PRÒXIM ORIENT

Trump reconeix per decret la sobirania israeliana sobre el Golan sirià

La decisió del president soscava la llei internacional i trenca amb l'actitud històrica dels EUA

US President Donald Trump speaks after touring the Lima Army Tank Plant at Joint Systems Manufacturing in Lima  Ohio  March 20  2019   Photo by SAUL LOEB   AFP

US President Donald Trump speaks after touring the Lima Army Tank Plant at Joint Systems Manufacturing in Lima Ohio March 20 2019 Photo by SAUL LOEB AFP / SAUL LOEB (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trumpha tornat a canviar de cop diverses dècades de política nord-americana alPròxim Orient. El president dels Estats Units va firmar ahir dilluns unaproclamació presidencialquereconeix la sobirania israelianasobre elsalts del Golan, l’altiplà sirià ocupat per Israel des de laguerra dels Sis Dies,el 1967. La decisió de la Casa Blanca contravé lallei internacional, la mateixa que Washington ha invocat per rebutjar l’annexió russa de laCrimea ucraïnesai el desmembrament de Geòrgia. Ja el 1981, quan el Govern deMenachem Beginva estendre la llei israeliana al Golan per formalitzar de facto l’annexió, elConsell de Seguretat de l’ONUva declarar la maniobra“nul·la i invàlida”perquè el dret internacional prohibeix l’annexió de territoris conquistats per la força. 

Trump va anunciar les seves intencions la setmana passada, quan va expressar a les xarxes socials que havia arribat el moment de reconèixer la sobirania israeliana sobre el Golan. Però va voler formalitzar-ho tenint al seu costat el primer ministre,Benjamin Netanyahu, un gest que s’interpreta com un reconeixement a la sevacandidaturaper aconseguir unnou mandata Israel. El líder ultranacionalista delLikudes juga la reelecció en uns dies, uns comicis que se li han complicat després que el fiscal general va anunciar les seves intencions d’imputar-lo persuborn, frau i abús de confiança

Res d’això sembla tenir complicacions ètiques per a Trump, que ha posat la política exterior nord-americana al servei del Likud, després de trencarl’acord nuclear amb l’Irani reconèixerJerusalem com a capital de l’Estat jueu. El seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, va dir la setmana passada que la política de l’Administració americana a la regió“és la feina del Senyor”

“Guerra perpètua”

Tot i que cap altre país secunda la sobirania israeliana sobre el Golan, la maniobra de la Casa Blanca té algunes implicacions pràctiques. D’una banda, serveix per acabar amb el mite que els EUA són unmediador imparcialen el conflicte del Pròxim Orient. També deixa sirians i palestins encara més en l’òrbita de l’IraniHezbollah, ja que ningú més sembla disposat a defensar la seva causa, que en aquest cas és la causa del dret internacional. Alhora expulsa de la taula un dels pocs incentius que quedaven per promoure un acord de pau entre Israel i Síria.

Notícies relacionades

“Trump s’ha assegurat queIsrael estarà en guerra perpètuaamb els seus veïns àrabs durant dècades”, va dir a Reuters l’expert en Relacions Internacionals ,Fawaz Gerges. Internament, ha servit també per envalentir el partit de Netanyahu i els seus aliats de l’extrema dreta, que ja reclamen sense cap complexl’annexió del 60% de la Cisjordània palestina, un moviment que acabaria de destruir lasolució dels dos estats.

Durant la seva compareixença amb Netanyahu, Trump va donar al seu torn carta blanca al seu aliat per defensar-se després que un coet llançat per Hamas des de la franja destruís una casa i ferís set israelians al centre d’Israel. L’aviació israeliana ha començat a bombardejar posicions dels islamistes a Gaza i els analistes preveuen que l’operació podria durar diversos dies, atesa la proximitat de les eleccions. La represa de les hostilitats han portat Netanyahu a escurçar el seu viatge a Washington. El primer ministre israelià ha cancel·lat el discurs que tenia previst pronunciar davant del’AIPAC, el gran ‘lobby’ proisraelià a Washington, per tornar com més aviat millor al seu país.