar a la part sud-oriental de l’Àfrica dijous pel port moçambiquès de Beira i es va expandir després terra endins fins a arribar a Zimbàbue i Malawi. Implicavavents de fins a 177 quilòmetres per hora i violentes pluges que van desbordar rius, van trencar preses i van acabar per ensorrar ponts, fet que va deixar sense comunicació per terra amb la resta del país algunes de les zones més afectades.
“Estem assistint a una cosa surrealista”, va dir a la ràdio pública moçambiquesa el ministre d’Obres Públiques, João Machatine: “La força brutal de les aigües va ser de tal nivell que va acabar destruint el que pensàvem que era impossible”, va afegir el ministre sobre els danys patits per un important pont construït recentment en una les principals carreteres de la regió.
Un delsllocs més colpejats és Beira, la ciutat portuàriaper on va entrar el cicló. Amb més de mig milió d’habitants, Beira és una de les principals ciutats de Moçambic. Segons la Creu Roja, la tempesta ha destruït o danyat el 90% de la ciutat, que no té electricitat després que el cicló fes caure o deixés inservibles el 80% dels pals de la llum.
Beira, negada
Imatges preses des de l’aire mostren una ciutat negada. Els carrers que envolten les cases, més o menys destrossades, han quedat convertits en canals guarnits pels arbres que s’han mantingut drets després dels forts vents i corrents d’aigua.
Segons el president Nyusi, gran part de la regió central està sense energia elèctrica i sense proveïment d’aigua potable. El cicló ha afectat així mateix el “funcionament normal delshospitals i les escoles”.En alguns districtes, gairebé totes les escoles han quedat destruïdes pels vents i les pluges, que han arrasat també la majoria d’edificis i infraestructures públiques i privades.
Mentrestant, els efectius de rescat i les agències d’ajuda humanitària miren d’arribar a la zona per aire i per mar. Helicòpters de la Creu Roja i l’ONU han fet arribar aliments i medicines a les zones sinistrades. Per la seva banda, el Govern ha mobilitzat mitjans aeris i un vaixell de càrrega per arribar fins al port de Beira, amb l’objectiu de desplaçar fins a la regió central els efectius de rescat.
Pujats als arbres
Notícies relacionadesEn imatges preses per veïns i oenagés que treballen a la regió es poden veure desenes de persones esperant els equips de salvament pujades als arbres, plataformes de formigó elevades o teulades de cases. Als seus peus, l’aigua cobreix gairebé per complet els edificis on fins dijous passat vivien o feien les seves compres.
Escenes similars es viuen a Zimbàbue i Malawi. “Les carreteres tallades han de ser reobertes perquè el menjar, l’aigua potable i les medecines arribin a la gent que s’ha congregat en hotels, esglésies i escoles”, va indicar el president de Zimbàbue, Emmerson Mnangagwa. A Malawi, el Govern i les oenagés treballen per donar resposta a l’emergència humanitària provocada pel desastre, que empitjorarà durant anys la vida de milions de persones en una de les zones més pobres del món.
- Creixement mitjà del 5,95% L’aigua pujarà dos euros de mitjana per rebut a BCN i 22 ciutats
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada