DRETS HUMANS
Amenaça a la llibertat de culte a Rússia
Després de ser il·legalitzats el 2017, desenes de membres dels Testimonis de Jehovà han sigut empresonats, i alguns diuen haver sigut torturats
Molts temen que la pressió es traslladi a altres minories religioses en un país on les oenagés denuncien que es persegueix els cristians
zentauroepp46848189 testigo jehova190402123829 /
Una iracunda multitud es va posicionar davant el Saló d’Assemblees dels Testimonis de Jehovà a Sant Petersburg, un dia d’abril del 2017. Amb prou feines havien transcorregut unes hores de la lectura de la sentència, a la seu del Tribunal Suprem rus, en què declarava “organització extremista” aquesta confessió religiosa i prohibia les “seves activitats” al país, quan desenes d’activistes ortodoxos ja bloquejaven l’accés principal a la instal·lació, un complex asèptic i funcional de color vermell i blanc situat a l’avinguda de Kolomiazhski, al nord de la ciutat. De sobte, com si els ocupants de l’immoble haguessin comès un pecat bíblic mereixedor de la lapidació, un individu va sorgir del grup atacant, va prendre la iniciativa, i va començar a llançar llambordes, cridant insults i amenaces.
La clausura i expropiació de les premisses encara va trigar uns mesos a materialitzar-se. El Saló d’Assemblees de Sant Petersburg, que en aquell temps era el principal centre d’aquest grup cristià en territori rus, va rebre el desembre d’aquell any la visita d’agents armats, que van envoltar el lloc i va aconseguir el seu control manu militari. Dies després, les instal·lacions ja tenien un nou propietari: el Centre Mèdic Almazov, que ja comptava amb propietats en aquest veïnat i que es defineix a la seva pàgina web com una institució “proveïdora de serveis sanitaris” i “important col·laboradora científica”.
Han transcorregut gairebé tres anys des de l’inici de la repressió contra els Testimonis de Jehovà a Rússia, però les coses no deixen d’empitjorar per als seus feligresos russos. Dmitri Mikhailov, de 45 anys, convertit el 1993 des de l’ateisme, explica per telèfon, des d’una ciutat el nom de la qual no revela, la seva estada recent de sis mesos a la presó, després de ser detingut el maig passat, acusat d’“extremisme”, com ho defineix el controvertit article 282 del Codi Penal rus. A diferència del que va passar amb altres companys, Dmitri assegura que “no” va ser torturat, però sí que destaca que van utilitzar els seus “companys de reclusió” per maltractar-lo físicament i psicològicament, perquè volien que es declarés “culpable als interrogatoris”. El seu cas, segons la seva opinió, no se sosté, i “l’única prova” de què disposen els seus acusadors és un “vídeo” en què se’l veu “parlant de la Bíblia” amb altres persones.
Pendent de judici
Dmitri va ser alliberat el novembre, i ara està pendent de judici “encara sense data”, tot i que això sí, té restringida la llibertat de moviments. Ha aconseguit mantenir el seu lloc de treball, malgrat que acusa l’FSB d’haver exigit als seus ocupadors que l’acomiadessin. Tem pel que pugui passar la seva dona, que al seu torn ha sigut incriminada en el mateix cas. Les últimes informacions procedents de Surgut, una ciutat de províncies de Sibèria occidental, on set companys asseguren haver sigut torturats mitjançant cops, temptatives d’ofegament i pistoles paralitzadores el preocupa enormement, una persecució davant la qual assegura sol trobar consol "en la Bíblia".
Iaroslav Sivulski, portaveu dels Testimonis de Jehovà, assegura no entendre les raons d’aquest acarnissament, en una entrevista telefònica des de Lituània. "No ens involucrem ni ens pronunciem sobre la situació política al país, som neutrals i obeïm fins a l’últim requisit de la llei", puntualitza. Abans de la il·legalització, manté Sivulski, “fa dos decennis que treballem a Rússia sense problemes”, un període, això sí, en què van experimentar un ràpid creixement en el nombre de feligresos: "De 16.000 seguidors" a començaments dels 90 "a més de 175.000".
En els dos anys i escaig transcorreguts després de la prohibició, la situació s’ha revertit completament. Centenars de locals han sigut requisats, centenars de creients han sol·licitat asil polític a Finlàndia, mentre una vintena, segons el portaveu, estan en presó preventiva. Les més de 300 organitzacions dels Testimonis a Rússia han sol·licitat al Tribunal Europeu de Drets de l’Home que es pronunciï contra la seva il·legalització, mentre que institucions internacionals i oenagés com Human Rights Watch i Amnistia Internacional criticaven els arrestos i la pressió a què són sotmeses.
S’està creant “un perillós precedent i es criminalitza el dret a la llibertat de religió”, acaba de denunciar Michele Bachelet, comissionada de l’ONU per als Drets Humans, després de la condemna de Denis Christensen, un membre del grup de nacionalitat danesa, a sis anys d’internament en una colònia penal. La recent detenció i expulsió del país de dos mormons fa témer que la pressió es traslladi a altres minories religioses, mentre l’organització nord-americana Open Doors incloïa recentment i per primera vegada Rússia a la llista de països on els cristians patien “persecució”, equiparant el país amb l’Aràbia Saudita, Corea del Nord i la Xina.
Aleksandr Dvorkin, professor d’Història de l’Església i Estudis Religiosos a la universitat ortodoxa Sant Tikhon manté que els Testimonis de Jehovà “trenquen famílies, plantegen un perill per a la salut dels seus feligresos i inciten a l’odi d’altres confessions”. Declarant-se contrari a les penes de presó contra els seus membres i condemnant com una “flagrant violació de la llei” les denúncies de tortures a Surgut “si és que s’han produït”, justifica que a Rússia aquests rebin la qualificació d’organització "extremista", equiparant-la a l’autoproclamat Estat Islàmic. "Hi ha dos tipus d’extremisme, el dirigit a l’exterior del grup, com ISIS, i el dirigit a l’interior d’una confessió religiosa, que flagrantment viola els drets humans dels seus membres".
Notícies relacionades
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia