Genocidi Ruanda, lliçó oblidada

Fa 25 anys de la gran matança en què milers d'hutus es van llançar a la 'caça' dels houthis i van acabar amb la vida a cop de matxet de més 800.000 persones

Tot va començar després de l'assassinat del llavors president Juvenal Habyarimana, que van matar els seus per haver firmat la pau amb el Front Patriòtic Ruandès

jcarbo47625449 ruanda190404183220

jcarbo47625449 ruanda190404183220 / PASCAL GUYOT

5
Es llegeix en minuts
Ramón Lobo
Ramón Lobo

Periodista

ver +

Ruanda es va despertar inquieta el 6 d’abril del 1994. Flotava en l’ambient un temor estrany que tenia més a veure amb els presagis que amb els fets. El seu president, Juvenal Habyarimana, acabava de firmar uns acords de pau a Arusha (Tanzània) amb el Front Patriòtic Ruandès (FPR), guerrilla de majoria tutsi que ocupava el nord del país. Semblava una bona notícia: el final d’una guerra interètnica que havia provocat matances i l’exili de l’elit tutsi després de la independència de Bèlgica el 1962. Entre els refugiats que es van instal·lar a Uganda hi havia un nen de quatre anys anomenat Paul Kagame que va acabar convertint-se en el líder del FPR.

No tots estaven contents amb la pau d’Arusha. El Poder Hutu, els més durs del Govern del dur Habyarimana, ho consideraven una traïció. No estaven disposats a compartir el poder amb els tutsis.

A les 20.26 del 7 d’abril del 1994, el Falcon 50 del president ruandès, que viatjava acompanyat del seu homòleg burundès, Ciprian Ntayamira, es va estavellar a prop de la pista 28 de l’aeroport internacional de Kigali. No va ser un accident. Li havien disparat dos míssils terra-aire. La guàrdia presidencial, hutu, que esperava la comitiva va prendre el control de l’aeròdrom després de desarmar els cascos blaus de l’ONU. Hi va haver moviment de tropes a diverses casernes. Es respiraven aires de venjança.

Assassinat de la primera ministra

La primera ministra Agathe Uwilingiyimana, una hutu moderada, va provar de reunir el Govern. Els ministres més radicals no responien, i els moderats tenien por de sortir de casa seva. Hi havia controls militars a prop de l’hotel Meridien. El més estrany és que es van aixecar abans de la mort del president.

La matinada del dia 7, la primera ministra, escortada per tropes europees, va intentar arribar a Ràdio Ruanda per dirigir-se al país i demanar calma. Després de la mort d’Habyarimana era la primera autoritat. El ràpid deteriorament de la situació la va obligar a refugiar-se amb la seva família en una casa de l’ONU protegida per cascos blaus. Va ser assassinada a les deu del matí juntament amb el seu marit i 11 soldats belgues.

La persecució del tutsi es va estendre per la capital primer, i per la resta del país, després. Des de la Ràdio dels Mil Turons es dirigia la “caça” de les “paneroles”, com els anomenaven. No va ser un acte sobtat d’ira. Estava planificat. El Poder Hutu comptava amb llistes de persones que havien d’assassinar. Els dos míssils contra Habyarimana van ser l’ordre per a la matança. Els carrers, els camins i les carreteres es van omplir de sicaris. Feien baixar els ocupants dels cotxes per separar-los segons el seu aspecte físic. Els que semblaven tutsis (alts i nas estret) eren assassinats. En tres mesos en van morir 800.000. 

 / CORINNE DUFKA (ReUTERS) / Una nena refugiada ruandesa mira fixament una fossa comuna.

Amb penes hi va haver trets. La mort va ser amb matxet, d’un en un. També van morir hutus moderats que van defensar els seus veïns o que es van negar a deixar casa seva quan es va donar l’ordre d’evacuació davant de l’avançament des del nord del Front Patriòtic Ruandès.

Des de la Ràdio dels Mil Turons es va dirigir la “caça” de les “paneroles”, la persecució del tutsi. No va ser un acte sobtat d’ira. Estava planificat.

El president dels EUA, Bill Clintonafirma que Ruanda és la seva ferida més greu per no haver-se anticipat a la matança. Clinton és molt condescendent amb si mateix perquè hi va haver prou senyals que es preparava un genocidi. Més greu és la responsabilitat de França, que recolzava el govern hutu i els seus sectors més radicals.

París tenia informació privilegiada. Va estar anys enredant amb l’origen dels míssils que van matar Habyarimana. Va acusar la guerrilla tutsi, després va jugar amb la teoria de la conspiració. A Habyarimana el van matar els seus per firmar la pau.

Operació Turquesa

Davant l’avançament de la guerrilla tutsi que provava d’aturar la matança, França va organitzar l’operació Turquesa. La va vendre com a humanitària, però la seva finalitat era salvar la vida dels seus aliats, que fugien cap al sud. Prop de dos milions d’hutus es van assentar a l’est del Zaire (avui República Democràtica del Congo). Hi va haver epidèmies i caos. Una de còlera va matar desenes de milers de persones en pocs dies.

Des d’aquests camps controlats pel Poder Hutu es van llançar durant dos anys atacs contra la Ruanda governada per Kagame. Occident hi va enviar ajuda humanitària, però no solucions ni tropes d’interposició. La venda d’una part d’aquesta ajuda al mercat negre permetia al Poder Hutu comprar armes als mateixos països que enviaven socors. Res ha canviat. És el mateix que passa avui al Iemen. Caritat i negoci.

 / AP / JEAN MARC BOUJOU / Desenes de milers de refugiats ruandesos són forçats a tornar al seu país des de Tanzània el desembre de 199.

¿Què hem après del que va passar a Ruanda? Han passat 25 anys i la resposta és simple: res. Ni tan sols no considerem genocidi la neteja ètnica a Bòsnia i Hercegovina als anys noranta del segle passat, com acaba de sentenciar el Tribunal Penal Internacional per l’Antiga Iugoslàvia. Ens hem oblidat de Darfur i del Sudan del Sud. La matança dels rohingya a Birmània va arribar a titulars però no a les consciències. Tampoc es parla d’Israel i del seu ‘apartheid’ creixent a Cisjordània

Assassins i innocents

El novembre del 1996, l’Exèrcit tutsi va atacar els camps hutus de l’est del Zaire (Congo). Les seves forces van perseguir els genocides, els seus familiars i els que fugien per por sense diferenciar entre assassins i innocents. Va ser una segona matança. Ruanda queda com un forat en la nostra consciència.

La situació ha empitjorat 25 anys després: ara només mirem Trump a la recerca de l’última sortida de to.

Notícies relacionades

Més de sis milions de persones han mort des del 1994 a la regió dels Grans Llacs. Els uns per les bales i els matxets, els altres per la gana i les malalties que causen les guerres. És la regió de les violacions massives de dones. Però llavors miràvem cap a l’Iraq post-Saddam Hussein.

Després va arribar la crisi econòmica i vam deixar de parlar dels altres. La situació ha empitjorat 25 anys després: ara només mirem a Trump a la recerca de l’última sortida de to. Ja no és Ruanda, és el nostre món presumptament civilitzat el que ha entrat en una espiral de xenofòbia i odi. Les conseqüències són a la història. N’hi ha prou amb llegir-la.

Temes:

Ruanda