NOVA CONTROVÈRSIA MUNDIAL

Putin amb prou feines condemna la decisió de Trump de 'cedir' el Golan a Israel

Els observadors destaquen que el reconeixement de la sobirania israeliana «invalida» de fet els arguments de Washington sobre l'annexió russa de Crimea

A diferència de Moscou, l'Iran i Síria, els principals aliats de Rússia al Pròxim Orient, condemnen amb gran duresa les intencions del president nord-americà

zentauroepp43247673 russian president vladimir putin  right  shakes hands with i190322182520

zentauroepp43247673 russian president vladimir putin right shakes hands with i190322182520 / Sergei Ilnitsky

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ha sigut una mesurada reacció crítica, molt diferent en el to i la forma a les agres diatribes sentides a Moscou en altres pics de tensió d’aquesta nova era de confrontació entre el Kremlin i Occident. Rússia ha considerat, a través dels seus portaveus, que la pretensió del president nord-americà Donald Trump de reconèixer la sobirania israeliana sobre els alts del Golan és “irresponsable” i “agreuja” els conflictes al Pròxim Orient. Malgrat que Síria consititueix el principal aliat rus a la regió, les autoritats russes han evitat recórrer a cap tipus de retòrica incendiària a l’hora de valorar les intencions del magnat novaiorquès, almenys de moment.

“Això és només una crida; esperem que només es quedi en això”, ha assegurat Dmitri Peskov, el portaveu del Kremlin. “En qualsevol cas, aquesta idea per si mateixa no facilita de cap manera els objectius d’arribar a un acord al Pròxim Orient; més aviat el contrari”, ha subratllat, en to circumspecte, el portaveu presidencial. Per la seva banda, Maria Zakhàrova, portaveu d’Exteriors, ha assegurat en el seu compte de Twitter que els moviments del president nord-americà són “irresponsables”, i ha advertit que les pretensions de Trump podrien desencadenar “noves guerres” i “agreujar” les existents. 

Síria, el principal aliat de Moscou

Síria és el principal aliat amb qui compta Rússia al Pròxim Orient, i era d’esperar que Moscou el recolzés, almenys verbalment, davant una mesura que, si es materialitzés, afectaria directament la seva integritat territorial. No obstant, no pocs observadors han destacat que les intencions de Trump, si es duen a terme, neutralitzarien del tot els arguments esgrimits per Washington per oposar-se a l’annexió de Crimea el 2014. Aquestes mateixes veus han recordat, a més, les repetides ocasions en què Trump ha assegurat en el passat que la península reclamada per Ucraïna era “russa” perquè els seus habitants parlaven “rus”, l’última de les quals el juny passat durant la cimera del G-7 al Canadà. Tot això, a més, es produeix quan encara es troba sota investigació als EUA la possible col·lusió del president nord-americà i del seu entorn amb agents, institucions i personalitats vinculades al Kremlin durant la campanya electoral de les presidencials, a fi d’imposar-se sobre la seva rival demòcrata, Hillary Clinton.

“Putin utilitzarà això com a pretext per justificar l’annexió de Crimea”, ha augurat Martin S. Induk, exnegociador de pau i ambaixador nord-americà a Israel. “¿Amb quins arguments es podrà enfrontar a aquells que fan el mateix, com Putin a Crimea?”, es pregunta, per la seva banda, Barbara Plett Usher a la BBC.

Excel·lent moment en les relacions entre Israel i Rússia

L’anunci de Trump es produeix també en un moment en què les relacions entre Israel i Rússia viuen un excel·lent moment, a causa, entre altres factors, de la bona química personal que hi ha entre el president Vladímir Putin i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. En els últims anys, el mandatari israelià ha visitat Moscou amb inusitada freqüència i ha reconegut haver debatut el tema de la sobirania israeliana del Golan amb el mandatari rus, en qui creu haver trobat “comprensió”.

“El president Putin entén la importància que jo concedeixo als alts del Golan” per a la seguretat d’Israel, va arribar a declarar una vegada el líder israelià. De tota manera, qualsevol reconeixement internacional israelià sobre el territori requeriria el vistiplau de Moscou, tal com ha anat recordant en els últims mesos el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov:  “L’estatus dels alts del Golan està fixat per les resolucions del Consell de Seguretat. Canviar aquest estatus ignorant el Consell de Seguretat seria una violació directa de les resolucions”, va insistir el mandatari l’octubre passat.

La reservada resposta russa ha contrastat amb la indignació que ha provocat la notícia a l’Iran i Síria, països que són, sobre el paper, els principals suports de Moscou a la zona. “Les decisions personals de Trump portaran a una crisi la regió”, ha advertit un portaveu del Ministeri d’Exteriors iranià. El Golan és una “part indivisible” del territori sirià i recuperar-la “per tots els mitjans possibles peldret internacional és encara una prioritat”, ha destacat a Damasc un alt funcionari del Govern sirià, abans de caricaturitzar els EUA i caracteritzar-lo com un país ple d’“estupidesa i arrogància”.

Des de Pequín, la Xina ha adoptat un perfil baix i ha advocat pel “respecte” a les resolucions de l’ONU. “Hi ha unes pautes molt clares marcades per l’ONU en les resolucions 242 i 338”, ha recordat el portaveu xinès d’Exteriors, Geng Shuang. En aquests textos legals s’insta Israel a retirar-se dels territoris ocupats durant la guerra del 1967, entre aquests els turons del Golan. El responsable xinès també ha instat les dues parts a resoldre “les disputes territorials mitjançant la negociació”.    

Notícies relacionades